HomeCrazy Cat Lady talks: even Milo en Fendi aan je voorstellenPersoonlijkCrazy Cat Lady talks: even Milo en Fendi aan je voorstellen

Crazy Cat Lady talks: even Milo en Fendi aan je voorstellen

Terwijl ik dit typ, op mijn bed, zit Fendi zich uitgebreid te wassen onder mijn bed. Is haar favoriete plekje op mijn slaapkamer. Fendi is één van de twee katten die ik sinds eind september heb. In dit blog vertel ik je meer over mijn katten en hun eigenaardigheden.

Mijn katten heten Milo en Fendi. Deze namen hadden ze al toen ik ze kreeg. Op het moment dat ik ze kreeg waren ze net iets ouder dan 1,5 jaar oud. Beiden uit een ander nestje en Milo is een paar maandjes ouder dan Fendi. Funny story: Milo heette eerst Mila. Toen hij geboren werd, konden ze niet goed zien of hij een mannetje of vrouwtje was en dus gingen ze er eerst vanuit dat het een vrouwtje was. Toen de balletjes eenmaal ingedaald waren, kwam de vorige eigenaar erachter dat het toch een mannetje was. Toen stond er wel al in zijn kattenpaspoort dat hij Mila heette. Maar goed, voor een kater is het geen naam, dus heb ik hem snel weer omgedoopt tot Milo. Past een stuk beter bij hem!

zooplus.nl - Alles voor mijn kat

Afijn, om het makkelijker te maken voor je, tien vragen die je beantwoord wilt zien over mijn katten.

1. Wat voor katten zijn het?

Fendi is een Europese korthaar, bijna volledig effen grijs aan de bovenkant, maar met witte pootjes, wit buikje en wit befje en wit snoetje. Een klein katje, dat niet alleen formaat echt een vrouwtjeskat is, maar ook qua gemekker (mauwt nogal graag).

Milo is een “gewoon” ras, een mooie rode kater, nogal fors van formaat, met een lief kopje. Hij lijkt soms een beetje korte pootjes te hebben, dat maakt hem dan extra stoer. Milo mauwt nog als een kitten gek genoeg, zo’n klein piepje. Niet de stoere brul die je van een rode kat verwacht.

2. Hoe oud zijn ze?

Milo is in januari 2 geworden en Fendi wordt in april 2 jaar. Ik ken ze alleen op foto’s als kitten helaas.

Foto’s door Phillip Actor. 

3. Komen ze buiten of hou je ze binnen?

Ik merk dat ze het heel fijn vinden om buiten te komen. Fendi nog meer dan Milo. Milo was wat te dik toen ik hem kreeg en hij is toch wat minder chubby sinds hij veel buiten kan spelen. Je zag hem steeds soepeler worden en op hogere objecten springen. Fendi is wat nieuwsgieriger dan Milo. Ik heb na een tijdje een elektronisch kattenluik geïnstalleerd, dat op hun chip reageert, zodat ze zelf naar binnen kunnen en overdag ook naar buiten. ’s Nachts gaat wel het slot erop, omdat Milo nog niet soepel genoeg is om terug over de tuinmuur te springen en ik hem dan zelf weer naar binnen moet laten. Toen het kattenluik er nog niet was, stonden ze ’s morgens om 7 uur voor de voordeur te mauwen. Tot hilariteit van de buren natuurlijk….

4. Welk eten geef je ze?

Ik geef ze ’s morgens allebei een zakje natvoer van Whiskas. Ik heb ontdekt dat ze dat lekker vinden en dat dat best goed is voor hun vochtinname. Katten hebben niet spectaculair veel water nodig, maar droge brokjes kunnen wel voor verstopping en harde poep zorgen (en dus pijn) als ze moeite hebben met gewoon water drinken. Omdat in natvoer al veel van het benodigde vocht zit, hebben ze dus minder extra water nodig. Maar gelukkig vinden ze allebei ook de droge brokjes lekker en kan ik het een beetje afwisselen. ’s Avonds krijgen ze ook nog een beetje natvoer. Overdag zorg ik voor voldoende droge brokjes om de dag door te komen en voldoende water in de buurt. Omdat ze veel buiten zijn, eten ze best wel wat. Ik probeer vooral goed te kijken dat ze hun natuurlijke kleine porties kunnen blijven eten de hele dag en nacht door (want katten eten het liefst kleine beetjes de hele dag in plaats van in 1x heel veel).

