HomeRSI van teveel achter de pc? Welnee!Uit het nieuwsRSI van teveel achter de pc? Welnee!

RSI van teveel achter de pc? Welnee!

Na een avondje websteks afstruinen, kwam ik terecht bij een artikel op Tweakers.net, waarin ik het verheugende nieuws las: RSI wordt niet veroorzaakt door teveel achter de pc zitten! Voor hen die dagelijks aan het beeld gekluisterd zitten natuurlijk goed nieuws! En eindelijk een goed argument om moeders ervan te overtuigen dat het niet slecht is voor hun kinderen om zoveel achter de pc te zitten 😀

Nu moet ik natuurlijk deze voorlaatste zin even nuanceren, anders krijg ik straks zeer verontwaardigde commentaren dat er echt wel meer problemen zijn dan alleen de kans op RSI wanneer kinderen teveel achter de pc zitten. Helemaal mee eens natuurlijk, elk voordeel hep ze nadeel, zoals onze bekende Nederlander graag zei.

Voor de volledigheid, het hoeft natuurlijk niet volledig verkeerd te zijn om achter de pc te zitten. Er zijn verschillende game pc’s verkrijgbaar waarop je urenlang plezier kunt beleven. Het hangt er vanaf wat die kinderen (maar ook volwassenen!) op die pc doen. Zo ken ik natuurlijk veel kinderen (en nogmaals, ook volwassenen) die zitten zo elke avond en in de weekend alleen maar te gamen. U kent ze wel: SecondLife (wat technisch gezien geen game is natuurlijk), Horizons, World of Warcraft en Runescape en zo vergeet ik er natuurlijk nog een aantal. Door hun online karakter worden deze games al snel al snel als ‘sociaal’ gezien. Want, is het argument, ze organiseren wel eens meetings, je kunt in-game chatten en soms bloeien er wel eens liefde op uit dit soort contacten.

Ik heb zo mijn eigen ervaringen met online spelletjes en daarom kan ik ook zeggen dat je toch beter gewoon vrienden kunt maken die bij je in de buurt wonen. Dat scheelt weer eenzame avonden achter de pc zitten gamen…(Ja ik weet het, lekker genuanceerd weer ;))

Anyway, hoe kwam ik hierop? Oja, geen RSI door te lang achter de pc zitten dus. Misschien is het dan door het gebrek aan andere soorten beweging als je zoveel achter de pc zit? Ik kan me voorstellen dat je uiteindelijk geen tijd meer overhoudt om te sporten of wat dan ook. Bij abnormale inspanningen doen je spieren dan natuurlijk al snel pijn! En verder is het natuurlijk een een groot deel afhankelijk van stress-factoren in die tijd dat je achter de pc zit (dat is wat het onderzoek vertelt tenminste). Om het even buiten de werksfeer te houden: ook thuis heb je stress. Ruzie, werk en prive niet kunnen combineren, kinderen die nooit willen slapen, de tuin die toch echt een keer af moet, de auto die eigenlijk toch wel deze week naar de grote beurt moet enzovoorts. Al deze stress slaat zich op in je lichaam, vaak in je spieren. Daarvan krijg je RSI, omdat je door langdurig pc gebruik je spieren vaak onbewust een beetje aanspant, vooral in bepaalde delen van je lichaam.

Dus het feit dat dit onderzoek uitgewezen heeft dat het niet door de computer komt, zegt dus niets over kans op RSI. Dus ben ik voor meer pauzes, natuurlijk gewoon binnen werktijd en gratis sporten op kosten van de baas.

2 thoughts on “RSI van teveel achter de pc? Welnee!

  1. Hm, genoeg online vrienden gemaakt die ik daarna (geregeld) in het echt heb gezien hoor 🙂

    Maargoed, dat terzijde. Voor sport/beweging moet je gewoon tijd maken, het blijft belangrijk. Mooie ervan is dat je er fitter van wordt en je minder snel last krijgt van handen, schouders e.d. Kun je weer langer achter je pc zitten 😉

    Stress helpt inderdaad niet, dat blijft funest. Voor de rest helpt het al heel veel om geregeld je houding af te wisselen, wat drinken te gaan halen en als je echt last hebt, dingen als Workrave te installeren (die vind ik minder irritant dan alle andere anti-RSI brouwsels die ik heb gezien op computers).

    Af en toe een paar weken offline (`op vakantie’) gaan is natuurlijk ook niet verkeerd 🙂

Comments are closed.