HomeArme Audi/Volvo-rijder…SamenlevingArme Audi/Volvo-rijder…

Arme Audi/Volvo-rijder…

Foto credits: Jason Goulding. Some rights reserved. Via Flickr

Arme Audi/Volvo-rijder. Je hebt het er maar zwaar mee hè? Rijd je net lekker 160, zit er alwéér een Ford Ka voor je op de linkerbaan. Nog maar net de stad uit, sowieso een crime, of je nou een snelle bak hebt of niet, en dan word je continu dwarsgezeten door van die kleineautorijders. Het is toch onvoorstelbaar?

Onvoorstelbaar toch, dat niet iedereen lekker 16o rijdt op de linkerbaan? Onvoorstelbaar toch, dat niet iedereen zorgeloos over de snelweg cruist alsof er geen boetes bestaan? Ja hoor, heb je er weer eentje die net 135 km/u rijdt waar je 130 mag. Weet je wat, ik ga met mijn Audi lekker op de bumper zitten, dan gaat die slomo vanzelf wel naar rechts. Lijkt toch altijd wel indruk te maken.

Verkeersveiligheid? Ik rijd toch veilig? Mijn auto geeft meldingen als ik over de strepen ga per ongeluk. Dus ik kan gerust even een appje beantwoorden hoor, geen probleem. En als er voor me iemand op de rem gaat staan, remt mijn dikke Volvo ook vanzelf af. Dat soort trucjes betaal ik niet voor niets extra geld voor. Dus waar maak je je dik om? Weet je, als ik lekker door wil rijden moet dat toch kunnen? Waarom staat er anders 250 op die snelheidsmeter? Die PK’s onderhouden zichzelf niet, die moet je af en toe even uitlaten.

Flitspalen trouwens, belachelijk. Waarom zetten ze die neer? Gelukkig heb ik een appje dat me waarschuwt voor flitspalen. Kan ik op tijd in de ankers. Van de file die door al dat remmen ontstaat heb ik toch geen last? Lekker het probleem van de rest, hadden ze ook maar zo slim moeten zijn.

Ik zit elke dag in de auto. Rijd heel Nederland door in mijn Audi, daarom heb ik juist een dikke bak geleaset. Leren stoeltjes, houtfineer dashboard, de beste tech. En waar ik voor betaal mag ik dan toch lekker gebruik van maken? Die klote mini-autootjes op de weg denken maar dat die hele linkerbaan van hen is, omdat er toevallig vrachtwagens rechts rijden. Wen er maar aan joh, dat is je uitzicht nu eenmaal, dan had je maar geen klein autootje moeten kopen met het vermogen van een step.

Overigens heb ik geen probleem met die rechterbaan hoor, begrijp me niet verkeerd. Als ik daar een lege ruimte zie, schuif ik lekker even door over de rechterbaan en haal de luie auto’s gewoon langs rechts in. No problem. De weg moet gebruikt worden toch? Anders ligt dat asfalt daar maar.

Beste Audi/Volvo-rijder. Zullen we in vredesnaam afspreken dat ook jij je gewoon aan de maximum snelheid houdt? Zeker als het druk is op de weg. De snelweg is géén racebaan. En dat je voldoende afstand houdt tussen jezelf en de auto voor je? Je bent zelf aansprakelijk voor schade als je er onverhoopt ineens bovenop zit omdat de auto’s voor je ineens moeten remmen. Ik zit ook veel op de weg, in mijn Ford Ka en ik rijd flink door, net iets over de maximum snelheid omdat ik ook graag door wil rijden en niet graag de achterklep van een vrachtwagen als uitzicht heb. Ik ga ook echt wel aan de kant als ik zie dat er rechts genoeg ruimte is om mijzelf er VEILIG tussen te wringen. Elke dag zie ik weer nieuwe Audi’s en Volvo’s in mijn achteruitkijkspiegel verschijnen, die me proberen zo snel mogelijk aan de kant te drukken door lekker in mijn bumper te gaan zitten. Elke dag ben ik weer bang dat er voor mij iemand moet remmen, waardoor ik ineens een Audi of Volvo achter op me hebt, met een whiplash als gevolg. Of erger…

En ja, het is ook wel eens een Opel met grootheidswaanzin of een Renault met een tikje narcisme. Toch is het het vaakst een Audi of Volvo die ik in mijn spiegel zie. Soms kan ik hem waarschuwen door even kort mijn remmen in te drukken. Soms helpt het. Meestal niet. Meestal neem ik de moeite niet en ga ik zodra het veilig is weer naar rechts zonder me iets aan te trekken van die koplampen in mijn spiegel. Gun een ander ook een veilig weggevoel alsjeblieft. Als je zo’n haast hebt, plan je agenda dan beter, houd rekening met vertragingen, elimineer wat stress uit je leven, want die stress eruit proberen te rijden creëert ongelukken. Dat wil je toch niemand aan doen? Jezelf incluis…

Deze blogpost moest er even komen, omdat ik deze week nog meer kilometers heb afgelegd dan normaal en het me opviel hoe vaak het echt maar nét goed ging. Niet alleen met mij als bumperkleefslachtoffer op de linkerbaan, maar vaak ook zag ik het voor me of naast me gebeuren. De week hiervoor reed ik trouwens langs een aantal ongevallen op de weg, misschien dat ik daardoor extra alert was…Ik vind het oprecht een beetje eng hoe sommige autorijders denken de baas op de weg te zijn en daarmee anderen hun veiligheid afnemen.

5 thoughts on “Arme Audi/Volvo-rijder…

  1. Ik rijd geen auto, maar ik begrijp wat je bedoelt. Waarom ze nog 250 moeten kunnen is mij sowieso een raadsel. Dat mag toch nergens meer? Lichtere motoren, snelheidsbegrenzers en de politie kan andere dingen gaan doen. En de linkerbaan is van hen, niet van hun:-).

  2. Haha, ik zag het na publiceren ook maar was te lui om aan te passen. Zo maar eens doen. Autorijden met snelle auto’s blijft een beetje vreemd ja maar ga het maar eens afpakken. Krijg je toch een hoop gezeur. Beetje net als dat alcohol eigenlijk per definitie maximaal 2 glazen zou moeten zijn en niet alleen in de auto. Maar dat is weer een ander verhaal 😉

  3. Volvo’s? Hahahaha! Oh wat sneu… Als je nou een Alfa Romeo in je spiegels zag, dan kun je anticiperen op het compensatiegedrag. Daar komt de term Alfamannetje toch vandaan? ? Anyway, mochten we ooit een roadtrip naar Duitsland plannen, zal ik dan maar rijden? :-p

  4. Jep, Volvo’s zijn de nieuwe BMW. Aso’s. Maar je mag gerust rijden hoor, lijkt me ook wel eens lekker. Al had ik niet de indruk dat je nou zoveel op me aan te merken had…

  5. Apart is toch dat het altijd dezelfde merken zijn; BMW, Volvo, Audi, Mercedes en Alfa. De andere merken heb je veel minder last van..

    Het is zelfs nauwelijks land-afhankelijk….

Comments are closed.