HomeVerplichte vermelding KvK-nummer onder e-mails – WTF?SamenlevingVerplichte vermelding KvK-nummer onder e-mails – WTF?

Verplichte vermelding KvK-nummer onder e-mails – WTF?

Zo, ik las dus vandaag dat het sinds juli 2008 verplicht is om je KvK-nummer te vermelden onder e-mails. Dat het op andere schriftelijke stukken moest wist ik wel, maar e-mails: nope. Na een dik uur graafwerk heb ik dan eindelijk gevonden waar het staat. Dat was niet makkelijk want er gaan nogal wet- en regelgevingen rond over de Kamer van Koophandel. Geen wonder dat niemand precies weet hoe alles zit. Maar goed, ik zal even uit de doeken doen waar ik nou gevonden heb waar het artikel stond.

Het zit blijkbaar zo: sinds juli 2008 is er een nieuwe Handelsregisterwet, die voor zover ik het nu begrijp een toevoeging ofzo is op de Handelsregisterwet 2007. Dat weet ik overigens niet zeker, want ik snapte er geen hout van. Want, in die wet van 2008 stond namelijk niets over verspreiding van je gegevens enzovoorts, alleen over het registeren bij de Kamer van Koophandel. Of ik moet er overheen hebben gelezen, kan ook makkelijk met zoveel artikelen en juridische vaktaal.

De wet zegt het

Anyway, in de Handelsregisterwet 2007 stond het wel, en wel als volgt:

Artikel 27
1. De volgende in het handelsregister ingeschreven ondernemingen of rechtspersonen zorgen ervoor dat op alle van die onderneming of die rechtspersoon uitgaande brieven, orders, facturen, offertes en andere aankondigingen, met uitzondering van reclames, is vermeld onder welk nummer deze in het handelsregister is ingeschreven:
a. de in artikel 5 en 6, eerste lid, onderdeel a, genoemde ondernemingen en rechtspersonen;(Iedereen dus)
b. de in artikel 6, eerste lid, onderdeel b, genoemde rechtspersonen, tenzij stukken uitgaan van een rechtspersoon waaraan geen onderneming toebehoort.

Laten we het erover eens zijn dat ik dit dus een belachelijke toevoeging vind. Ik mail regelmatig met opdrachtgevers onder mijn zakelijke e-mailadres, maar die weten allang wie ik ben en baseren zich bovenal absoluut niet op het KvK-nummer waaronder ik ingeschreven sta. Er zijn zoveel onbetrouwbare partijen die toch een nummertje hebben en daar wil je dus geen zaken mee doen. Ik verstuur verder nooit nieuwsbrieven of andere vormen van spam (goed, dat was gechargeerd) dus voor mij is het nut nagenoeg nihil.

Mailscam

En dan nog, ook al verstuur je die wel, wat zegt het KvK-nummer dan? Dat de mail echt van jouw onderneming afkomstig is? Nope, want iedereen kan jouw nummer achterhalen, het logo van je website halen en een mooie nieuwsbrief bakken en die namens jou versturen. Zul je eens meemaken hoeveel mensen daar intrappen. Goed, met die nuance dat die mensen die dat doen enorm strafbaar zijn, maar dat ben je dus blijkbaar ook als je niet je KvK-nummer onder elke e-mail zet. Je krijgt nota bene een boete van € 16.750 of een taakstraf of maximaal 6 maanden gevangenisstraf als ze erachter komen. Zie bijvoorbeeld deze uitspraak (pdf).

Nou goed, dat is dus de zoveelste frustratie die ik heb met de Kamer van Koophandel. Eerder had ik ook al kritiek op het feit dat mijn huisadres overal moet staan en inzichtelijk is, wat ik gewoon niet oke vindt wat mijn privacy betreft. Het argument dat ik dan maar in Spaces of Seats2Meet moet gaan zitten is natuurlijk onzin, want ik heb ook een vaste baan en dus werk ik des avonds en in de weekenden en dat kost ook geld, en dat kan momenteel niet uit. Gewoon niet ondernemen is ook geen optie, want ik vind het leuk om erbij te doen.

Anyway, ik heb het nu zelf voor het gemak maar aangepast, met tegenzin, dus op mijn website vind je nu ook mijn KvK-nummer en onder mijn zakelijke e-mails voortaan ook. Blijf het ruk vinden. Wat vind jij ervan? Was je hiervan op de hoogte?

9 thoughts on “Verplichte vermelding KvK-nummer onder e-mails – WTF?

 1. Goed om te weten, ik was hiervan niet op de hoogte.
  Heb het dan ook maar meteen aangepast.

 2. Ik was hier niet van op de hoogte. Toch maar eens aanpassen zodat we volgens de ‘regels’ communiceren.

 3. Het is dat 1 april al een week geleden is geweest anders had ik het niet eens geloofd.

  Maar serieus, dit zijn naar mijn mening ‘regels’ die je met een flinke schep zout en gezonde dosis boerenverstand moet interpreteren.

  Eens kijken of ik nog een mailtje van iemand van Kvk zelf kan vinden… eens zien of zij het uberhaupt doen 😉

 4. @albert het geldt alleen voor bestuurders en eigenaren, personeel hoeft het niet te doen. Als zzp-er moet het dus ook. Ik kom ze idd niet vaak tegen zelf.

 5. Ja ik wist dit al wel. Maar kan me voorstellen dat je dit toevallig een keer tegen moet komen om te weten…

 6. Ik kan me herinneren dat ’t al wel op de website genoemd diende te worden (net als op facturen). Maar van e-mail wist ik het ook niet. Toch maar eens aanpassen op de website, daar ik het daar ook niet heb staan..

 7. Ja ik was hiervan op de hoogte maar dat maakt het niet minder belachelijk.
  En als je goed leest:
  "op alle van die onderneming of die rechtspersoon uitgaande brieven, orders, facturen, offertes en andere aankondigingen, met uitzondering van reclames, is vermeld onder welk nummer deze in het handelsregister is ingeschreven:"
  zou het dus ook in je zakelijkse SMS’jes en Tweets moeten staan.

  Waarschijnlijk is dit verzonnen door een KvK man die -tegen beter weten in- vecht voor hun bestaansrecht, terwijl we natuurlijk allemaal vinden dat die KvK wegbezuinigd mag worden (OK, het handelsregister stoppen we wel bij de belastingdienst)
  of zou het verzonnen zijn door dezelfde mensen die die email-disclaimers hebben verzonnen (die ook geen enkele juridische waarde hebben maar iedereen maar klakkeloos overneemt).
  Ja, communiceren blijft lastig.

 8. Ik wist het niet. Heb ook geen kvk, maar toch interessant om te weten mocht het ooit zover komen.

  Ik merk wel dat er vaak kvk nummers vermeld zijn onder e-mails. Maar ik zie er de meerwaarde ook niet van in. Hoeveel oplichters wel niet een kvk hebben…

 9. Wat een belachelijk iets. Tegenwoordig heeft iedereen al een meterslange handtekening onder z’n mail staan (Naam, adres, email, website, telefoonnummer, mobiel nummer) en dan moet ook nog een KvK nummer erbij. Ik snap die toegevoegde waarde echt niet.

  Maar goed, ook dit voeg ik wel weer toe..

Comments are closed.