HomeAl die ophef over de anticonceptiepil…das maar goed voor 1 dingSamenlevingAl die ophef over de anticonceptiepil…das maar goed voor 1 ding

Al die ophef over de anticonceptiepil…das maar goed voor 1 ding

Eigenlijk voor twee dingen: volkspaniek en het aantal views op de blogs van die dames. Want door die hype dat de pil zogenaamd belabberd slecht voor je is, krijgen ze alleen maar meer bezoekers op hun blog. Allemaal dames die ineens ongerust worden na het zien van de kop. Die ophef is nergens goed voor en creëert alleen het soort volkspaniek dat we ook al zagen bij gluten en koolhydraten, koffie (gelukkig voorbij) en recent nog fipronil (gelukkig voor de boeren bij de consument ook overgewaaid). Het is al helemaal geen reden om je ineens zorgen te gaan maken over de pil die je vermoedelijk al jaren slikt.

Ik ontken niet dat er ongetwijfeld dames zijn die andere keuzes moeten gaan maken ten aanzien van hun anticonceptie. Niet bij iedereen zal de pil een goede oplossing zijn, of blijven. Jij verandert, je hormonen ook, dus wellicht dat de pil ook niet eeuwig geschikt blijft voor je. Maar laat één ding gezegd zijn: of de anticonceptiepil voor jou werkt is en blijft volledig persoonlijk. Laat je niet bang maken door allerlei horrorverhalen van anderen.

Andere oorzaken van je klachten

Weet je waar hoofdpijn, misselijkheid en depressie (de meest beschreven klachten) ook vandaan kunnen komen? Van slecht slapen (of je het nou doorhebt of niet), van stress, van nooit eens een moment voor jezelf hebben, van slecht eten of ineens anders eten, van een ander leefpatroon (vakantie of juist na de vakantie), van gedoe in je familie of vriendenkring (of je er nou direct zelf bij betrokken bent of niet), door tekort of juist teveel aan zonlicht, door vitaminetekort, door ander medicijngebruik, door spieren of zenuwen die niet lekker zitten, you name it and the list goes on and on and on. Vaak wordt de pil als boosdoener aangewezen terwijl er nog zoveel andere zaken aan je klachten ten grondslag kunnen liggen. Dientenverstande dat er ook dames echt allergisch zijn voor bestanddelen van de pil, maar dan merk je het echt wel.

Verder wordt ook de verminderde seksdrive vaak genoemd als klacht, maar ook dat kan door bovenstaand veroorzaakt worden én simpelweg ook door het natuurlijk verloop van je relatie. En boy, wat zijn we er met zijn allen goed in om te ontkennen dat het even wat minder gaat met onze relaties en dat we onze partner even wat minder aantrekkelijk vinden.

Voor mij is het ideaal

Voordat ik de pil gebruikte was ik ook regelmatig hondsmoe, vaker wel dan niet, voordat ik de pil gebruikte was ook vaak heel somber en had ik heel vaak hoofdpijn en wel eens migraine. Ook mijn gal speelde regelmatig op en mijn darmen hadden ook regelmatig een leuk feestje. Dat ik nu nog steeds regelmatig zulke klachten heb, wijt ik dus niet aan de pil. Sterker nog, de pil heeft mijn gemoed (emoties, whatever) een stuk stabieler gemaakt. Enkele jaren geleden ben ik 5 maanden van de pil af geweest en ik werd me een partij emotioneel instabiel en overal krakkemikkig. Alles kraakte en piepte. Eenmaal weer gestart voelde ik me snel opknappen en voelde alles weer normaal in mijn lijf en ging sporten weer zoals het eerst voelde. Nergens heb ik gedacht: goh wat een opluchting dit, wat heerlijk dat ik niet meer onder de hormonen zit.

Hormonen kunnen ook helpen

Over die hormonen gesproken: dat je extra hormonen tot je neemt om ze stabiel te houden gedurende de cyclus is niet slecht zoals vaak geclaimd wordt. Sterker nog, ze worden ook in de overgang vaak aangeraden om klachten te minimaliseren, ze worden ook wel eens júist voorgeschreven aan mensen die aan depressies lijden (om ze niet meteen aan de antidepressiva te doen gaan) en behalve dat ze gelinkt worden aan borstkanker, worden ze juist ook weer gelinkt aan het verminderen van de kans op andere soorten. Plus ze helpen bij veel gevallen van acne en kunnen je zware menstruatie een stuk lichter maken. Dus het is maar net wat je wilt zien, zoals met alle gezondheidsclaims over eten bijvoorbeeld. Ook het feit dat het hier synthetische hormonen betreft is niet bewezen slecht voor je. Je lichaam ziet dat verschil niet, en hoezo zou je dan wel vitaminesupplementen innemen of paracetamol slikken? Net zo goed ‘nep’. Overigens als je de pil met oestrogeen neemt: er is een alternatief zonder oestrogreen (de minipil) dus die kun je dan ook eens proberen (soms ook als je trombose hebt).