5. Hoe regel je het als je een paar dagen weg bent?

Meestal is er wel een goede vriendin of vriend in de buurt die ik kan vragen om ze even te voorzien van een natje en droogje en de kattenbak even leeg te scheppen. Voor een paar dagen zorg ik altijd dat de kattenbak verschoond is en voor het eten heb ik een automatische voerbak die tot 4 dagen eten kan bevatten. Nu is dat met 2 katten iets minder dan 4 dagen, maar met de andere eetbakjes erbij kan ik het toch 4 dagen wel redden. Ik heb ook 3 drinkbakjes in huis met een waterreservoir erop, waarmee ze zeker een hele poos vooruit kunnen. Superhandig! Hoe ik het ga doen als ik echt 3 of 4 weken weg ben, moet ik nog zien. Ik hoop dat dan mijn vrienden een beetje willen afwisselen…In het uiterste geval moet ik een pension zoeken, maar das niet goedkoop.

6. Wat zijn hun favoriete plekjes in huis?

Ze hebben nog niet echt heel erg een eigen plekje. Ze wisselen het steeds wat af. Fendi is wat vaker dan Milo op mijn slaapkamer te vinden, maar houdt ook van de vensterbanken beneden. Milo houdt meer van op de leren bank liggen. Leer houdt warmte natuurlijk goed vast. Heel af en toe komt Milo ook op mijn bed liggen. Fendi heeft dit wekenlang gedaan en ineens was het over. Dus het lijkt erop dat ze nog steeds een beetje aan kijken zijn wat ze voor zichzelf kunnen claimen als plekje.

7. Gaan ze ook op schoot?

Nee, nog niet echt. Bij mijn huisgenoot ging Fendi af en toe al op schoot, maar dat doet ze niet heel vaak. Bij mij komt ze vooral tegen me aan liggen of net met een pootje op mijn been. Milo komt wel even op schoot lopen als je hem druk aan het aaien bent, maar zitten of liggen nog zeker niet. Hopelijk een kwestie van gewenning, want ik vind het toch wel lief altijd als ze op schoot komen liggen. Ook al is het soms mega-onhandig!

8. Hebben ze gekke gewoontes?

Jep! Fendi probeert het kattenluik open te maken door met haar pootjes tegen de klep aan te slaan. Dat ziet er niet alleen suf uit, het is ook echt suf. Want dat doen ze dan een beetje bovenaan, waardoor het mechaniek niet meewerkt. Komt ze wat verder naar onder, dan klapt het ding ineens open, en natuurlijk ook weer dicht. Dus zo blijft ze vaak even in de weer ermee. Inmiddels is het grotendeels een spelletje, want ik heb haar ook vaak genoeg er gewoon doorheen zien lopen zonder moeilijk te doen.

Milo heeft inmiddels de gewoonte om met losse brokjes die op de grond terecht zijn gekomen te gaan spelen. Dan zie je hem door de hele kamer huppelen en naar het brokje slaan, wat dan weer alle kanten opvliegt. Erg grappig. Behalve als je moet gaan stofzuigen. Overal verdwaalde brokjes.

9. Hoeveel werk is het nou, katten hebben?

Nouja, over stofzuigen gesproken. Je moet zeker 2-3 keer per week stofzuigen, en als ze verharen echt zeker om de dag. Al dat haar zie je soms bijna niet meer, behalve als je even in hoekjes kijkt, of onder banken en kasten. Echt hele hopen! En natuurlijk moet je met 2 katten de kattenbakken wekelijks verschonen (nu scheelt het in de lente en zomer wel hoor, dan kan het iets minder vaak) of op zijn minst leegscheppen. Je moet ze maandelijks vlooienmiddel geven en elke 3 maanden ontwormingspillen (vooral als ze buiten komen). Het is wat sjouwen met zakken voer en grit, gelukkig kun je veel thuis laten bezorgen. Voor de rest zijn katten niet zoveel werk en vooral heel prettig om in huis te hebben. En grappig…

10. Wat kost een kat nou?

Zolang je katten niks aan ziektes of andere gekkigheid hebben, valt het allemaal wel mee.

