HomeValentijn 2009 – hot or not; de trends en cijfersUit het nieuwsValentijn 2009 – hot or not; de trends en cijfers

Valentijn 2009 – hot or not; de trends en cijfers

Valentijnsdag 2009. Net voorbij en nu natuurlijk tijd om deze dag onderwerp te maken van een blogpost. Al jaren her en der in de wereld immens populair, maar blijft dat eigenlijk wel zo? Is Valentijnsdag nog steeds onverminderd populair of wordt het langzaamaan minder? Tijd voor een onderzoek.

Zelf was ik op de beruchte dag niet thuis. Deels vond ik dat natuurlijk prima, Valentijnsdag is mij net een beetje te commercieel en somehow verplicht, maar deels ben ik nu ook wel nieuwsgierig naar wat ik op mijn deurmat heb liggen..if any ;). Het onderzoekje helpt me misschien om alvast uit te zoeken wat er op de deurmat zou kunnen liggen (of bij het postkantoor). Tijd om de hulpmiddelen even op te sommen:

Twitstat.com – om de trends te ontdekken op Twitter
Technorati.com – om de trends in de blogwereld te ontdekken
Trendpedia.com – ook al een blogsearch tool
Google Blogsearch – natuurlijk doorzoekt deze alle blogs
Google Trends – Laat het zoekvolume in trends zien
Twingly.com – doorzoekt ook blogs

Nu zijn er waarschijnlijk nog wel een aantal tools die ik niet genoemd heb, maar ik vond dit al heel wat! Eens zien waar we uitkomen…

Twitstat laat zien dat in de afgelopen week het aantal tweets over Valentijnsdag behoorlijk gestegen is. Een trend die ik zonder deze tool ook al heb opgemerkt. Verschillende Tweeps waren Valentijnsdag op de dag zelf al beu vanwege het vele getweet over deze dag.
valentijn niet meer twitteren
Het mooie is dat Twitstat ook de tweets laat zien die over Valentijn gingen. De meeste gingen over de verwachtingen, de leuke uitjes, de kadootjes, de kaartjes en de beste wensen natuurlijk ;). In totaal is er binnen 1 week (vanaf 8 februari) 486 keer getweet over Valentijn in het Nederlands. Het kostte wat moeite om dat uit te zoeken aangezien Twitter search geen aantallen laat zien :S.

Waar ik wel een beetje om moest lachen is de mogelijkheid om te zoeken op positieve attitude of negatieve attitude. Waarbij dan alleen gelet wordt op de smileys in de tweets. Lekker handig, want zoveel mensen gebruiken tegenwoordig geen smileys meer om aan te geven of iets positief of negatief is. Maar just for the record: negatief: 5 tweets, positief: 30. Als dit representatief is voor de rest, dan zou je kunnen zeggen dat Valentijn nog steeds gewaardeerd wordt…(wel logisch als je zelf kadootjes krijgt of een diner, of een kaartje, of chocola, of parfum, of…of…)

Technorati laat pas vanaf 11 februari een lichte stijging zien in de posts die getagged zijn met “valentijn”. Natuurlijk is Technorati niet zo erg verNederlandst, dus de cijfers hiervan zijn niet zeer representatief. Normaal gezien zou je met Technorati leuke grafieken kunnen maken over bijvoorbeeld het gebruiken van tags zoals chocola, lingerie, parfum en kaartjes, maar ik heb het geprobeerd, en er komt niets zinnigs uit helaas.

Trendpedia laat al vanaf 10 februari een stijging zien in de blogs. Al 379 blogposts zijn er verschenen vanaf 8 februari met een piek op Valentijnsdag zelf natuurlijk. Nu moet ik toegeven dat ik iets aan de vroege kant ben met het trendwatchen, want ik was ook wel benieuwd hoeveel er vandaag nog over geschreven wordt. Maar ik kan natuurlijk altijd nog een edit doen ;). Even bladeren door de getoonde blogs in de zoekresultaten leert dat mensen graag hun Valentijnsdag delen met de rest van de wereld, dat Super de Boer een Broodje Verliefd in de aanbieding heeft en dat veel mensen afgelopen week op zoek gingen naar een origineel kadootje voor hun Valentijn (of Valentina).

Google Blogsearch laat een gek aantal zien vergeleken met de overige blogsearch tools. Google geeft aan dat er afgelopen week 5063 blogs zijn geschreven die over Valentijnsdag gaan. Persoonlijk vind ik dit wat gek, want indexeert Google dit dan zoveel beter dan bijvoorbeeld Trendpedia of Twingly? En ik heb toch echt gezocht op “Blogs in het Nederlands” van de “afgelopen week”. Wat ook gek is, is dat wanneer ik op volgende pagina’s klik in de resultaten, het aantal zoekresultaten verspringt van 5063 naar 5007 naar 4999 en weer terug naar 5008. Goed, maakt verder niet uit, het zijn er veel!

Even spelen met Google Trends leert ons dat dit jaar vooral de Zeeuwen zoeken naar iets wat met Valentijn te maken heeft (ons bin toch nie zo zuunig dus), waar dat vorig jaar de mensen uit Flevoland waren. Over de jaren heen hebben de Friezen het meest gezocht op Valentijn. Google Trends laat ook zien dat dit jaar Valentijn toch minder populair is, net als vorig jaar, waar in 2006 en 2007 de populariteit nog stabiel was. Vorig jaar werd Valentijnsdag vaker in het nieuws genoemd dan daarvoor, en ook nu wordt Valentijnsdag niet meer zo vaak genoemd in het nieuws. Waarschijnlijk valt één en ander te wijten aan het feit dat er een kredietcrisis heerst, wat het de media behoorlijk in zijn greep houdt momenteel, maar het zou ook kunnen dat de nieuwssites het praten over Valentijn liever aan de blogs overlaten.

Twingly tot slot laat zien dat er afgelopen week 246 Nederlandse blogs over Valentijn gingen. Dit aantal komt al in de buurt van de cijfers die Trendpedia liet zien (379).

Twingly Blog Search
valentijn lang:nl tspan:w
Zoekresultaten voor “valentijn”

Al met al zou je bijna kunnen concluderen dat de kredietcrisis voor Valentijnsdag niet veel heeft uitgemaakt al zouden verkoopcijfers dat natuurlijk moeten bevestigen, maar die heb ik nog niet kunnen vinden. Ik durf te veronderstellen dat veel stelletjes of stiekeme lovers Valentijnsdag wel wat soberder hebben gevierd dan normaal, maar ook dat valt vooralsnog niet te bewijzen.

Maar vertel, is iemand anders nog iets opgevallen over Valentijnsdag? Zijn er nog dingen die ik gemist heb? (dat kan best, want ik had deze blogpost al klaar toen ik er na verzenden achterkwam dat mijn sessie was verlopen en ik dus de blogpost kwijt was…)

Oja, klein tipje voor als je je geliefde eens wilt verrassen met koffie…

One thought on “Valentijn 2009 – hot or not; de trends en cijfers

  1. Bedankt voor de tip! Het is mij ook gelukt: [url=http://s3.amazonaws.com/twitter_production/profile_background_images/4119818/6.png]http://s3.amazonaws.com/twitter_production/profile_background_images/4119818/6.png[/url]

Comments are closed.