HomeEerst Napels zien en dan…ReizenEerst Napels zien en dan…

Eerst Napels zien en dan…

Kwart voor 8 in de ochtend en we vliegen boven de Alpen, gok ik. De reis gaat naar Italië, Napels om precies te zijn. Het is waarschijnlijk een van de mooiste vluchten die ik tot nu toe heb gemaakt. De hele route tot nu toe is de lucht helder en kun je goed naar beneden kijken. Zeldzaam. De wolken mengen zich op dit punt prachtig met het wit van de bergtoppen. Vanuit een klein raampje is dat lastig op de foto vast te leggen, dus moet je vooral zelf een keer ervaren.

alpen

Het opstijgen was ook al prachtig. Half 7 vertrokken en de zon was nog aan het opkomen. Dat levert uiteraard mooie plaatjes op.

schiphol-napels

Een goed begin van onze reis naar Napels. Waar je heen gaat om daarna te sterven, vrij naar het bekende gezegde van een nog bekendere schrijver. Ietwat overdreven hoop ik, maar dat Napels het bekijken waard is, werd me wel duidelijk uit de vele artikelen die ik er inmiddels over heb gelezen. Al schijnt dat zo te zijn voor zowat elke stad in Italië, maar daar weet ik dan weer niks van. Het is de eerste échte keer dat ik naar Italië ga. De enige andere keer bestaat uit een nachtje in Venetië, wat volgens kenners nou niet bepaald de standaard vormt voor wat je moet kennen van het land. Al vond ik zelf die stad toch ook helemaal niet verkeerd, zeker niet omdat het maart was toen, nog rustig en net nog koel genoeg om niet de hele tijd het water in te willen springen.

Eén ding weet ik nu, na mijn bezoek aan Napels. Ik wil terug! Nog heel vaak. Naar omgeving Napels en naar Italië. Gelukkig is het allemaal binnen 3 uur aan te vliegen. Voor nu, omdat ik vind dat iedereen Napels eerst gezien moet hebben, wat tips. Mijn eigen ervaring van drie dagen verblijf, dus voel je vrij om in de comments extra suggesties voor omgeving Napels te doen.

Wat te doen in Napels?

Na het arriveren in Napels pak je voor pakweg 15-20 euro een taxi naar de stad. Het is een minuut of tien rijden vanaf het vliegveld, dat tegen de stad aan ligt. Daarna kun je het beste zorgen dat je een kaart van de stad krijgt. Uiteraard kan TripAdvisor ook helpen, maar zelf uitzoeken wat je wilt doen is soms net even avontuurlijker. Vragen aan een taxichauffeur of receptionist kan ook, als de taxichauffeur een beetje Engels kan of jij wat Italiaans.

Wat we zelf gedaan hebben, is op aanraden van de receptionist van ons hotel (Hotel Del Real Orto Botanico, aanrader!) een stuk gelopen door de oude stad. Onderweg uiteraard koffie drinken en lekkere broodjes eten bij een van de vele gelaterias of café bars. Ijskoffie kun je er ook bestellen, maar is gewone koffie, met veel suiker en een ijsklont. Mierzoet! Lunchen kun je heel goed doen in de Galeria Umberto. Dit overdekte soort van winkelcentrum is een verzameling aan luxe winkeltjes en eettentjes. De shopper kan hier prima terecht en ook in de straten eromheen kun je heel erg prima shoppen.

galeria-umberto-2

Vlakbij de Galeria Umberto zit de ingang naar de funicular, een soort metro die helemaal naar boven gaat. Er zijn er drie van in Napels. Je moet de ingang even zoeken, want hij zit wat verstopt. Het viel me op dat dat voor de meeste attracties gold. Citymarketing is nog niet echt een ding in Napels. Ook de ingang naar de Bourbon Tunnels zit wat verstopt in een smal zijstraatje van een straat achter een groot plein. Uiteindelijk hebben we ook die gevonden en die tunnels zijn je geld echt meer dan waard. Er zijn Engelse gidsen die goed kunnen vertellen over de geschiedenis van de tunnels en van Napels zelf. Je gaat er tot 40 meter onder de grond.

