HomeCursusje time-management dan maar?PersoonlijkCursusje time-management dan maar?

Cursusje time-management dan maar?

Featured Image: By NasimAhmed96$ (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Sinds 3 weken heb ik een nieuwe baan. Yay! Want het is hartstikke leuk en ik ben heel blij dat ik de stap heb gewaagd. Maar, er is een maar, uiteraard, het valt niet mee om mijn energie te managen. Logisch natuurlijk, dat zal iedereen wel hebben. Nieuwe indrukken, nieuwe werkzaamheden, een andere sfeer, een nieuw ritme. En dan heb ik nog wat dingen aan mijn hoofd die het niet beter maken allemaal. Wat ga ik nou doen om mijn energie beter te managen?

Laten we wel zijn, gebrek aan energie komt bij mij niet per se door mijn nieuwe baan. Nu wel, maar er is altijd wel iets wat ervoor zorgt dat ik weer weken van slag ben en weken niet functioneer zoals ik zou willen.

Net als iedereen

Hoe zou ik het willen dan? “Net als iedereen” hoor ik mezelf dan zeggen. Dat is heel verraderlijk, want je weet helemaal niet hoe iedereen functioneert. Mijn indruk is dat “iedereen” maar 6 uur slaap nodig heeft, vrolijk en actief zijn bed uit stapt, positief aan de dag begint, nergens een probleem in ziet, en na werk heeft “iedereen” nog energie om uit eten te gaan, een borrel te doen met collega’s of vrienden, om in het weekend een avond door te zakken tot 4 uur ’s nachts, drie keer per week te sporten en het huishouden ook nog te doen. Ik heb geen flauw idee hoe mensen dat doen zonder gek te worden.

Ik wil teveel

Mijn tijd managen vind ik echt bizar moeilijk. Ik had het er dit weekend nog over met Marga, een kennisje van Twitter. Er is zoveel dat ik leuk vind! En behalve de dingen die leuk zijn, zijn er ook nog veel dingen die gewoon móeten. Daar heb je met een 40-urige werkweek niet onwijs veel tijd voor. Want na werk moet je eten koken, dat duurt inclusief opeten en opruimen ook in het beste geval ruim een uur, dan wil je nog een uurtje tv kijken of op een andere manier even relaxen en dan is het al 9 uur ’s avonds ineens. Als je bedenkt dat iemand die zijn wekker om 7 uur heeft staan tegen half 11 in bed wil liggen, dan heb je nog 1,5 uur voor andere dingen.

Nog even dit en nog even dat

Lijkt ruim voldoende denk je niet? En toch vliegt zo’n avond altijd voorbij. Nog even de was opvouwen, de plantjes water geven. Een andere avond heb je ineens al een half uur met de katten geknuffeld. Plus, hoe meer avonden in de week je buitenshuis iets doet, hoe minder avonden er over blijven om thuis dingen te doen in die paar uur. Stofzuigen, dweilen, de badkamer schoonmaken, de keuken boenen, de vaatwasser leegruimen en inruimen, de vuilniszak even wisselen, de wc schrobben. Je vrienden wil je ook af en toe zien, familie opzoeken kost meteen een weekend omdat ze in Zeeland wonen. Dan heb ik sporten nog niet eens genoemd.

Me-time managen

Tijd voor een cursusje time-management! Want ik vind het dus niet leuk dat al die verplichte elementen in mijn leven zoveel tijd opslokken dat ik te moe ben voor andere dingen. Dingen die uiteraard veel leuker zijn. En waar krijg ik precies energie van? En kan ik overdag nog iets doen om mijn energie beter vast te houden? Kan ik zorgen dat ik lekkerder en dieper slaap? Is dat ook time management? Ik heb me laten vertellen van wel. Het gaat vooral om inbouwen van momenten voor jezelf, prioriteiten bepalen en zo kijken hoe je je tijd het beste voor jou indeelt.

