HomeMijn redenen waarom ik weinig met kerst hebPersoonlijkMijn redenen waarom ik weinig met kerst heb

Mijn redenen waarom ik weinig met kerst heb

Nee, geen jubelverhaal over hoe geweldig kerst is, vreedzaam, gezellig, iets doen voor een ander. Niks van dat al. Ik heb namelijk niet zoveel met kerst. Echt niet. Ik heb daar vanzelfsprekend goede redenen voor. Vandaar ook deze blogpost. Na deze blogpost ga ik vast dromen over de geest van het verleden, die van het heden en die van de toekomst, maar dat is dan maar zo ;-). Ik vind namelijk dat al dat blije kerstgedoe ook wel eens een tegengeluid mag kennen.

Ik kom uit een familie waar kerst behoorlijk veel betekenis heeft. Kerkgangen tot in den treure, kindje Jezus ging de wereld redden en vrede op aard’. Kerst werd altijd sober gevierd, geen kerstboom (hooguit een kleintje voor op een bijzettafeltje), maar gelukkig wel een enigszins speciale maaltijd. Rollade ofzo. Ergo: twee dagen die meestal redelijk saai waren. Tot ik een jaar of 10 was. Daarna vierden we om het jaar de kerst bij paps. Die wel een grote boom had, en wat pakjes onder die boom en kerstfilms. Toegegeven, gezellig, en niet de overdreven druk erop.

Twee dagen even anders

Waarom ik dan echt niks met kerst heb? Omdat het zo nep is. Twee dagen (let wel, twee) worden we verondersteld met elkaar op te kunnen schieten, lief voor elkaar te zijn, vrede op aarde te wensen, extra geld te geven aan goede doelen, samen te eten, cadeaus voor elkaar te kopen, genieten van alweer diezelfde kerstfilm en meer van die dingen. Twee dagen waarop ineens alles anders is. Waarop je dient te genieten van alles en iedereen. Liefst met sneeuw erbij, want dat haalt de sfeer wat extra naar boven. Seriously? Why?

Excuusdagen

Nou, ik weet wel waarom. Omdat we altijd een excuus nodig hebben om elkaar iets te geven. Even lief voor elkaar te zijn. Even wat extra aan het goede doel te geven. Als je midden in de zomer ineens 25 euro doneert aan aidswezen in Afrika dan krijg je scheve gezichten. Als je zomaar een cadeau voor iemand koopt dan zit er vast iets achter of ben je gewoon een slijmjurk. Als je elk weekend gezellig dineert met je hele familie dan ben je niet meer van deze tijd, maar een sufmuts. Als je in de lente een blogpost schrijft over oorlogen en oproept tot vrede op aarde ben je naïef.

Maar met kerst gelooft iedereen dat geld doneren echt helpt, vindt iedereen dat eten met je familie wel gezellig is, dat oorlogen inderdaad stom zijn en dat die soldaten ook bij hun familie moeten kunnen zijn met kerst (waarom de rest van het jaar niet dan?) en dat een cadeau de ultieme erkenning is van wat je voor iemand betekent. Waarom hebben we dat in godsnaam nodig? Al denk ik dat de betere vraag is: waarom geloven we er de rest van het jaar niet in? Mogen we met kerst ‘even lekker gek’ doen en moeten we de rest van het jaar maar normaal doen?

Andere dagen

Ik zou het toch bijna willen toedichten aan onze nuchtere, zuinige, chauvinistische instelling. En aan alle commerciële toestanden die daar lekker op inspelen. Het hele jaar nergens aandacht voor, ach, dan moet je met kerst echt je hart laten spreken. Laat je hart ook eens spreken in de rest van het jaar! Voer goede voornemens meteen uit en stel ze niet uit tot 1 januari. Geef iemand meteen dat leuke cadeautje wat je zag in dat leuke winkeltje, in plaats van het uit te stellen tot kerst of een verjaardag. Doneer op 14 februari eens wat extra’s aan aidswezen als je dan toch een bijzondere dag nodig hebt. Denk dán eens aan al die mensen die de liefde van hun leven eraan verliezen, of kinderen die liefde van hun ouders moeten missen. Dat soort dingen.

Altijd gezellig

Ik heb dit jaar met enige frisse tegenzin een mini-rieten-kerstboompje met lampjes voor in de vensterbank als cadeautje geaccepteerd. Voor de buren, want ik zie het niet, het staat soort van achter de gordijnen. ik heb waxinelichtjes, maar die doe ik niet vaker aan dan anders. Ach, wat zielig, ik hoor het je gewoon denken. Maar ik mis het gewoon niet. Ik kan het elk moment van het jaar heel gezellig maken met kaarsjes en lichtjes en lekkere hapjes en een leuke film. Daar heb ik geen kerst voor nodig.

Driving home for christmas

Desalniettemin ga ik morgen gezellig door de besneeuwde landschappen richting Zeeland om kerst te vieren bij het enorme gezin van mijn paps. Ik geloof dat we dan met 9 man in 1 huis zijn. Gezellige drukte. Ook dat gebeurt wel vaker, dit keer dus met een boom en pakjes en ik heb een leuk cadeautje voor mijn paps en vriendin dit keer. Hoefde er niet eens naar te zoeken 😀 Kan nog niet zeggen wat het is, want ze lezen dit blog…Maar of het nou kerst is of niet, ik ga mijn familie weer zien en dat is altijd leuk.

Afijn, ik ben mijn frustraties over de kerst weer kwijt. Ondanks dat ik er zelf niet zoveel mee heb en dan maar gewoon geniet van de gezelligheid hoop ik toch dat iedereen een fijne kerst heeft! 

4 thoughts on “Mijn redenen waarom ik weinig met kerst heb

  1. In grote lijnen ben ik het wel met je eens…
    Merry Christmas evengoed, en rij voorzichtig!

  2. ik volg je helemaal Annelies!!!! Hoop dat je goed door de sneeuw heen ben gekomen!!!! En weer veilig in Haarlem terug!!

  3. helemaal mee eens, het (ver)wordt tot een commerci

Comments are closed.