funicular-napels

Wil je ’s avonds goed eten in Napels, dan kun je zowat in elke straat wel terecht. Je moet dan op zijn minst de beroemde pizza marghuerita of marinara eten. Wij werden gelukkig niet te erg lastiggevallen door allerlei proppers dus we konden op het gemakje rondlopen en kijken waar het beviel qua sfeer en personeel. Laat je echter niet voor de gek houden, hoe gekker ze lijken, hoe beter het restaurant, was onze indruk een beetje. De meeste bedienden doen echt hard je best om het je naar de zin te maken. Kijk alleen niet raar op als ze je bord direct weghalen zodra je je mes en vork neerlegt. Het lijkt wat onbeschoft maar het is gewoonte. Ook als je niet vlot bestelt, lopen ze soms na een halve bestelling al weg om het te halen. Dus bedenk eerst goed wat je wilt hebben en ratel dat er in soepel Italiaans uit. Ze kunnen wel wat kaas maken van Engels, maar als je niet heel duidelijk bent, duurt het soms even voordat je alles op tafel hebt staan. Ik vond het wel geinig, hoort toch bij de charme.

italiaanse-ijskoffie pizza-marinara

Wil je even een dag uit de stad, regel dan een auto met chauffeur naar Pompeii en de kust van Amalfi. Bij de meeste hotels hebben ze wel boekjes met informatie daarover. Kost best even wat, maar dan heb je een topdag! In Pompeii zelf is het in drukke periodes absoluut aan te raden om een eigen gids te regelen ter plekke. Er lopen diverse mannetjes en vrouwtjes rond die je daarmee kunnen helpen. Ze kosten ongeveer 30 euro per persoon, maar loodsen je dan vakkundig langs de lange rijen voor de kassa en regelen supersnel de tickets van 13 euro per persoon voor je. Onder de 18 jaar mag je bij de meeste gesponsorde historische plekken gratis naar binnen.

pompeii

Onze gids Fransceso was een erg enthousiaste gids die vol overgave allerlei details over Pompeii vertelde. De tour werd daardoor mega-interessant. We liepen door een groot deel van het oude stadje. Het deel waar de afgietsels van de inwoners nog getoond werden, bleek een heel eind buiten die opgravingen te liggen en hebben we nog niet gezien. Daar moet ik dan nog maar eens voor terug, maar ook zonder dat was het indrukwekkend genoeg.

Daarna reden we naar de kust van Amalfi om daar te lunchen in een goed restaurant met uitzicht over een deel van de kust en het water. Na de lunch werden we nog even naar Amalfi gebracht om daar in de haven een ijsje te eten. De terugweg reden we een heel lang eind langs de kust, terug naar de baai van Napoli. Onderweg diverse keren gestopt om van het uitzicht te genieten en iets te drinken. Slush puppy is nooit meer hetzelfde als je die hebt gedronken van vers citroensap…

eten-met-uitzicht-amalfi

amalfi-coast

Na Pompeii is ook het archeologisch museum een leuk museum om te bezoeken. Niet alles staat met Engelse teksten erbij, maar veel gevonden fresco’s en andere kunst of gebruiksvoorwerpen uit Pompeii worden er vertoond. De tentoonstelling met nog wat van de afgietsels van mensen uit Pompeii was helaas dicht toen wij er waren. Je moet wel van oude meuk en geschiedenis houden uiteraard, anders kun je beter nog even een Vespa huren en je in het chaotische verkeer wagen. Of naar de haven en met een bootje de blauwe grotten in. Wat ik een volgende keer heel graag nog wil doen.

Er is veel te zien in Napels en ik ben nog lang niet klaar met kijken. Drie dagen is toch wel echt te kort. Maar Napels zien en dan…terugkomen! Geen straf hoor! En vergeet niet om een flesje limoncello mee te nemen 😉

italiaans-ijs limoncello