Ik vind het maar moeilijk. Ik wil ook het beste voor mijzelf, ik wil graag meer relaxen en meer het idee hebben dat ik echt tijd besteed aan wat ik leuk én belangrijk vind. Nu heb ik vooral het gevoel dat ik doe wat moet, en daarna ben ik te moe. Wat zoals gezegd nu nog wel logisch is, maar over een tijdje is het gegarandeerd nog zo. Lastig! Dat je weet dat je een soort van probleem hebt en de oplossing lijkt zo dichtbij, of heel voor de hand liggend, maar dat je toch niet weet hoe je het moet doen.

Cursusje dan maar

Gelukkig krijg ik er binnenkort hulp bij. Mijn nieuwe werk is dusdanig awesome dat ze ook een cursus time-management aanbieden. Direct maar aangegeven dat ik daar wel interesse in heb. Voelt enorm dubbel, omdat het klinkt alsof ik mijn agenda en planning niet kan regelen, maar dat is het dus niet. Want dat lukt wel, maar ten koste van mezelf dus. En daar is die cursus voor. Om te zorgen dat ik míjn tijd kan managen. Me time.

Acceptatie…

Ik ben benieuwd wat het me gaat brengen. Hopelijk wat meer rust en vooral acceptatie dat ik nu eenmaal niet alles kan doen. Misschien vooral ook acceptatie dat een degelijke me-time-planning ook erbij gaat horen. Want dat voelt ook naar, om alles zo dicht te timmeren en zelfs ‘spontane tijd’ ook in te plannen.

Hoe doen anderen dit?!

Hoe plan jij alles in wat je wilt doen? Slaap je gewoon minder, drink je meer koffie, werk je bewust een dag minder, heb je keuzes gemaakt in de dingen die je doet? Of struggle je net als ik ook dagelijks met alles wat moet en alles wat je wilt?

5 thoughts on “Cursusje time-management dan maar?

  1. Oei herkenbaar. En dan voornamelijk omdat ik nog zo ongelooflijk goed moet luisteren naar mijn energieniveau en dat mixen met wat ik leuk vind, ‘moet’ qua afspraken en oh ja dat sporten. Dus kies ik er dan maar voor om iets te laten, dan maar even geen spik en span huis. Of 45 min lopen ipv 8km. Of een avond niet sociaal maar luisteren naar mijn energieniveau. Best een irritant ‘luxeprobleem’. Ik heb een paar weken mijzelf meer avonduren ‘gegeven’ met blikjes Monster. Maar dat vond mijn lichaam niet zo heel fijn…dus toch maar terug naar minder uurtjes ?

  2. Ik heb vooral het internetten, tv-kijken en dergelijke aan banden gelegd. Dat lijkt heerlijk “uitrusten” maar ik krijg er zelden een voldaan gevoel van. Vooral hierdoor hield ik meer tijd over om te sporten, te koken en op tijd naar bed te gaan!

  3. Daar zeg je wel wat. Maar ik moet zeggen dat ik sommige series toch wel pakkend vind en dus ook echt wil zien. Gewoon tv-kijken doe ik vrij weinig en internetten weet ik eigenlijk niet, dat mindert in mijn beleving vanzelf als ik betere dingen aan het doen ben, dat mis ik niet zo. Misschien moet ik dan bewuster serie-tijd inbouwen. Je zet me aan het nadenken!

  4. Ha, wat leuk! Word ik zowaar genoemd. 🙂 Ik ben ook niet normaal hoor. Hahaha. Regelmatig vraag ik me af hoe iedereen dat nu doet. Ik probeer afspraken met mezelf te maken, doelen te stellen en me daaraan te houden, maar als het lekker gaat, merk ik dat het maken van een dagplanning / to-do-lijst weer verslapt. Het ene moment lijk ik tijd over te houden en een seconde later is een bom ontploft en ligt alles in gruzelementen. Dan maar weer pas op de plaats en dat to-do-lijstje maken. Het helpt me wel merk ik. Ook afspreken met mezelf: ik ga nu een halfuur huishouden en dan stop ik er ook echt mee. Niks even nog afmaken, want voor je het weet ben je een uur verder en zit je te balen dat je weer niet rustig hebt gezeten. Ik kan het allemaal super mooi vertellen, maar ondertussen blijf ik ook bezig alles weer op orde te brengen. 🙂 Hopelijk werkt het voor je!

Comments are closed.