HomeHoe maak je een “sociale” 404-pagina?Online marketingHoe maak je een “sociale” 404-pagina?

Hoe maak je een “sociale” 404-pagina?

Ik zag op Twitter een tweet voorbijkomen dat Google geeneens een goede 404-pagina heeft. Te gek voor woorden natuurlijk als je zelf de grootste zoekmachine van de aardbol bent. Ze moeten toch zelf ook weten dat het niet hebben van een goede 404-pagina de bouncerate behoorlijk verhoogt en dat het bijzonder gebruikersonvriendelijk is. Goed, omdat er meer mensen geen benul hebben hoe ze een fatsoenlijke 404-pagina moeten maken en waarom, hier een stukje uitleg.

Waarom een 404?

Je kent ze wel, die vervelende pagina’s waar met grote zwarte letters staat vermeld dat de pagina die je hebt opgevraagd niet bestaat. Eigenlijk houdt je zoektocht dan op. De ene persoon keert terug naar een zoekmachine, de ander klikt kruisje en gaat iets anders doen. Beetje zonde. Als mensen op je website niet vinden waar ze naar op zoek zijn, zijn ze snel weer weg. Als je Google Analytics hebt draaien dan zie je dat terug in je bouncerate, oftewel het percentage bezoekers dat binnen een bepaalde tijd je website weer verlaat. Zorgen dat je vindbaar bent op de juiste termen wil natuurlijk al een beetje helpen en het hebben van goede landingspagina’s ook, maar wat ook een beetje kan helpen, en bovendien een stukje service is, is een 404-pagina.

Wanneer verschijnt er een 404?

Een 404-pagina verschijnt als er op de url die je hebt ingetikt niks te vinden is. Dat gebeurt soms als je net je website gemigreerd hebt of de url-structuur hebt aangepast, of een blogpost hebt verwijderd omdat deze wel erg ver ging. Maar ook als iemand een klein typfoutje maakt in de url. Niet elke server heeft standaard een 404-pagina ingesteld staan. Dan komt er gewoon een big fat NOT FOUND te staan. Dus, zaak om er even eentje in te stellen, en dat doe je als volgt:

 1. Edit: Maak een speciale 404 HTML (of PHP)-pagina aan. Vergeet niet als eerste de header status te veranderen naar 404, bijvoorbeeld door header(“HTTP/1.0 404 Not Found”) bovenaan te zetten tussen PHP-tags, voordat je andere code aanroept.
 2. Maak een .htaccess bestand aan en als je die al hebt, ga erheen en open het bestand
 3. Als er niets in staat, des te makkelijker, dan hoef je alleen maar ErrorDocument 404 /pad/pagina.html neer te zetten. Maar kijk of vraag dat even na bij je server(beheerder) voor de zekerheid. Soms bieden de beheerpagina’s van je server ook al de optie om een 404-pagina in te stellen, dat is simpeler dan het zelf in de .htaccess te zetten
 4. Als er wel iets staat, dan zet je ErrorDocument 404 /pad/pagina.html helemaal onderaan
 5. Vergeet niet pad en pagina.html te veranderen naar het pad en de pagina die je hebt ingesteld
 6. Opslaan en uitproberen
 7. Als het niet werkt: aan de bel trekken bij mij of iemand anders met verstand hiervan

Wat zet ik op een 404-pagina?

Goeie vraag. Om te beginnen zet je duidelijk neer dat er iets niet helemaal goed is gegaan. De schuld hiervan moet je nooit bij je bezoeker leggen! Geef je bezoeker daarna een paar opties. Begin met een zoekmachine. Je bezoekers kunnen dan handmatig binnen je site zoeken naar het onderwerp. Je kunt hiervoor ook de Google-zoekmachineapplicatie gebruiken. Die kun je vrij gemakkelijk in je website zetten zonder dat je veel code hoeft te kennen. Wat je ook kunt doen als je iets meer technisch onderlegd bent, is het woord wat was ingetikt in de url pakken en een suggestie doen. Met wat SQL kun je zo’n woord prima matchen aan tags van blogposts of woorden uit een titel van een pagina. Tot slot kun je nog een overzicht tonen van de laatste 10 blogposts, de laatste 10 reacties, de laatste 10 vacatures als je zo’n site hebt, een tagcloud en nog meer van die dingen. Geef je bezoeker zo veel mogelijk opties om toch datgene te vinden waar ie naar op zoek was.

goede 404-pagina

Hoe maak ik een 404-pagina echt sociaal?

