HomePlaxo: social network of wannabe?Online marketingPlaxo: social network of wannabe?

Plaxo: social network of wannabe?

Vorige maand verscheen Plaxo voor het eerst in het Nederlands. Dit als bedankje voor de enorme impuls die het Nederlandse publiek heeft gegeven aan dit zogenaamde netwerk. Wij Nederlanders bewezen daarmee eens te meer dat we echte kuddedieren zijn en graag overal bij willen zijn, want al eerder bleek dat als er enkele Nederlanders over de dam zijn, de rest er als de kippen bij is (bijvoorbeeld ook LinkedIn). Plaxo claimt nu zelf dat ze door de toevoeging van Pulse een social network zijn geworden. Velen twijfelen hierover en ik heb Plaxo dus zelf maar eens aan een klein onderzoekje onderworpen.

Plaxo is een website waarop je contacten kunt toevoegen, eventueel ook contacten van andere sociale netwerken. Daarnaast kun je de activiteiten die je onderneemt op deze sociale netwerken delen via Plaxo Pulse, maar wat men over het algemeen het meest fijne vindt, is dat je je contacten kunt synchroniseren met vele andere adresboeken, zoals Outlook en Mac Address Book.

Profiel bewerken

Om te beginnen heb ik dus maar een account aangemaakt, dat gaat vrij simpel en vereist niet al te veel gegevens. Totdat je uiteindelijk op de link in het verificatiemailtje hebt geklikt, dan kom je erachter dat je net als bij LinkedIn eerst nog een bende aan profielinformatie mag invullen. Ook gejat: bij ‘profiel bewerken’ verschijnt er net als bij LinkedIn dat je met het invullen van een bepaald iets weer enkele procenten van je profiel compleet hebt.

Tevens zoekt ook Plaxo net als vele andere website in je adresboeken naar contacten die al een Plaxo account hebben, maar je kunt ook besluiten om de spam-nicht uit te hangen en je vrienden lastig te vallen met een mogelijkheid tot aanmelding bij de zoveelste profielenwebsite. Als je dus nog niet genoeg hebt aan Hyves, LinkedIn, Windows Live Spaces of Facebook, dan moet je zeker een account maken bij Plaxo.

Agressieve sociale netwerken

Plaxo is ook erg gesteld op regelmatig inloggen. Zo was ik een weekje of drie wegens vakantie niet ingelogd, krijg ik bij inloggen meteen de melding dat ik mijn profiel nog compleet moet maken en dat ik mijn status moet updaten “of mag niemand weten wat je aan het doen bent?”.

Dit filmpje over de agressiviteit van sociale netwerken laat wel ongeveer zien hoe ik erover denk…

Afgezien van het feit dat ik Plaxo dus een goedkope ripp-off vind van onder andere LinkedIn, vind ik het ook niet echt lekker overzichtelijk. Het heeft bijna teveel opties en de voorpagina is meterslang als iedereen constant dingen aan het updaten is. Daarnaast mist Plaxo nog een aantal handige features, zoals het integreren in je eigen website, zodat je je artikelen wat makkelijker kunt delen met je Plaxo-contacten. Nu kan dit bij mijn weten alleen via het ‘delen’ menu. En ik kwam erachter dat de integratie met Twitter ook niet echt werkt, in elk geval bij mij. Ik voerde braaf mijn Twitter-username in, en had in Twitter de ‘Protect my updates’ knop aangezet (want dat moest volgens de instructies), maar dan nog zegt Plaxo dat ze geen feed met die informatie kunnen vinden. Heeft iemand misschien een idee hoe dat kan?

Dus is het nu een social network of niet?

Een sociaal netwerk staat er doorgaans om bekend dat je makkelijk content kunt delen en beheren. Dat is hier niet echt het geval. Het lijkt net alsof Plaxo niet weet wat ie nou eigenlijk wil. Contacten kun je niet echt delen (privacy enzo) en de overige content wordt geript van andere sociale netwerken. Ik zeg: probeer het later nog eens. Oftewel, voordat het echt een op en top social network site is, mogen ze nog wel even wat werk verrichten. Maar dat kan natuurlijk aan mij liggen…

4 thoughts on “Plaxo: social network of wannabe?

 1. Nou daar doe ik dus dan maar niet aan mee 😀

  bij de weg als ik op deze weblog kom krijg ik een inlog schemp te zien :S
  text gekopieerd
  ——-
  Server twitter.com op Twitter API vereist een gebruikersnaam en wachtwoord.

  Waarschuwing: deze server vraagt om uw gebruikersnaam en wachtwoord op een onveilige manier te verzenden (basisverificatie zonder beveiligde verbinding).
  ————————————–

  Beetje vreemd toch ?

 2. Hm dat laatste kan best komen door de Twit This button…ik zal dat even onderzoeken want das natuurlijk niet helemaal de bedoeling…:)

 3. @klaas: echt converseren kan ik het niet noemen wat ze doen. De enige interactie tussen bezoekers is dat ze van elkaar weten wat ze doen, wat dat betreft een beetje Twitter-achtig. Maar de content wordt niet echt door bezoekers gecontroleerd of echt gegenereerd (want dat gebeurt via andere sociale netwerken), dus wat ik zei, dat ze nog veel werk te verrichten hebben, daar blijf ik bij.

  Maar ik kan me voorstellen dat je het een social network noemt, er zijn meer van die netwerken die zich zo noemen en het in mijn ogen net niet zijn.

  Ik denk, als Plaxo (en niet Plexo) een beetje meer werk maakt van dat delen van links, teksten, websites etc, dat er dan veel meer uit te halen is en dat ik het dan wel het stempel social network durf te geven.

 4. Inderdaad een mooie rip met erg veel overeenkomsten met linkedin.

  Netlog is naar mijn mening toch nog zeker degene die met kop en schouders er bovenuit steekt qua usability,bereik en interactie.. Vele malen beter dan Hyves.

  Maarr…Plexo is in mijn ogen wel een Social Network

  Social networks staan er voornamelijk om bekend dat er een bepaalde mate van interactie is tussen de bezoekers (social), daarbij is het niet noodzakelijk dat er bestanden gedeeld kunnen worden. Bij Plexo kan je wel je eigen vrienden/zakelijk netwerk bijhouden en met hen converseren..naar mijn idee dan ook zeker een Social Network.

Comments are closed.