Check check dubbelcheck

Ik kan nog wel even doorgaan met roepen over waarom het wel meevalt met die pil (plus dat alternatieven in principe niet per se veel gezonder of beter zijn, tenzij je graag het risico op een zwangerschap loopt natuurlijk), maar bepaal het gewoon voor jezelf! En wees er gewoon 100% zeker van dat de verbetering die je merkt niet kan komen door andere zaken (zoals hierboven beschreven). Iedereen heeft gedurende het jaar periodes met bepaalde klachten die door van alles veroorzaakt kunnen worden (zomermoeheid is echt een ding) en die na verloop van tijd ineens verbeteren. Als je nu geen last hebt van je pil of de hoeveelheid klachten die je denkt te hebben tot op heden zag als ‘normaal’ dan moet je het lekker houden zoals het is. Iedereen heeft wel eens hoofdpijn, iedereen is periodes moe of down, iedereen is ook wel eens misselijk of heeft tijdelijk minder zin in eten (hallo 30 graden buiten, en binnen). Zoals mijn huisarts zei: als het rond je stopweek ineens wel echt heel anders wordt dan je gewend bent en dat gebeurt consequent, dan kun je een aanname doen over of je nog wel de juiste pil hebt, of zelfs de juiste anticonceptie.

Hoi, leesvoer!

Als je trouwens lekker leesvoer wilt over de pil, kan ik je nog wat bronnen aanraden:

Ga je eerder dood als je aan de pil bent (geweest)? (in het Engels)

Over de wetenschap achter, het medicijn en de toekomst van de pil (Engels)

Dus laten we niet ineens spastisch gaan doen met zijn allen over de pil. Als die echt zo onveilig was, hadden we het inmiddels wel geweten. In de loop van de tijd zijn na voortschrijdend inzicht diverse merken en soorten uit de handel gehaald. En je bent echt niet voor het leven getekend als jij toevallig die pil slikte, je lichaam herstelt met betrekking tot hormonen weer als je verder gewoon gezond bent. Die breken af of worden door je lichaam zelf weer geproduceerd waar nodig. Mooi hoe je lichaam werkt zeg ik maar zo. Hoewel het wel even kan duren voor je weer voldoende vruchtbaar bent om zwanger te worden, maar ook dat wisselt heel erg per persoon.

Hou alles goed bij

Ik zie al die verhalen als een soort wantrouwen tegen de wetenschap en de artsen. En ik ben wel de eerste die moet toegeven dat de wetenschap en artsen ook nog niet alles weten, maar in dit geval heb ik geen reden om te wantrouwen. Doe van te voren gewoon onderzoek, ook bij jezelf. Noteer hoe je cyclus voelt voordat je aan anticonceptie begint, noteer hoe je je gedraagt en of je het idee hebt dat je lekker kunt sporten (voelen je gewrichten goed). Heb je geen reden om je hormonen wat te stabiliseren (wat bij bijvoorbeeld heftige PMS wel heel prettig is) dan kun je ook denken aan prikpil of Mirena of een staafje in je arm (Implanon) of Nuvaring. Sommige anticonceptie gaat wat meer mee met je hormoonlevels en dat is voor sommigen wellicht prettiger dan het gevoel dat hormonen onderdrukt worden. Dus kijk vooral wat werkt voor jou!

Don’t worry be happy

Maar nogmaals, als je nu al jaren de pil slikt en niet het idee hebt dat je een probleem hebt op welk gebied dan ook, ga je dan niet ineens zorgen maken. Krijg ik een beetje Green Happiness ongesteldheid-van-een-kip gevoel bij.

Zo. Laat maar komen die reacties :’). Disclaimer: ik heb mijn best gedaan eea te ondersteunen met wat wetenschappelijke artikelen. Maar net als bij alle blogs en vlogs hierover ga ik ook af op mijn ‘eigen ervaring’ en ‘gevoel’ erbij en toevallig is de wetenschap net als met veel dingen nog lang niet klaar met alles rondom de pil te onderzoeken. Ik wil gewoon een andere kant laten zien en zorgen dat dat hele gemekker rondom de pil ook eens een ander geluid krijgt.

2 thoughts on “Al die ophef over de anticonceptiepil…das maar goed voor 1 ding

  1. Goed dat je dit artikel deelt! Ik ben momenteel zwanger, maar voordien nam ik jarenlang de pil en ik heb er nooit negatieve dingen van ondervonden. Integendeel, toen ik gestopt ben met de pil voelde ik me veel slechter. Na mijn zwangerschap neem ik direct weer de pil!

  2. Kijk, dat is fijn om te horen! Prettig om te weten dat ik niet alleen sta in mijn mening. Werd er zo moe van, al die blogs met al die negatieve verhalen. Bedankt voor je reactie ?

Comments are closed.