Wat ik nog haast nergens heb gezien, en zelf ook niet heb, is een formulier om een suggestie te doen voor een pagina. Iets onder het mom van: Niet gevonden wat je zocht en vind je wel dat jouw onderwerp hier thuishoort? Vul dan dit formulier in. Lijkt mij hartstikke handig, zo krijg je nog eens suggesties! En verder dacht ik nog aan het gebruik van de Twitter API om anderen te vragen of zij weten waar je het onderwerp kunt vinden. Iets in de trant van:
Ik ben nu op anneliesje.nl, op zoek naar onderwerp, maar kan het niet vinden. Iemand enig idee?
Lijkt me ook tof. Als ik iets meer tijd heb ga ik dat wellicht ook implementeren. En dan natuurlijk als je het wel gevonden hebt, ook de optie bieden om dat ook luidkeels te roepen…
Ik ben op anneliesje.nl en heb zojuist onderwerp gevonden. Laat ook je mening hierover horen..

Edit: zie ook deze mooie 404 met een errorworkflow hier

15 thoughts on “Hoe maak je een “sociale” 404-pagina?

 1. @arne Google indexeert ze denk ik niet, ivm sql opvraagdingen, maar ik heb het gerepareerd. Als je direct na de eerste / een fout tikt, of een pagina bestaat niet, dan deed hij wel een custom 404. De artikelpagina’s zijn anders opgebouwd, waardoor er geen 404 geproduceerd werd. Dat heb ik bij deze in mijn beleving gefixt nu. Dus dank voor de tip.

 2. Schoot me ineens tebinnen, Soocial heeft een [url=http://www.soocial.com/blablablabla]custom 404 met formulier[/url].

 3. Wat ik nog mis als je het over sociaal hebt, is een knop om gebeld te worden.

  Het mes snijdt van twee kanten. Je hoeft niet te wachten totdat je de stats onder ogen krijgt waaruit blijkt dat er een link niet werkt, of dat er een redirect moet worden gecre

 4. @edo Dank voor je nuttige tip! Voor een aantal bezoekers zal dit inderdaad beter werken dan een formulier of Twitter :-). Wel een beetje afhankelijk van de groep bezoekers op je website denk ik.

 5. In mijn laatste (WordPress) sites zit een mooie optie. Als beheerder krijg ik een mail waar de fout is opgetreden en waar de bezoeker vandaan komt. Zo kun je proberen deze fout te voorkomen ipv het de bezoeker te vragen.

 6. @Dries Voor het geval je het gemist hebt: dit artikel bestaat uit tips, ik zoek het zelf niet. De tips veronderstellen dat ik het zelf ook wel kan maken, lijkt mij. Bedankt dus voor het aanbod, maar niet nodig. Misschien heeft iemand anders interesse.

 7. Annelies,

  Ik moest vanmiddag ineens weer aan dit blog denken. Mijn 404-pagina geinspireerd door jou:
  [url=http://www.sjoechem.nl/morgenishetzaterdag.html]http://www.sjoechem.nl/morgenishetzaterdag.html[/url]

 8. Annelies,

  Een 404 pagina krijg je meestal niet als je op zoek bent naar een onderwerp, maar bijv. als je op een link klikt die niet werkt. Men zal dan eerder dat onderwerp in je zoekbox intikken en heb je daar geen onderwerp over krijgt de pagina die men dan krijgt vind ik beter geschikt voor zo’n idee.

 9. @tijmen, ik bedoel ook niet dat je naar mijn site komt en dan in een zoekbox dingen intikt. Ik bedoel, zoals er ook in het artikel staat, dat je een tikfoutje hebt gemaakt in de url, of de url bestaat niet meer wegens migratieproblemen of iets anders waardoor je in elk niet uitkomt waar je eigenlijk had willen zijn. Als ik de link naar dit artikel aanpas, en jij had hem opgeslagen, dan kom je op mijn 404-pagina. Als jij dan

 10. Annelies,
  Dat is mij zeker duidelijk. Maar stel dus dat jij deze url wijzigt en ik kom via een link op deze pagina met 404 en formulier waarin ik invul als onderwerp "ik zoek een sociale 404 pagina" want op die link klikte ik. Dat levert voor jou niets nieuws op.

 11. @tijmen nee klopt, maar het is wel een extra service die ik aanbied dan, en als ik daardoor tevens begrijp dat ik die url blijkbaar niet goed heb doorverwezen, dan kan ik dat ook repareren. En dat voorkomt problemen bij anderen. Plus dat het formulier alleen nodig is als ik met mijn suggesties die ik de referer heb kunnen halen je nog steeds niet kan helpen. Want als ik als keyword ‘404’ in je referer zie staan is het vrij makkelijk suggesties doen. Het is ook maar een ideetje, uiteraard zijn die niet heilig, het gaat mij erom dat je goed nadenkt over wat het nut moet zijn van je 404-pagina, behalve melden dat er iets niet goed ging.

Comments are closed.