Eten

Die van mij eten zonder natvoer ongeveer 1 kilo brokjes per kat per week. Je hebt zakken van 2 kilo voor pakweg 1,5-2 euro en dan is het niet eens heel slecht voer. De zakjes natvoer van Whiskas zijn online overal steeds in de aanbieding. Zo had ik al eens een goeie deal bij Bol.com ervoor, en laatst een betere deal bij Zooplus. Dan is zo’n zakje ineens 28 cent per zakje maximaal. Kun je zelf uitrekenen hoeveel je daaraan kwijt wilt zijn en hoeveel brokjes het scheelt. Er staat ook op de zakjes aangegeven hoeveel een volwassen kat van een bepaald aantal kilo mag hebben.

Kattenbak

Verder heb je ook grit nodig, dat wisselt dus nogal per hoeveel ze aan ontlasting produceren, maar laten we zeggen voor 2 katten 1 grote zak per maand. Voor 7 euro heb je al een zak van 10-12 kilo ongeveer, dat is genoeg voor 2 kattenbakken.

Verzekeren

Je kunt nog kiezen voor een verzekering, voor het geval ze iets gaan mankeren of onverwachts een dure operatie nodig hebben. Dat kan rond de 20 euro per maand kosten. Je kunt dat echter ook zelf opzij zetten, zodat je een potje opbouwt voor onvoorziene zaken. Zeker als ze jong zijn is dat misschien wel een voordeliger optie. Hoewel een operatie wel echt duur kan zijn…Fendi is als kitten geopereerd omdat ze iets had ingeslikt wat er niet uit wilde komen en waardoor ze bijna doodging. Kostte toch ergens tussen de 2000 en 3000 euro. Dan wil je toch wel verzekerd zijn!

Eenmalig aanschaffen

Verder heb ik eenmalig geïnvesteerd in een extra kattenbak (bovenop die ik al kreeg) en voederbakjes. Maar die zijn niet heel duur (kijk maar de Action) dus dat is zo geregeld. Speeltjes en krabpalen heb je ook vrij goedkoop bij diverse winkels.

Hoe je het ook wendt of keert, je kunt met katten een hoop op de gok doen en heel goedkoop houden. Wel moet je er net als bij het nemen van elk huisdier goed over nadenken. Kun je er voor zorgen, wat doe je als je op vakantie gaat? Het scheelt wel dat katten in wezen solitaire dieren zijn, dus ze kunnen goed alleen zijn (het is écht niet zielig).

Ik ben nog elke dag superblij met Fendi en Milo, ook al zijn ze soms niet heel braaf.

Heb jij ook (een) kat(ten)? Tell me in de comments!

[bol_product_links block_id=”bol_58c708fdd9a38_selected-products” products=”9200000047816845,9200000022725216,9200000055183122″ name=”kattenspul” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”690″ cols=”3″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One thought on “Crazy Cat Lady talks: even Milo en Fendi aan je voorstellen

  1. Leuk om te lezen! Ik heb ook katten. Ooit waren het er 5, maar er zijn er nu nog 2 over. Courage wordt dit jaar 17 en Azacca volgende maand 15. Inmiddels hebben de oude mannen heel wat kwaaltjes, hebben ze dagelijks medicijnen nodig en heb ik speciale voerbakken gekocht die op hun chip werken omdat ze allebei een ander dieet hebben. Katten zijn superleuk, maar nu beginnen de zorgen en dat is toch ook wel zwaar. Met Azacca ben ik inmiddels zo’n 3 weken aan het klooien omdat hij steeds niet wil eten. Het lijkt nu goed te gaan, maar het is nog afwachten of het ook goed blijft gaan.

Comments are closed.