HomeWoontrends 2019: een vooruitblik (ja, echt, nu al)In en rond huisWoontrends 2019: een vooruitblik (ja, echt, nu al)

Woontrends 2019: een vooruitblik (ja, echt, nu al)

Ik zit midden in een soort herinrichting van mijn huis. En hoewel ik daarbij wel voornamelijk af ga op mijn eigen smaak, kan het nooit kwaad die smaak een beetje te stimuleren natuurlijk. En waar in 2018 bijvoorbeeld velvet (fluweel) heel erg in is, was ik ook wel benieuwd naar de woontrends 2019. Want nouja, je interieur moet toch een beetje toekomstbestendig zijn, nietwaar? Zou fluweel volgend jaar weer zo in de mode zijn, of kijken we dan naar heel ander materiaal? Ik ging even voor je op speurtocht.

Het scheelt dat september een beetje beurzenmaand is. In de mode, maar ook in de interieur- en stylingbranche (of hoe dat ook heet) is dat de maand waarin alle nieuwe trends worden getoond door de topdesigners van onze planeet. Uit alles wat ik vond heb ik de boel even samengevat.

Colorful

Van wat ik terugzie, wordt 2019 nog meer het jaar dat de natuur helemaal mag terugkomen in je huis. Met alleen wat kamerplanten ben je er niet. Van de kleur op je muur tot de kleur van je kussens op je bank, natuurlijke kleuren moet je hebben. Waar je in 2018 misschien al ging experimenteren met geel (van dat oker weet je wel), donkerblauw, groen (mijn lievelingskleur) en rood, nu moet je daar echt beige en zandtinten (bruin, beter gezegd) aan toevoegen. Vreemd genoeg zie ik ook paars als trendkleur terugkomen voor 2019. Past wel allemaal goed bij het volgende dat ik zag:

Golden years

Ja, dat lees je goed, goud mag weer. Niks kitch, gewoon doen. Als dat iets teveel is voor je, dan mogen messing (toch ook een beetje geel) en brons ook. Ik persoonlijk hou heel erg van brons. Koper zag ik niet meer terugkomen als trend, dus mocht je net je hele huis van koperdraden lampen hebben voorzien, heb je dus best wel pech ;-).

Nature calls

Waar je in 2018 met je urban jungle nog wel toe kon (gewoon het tuincentrum leegkopen, hoppa), in 2019 gaat het net even verder. Op de vloer ligt dan een kleed van wol of jute. Ook rotan en bamboo als duurzame materialen zie je veel terug. En waar vintage toch al in opkomst was, in 2019 mag je echt helemaal los met de vintage accessoires. Dus ga lekker naar de kringloop en mix & match je helemaal gek. Want ook duurzaam / recyclen is een trend.

Over the top

Alles bij elkaar leidt het toch wel toch redelijk over the top gestijlde kamers. Dat mag weer! Heb je altijd gedacht bij het zien van kamers in films: dat wil ik ook! dan is dit je kans. Dramatisch aangedikte stijl is helemaal ok voor 2019. Minimalistisch is dus echt over en voorbij. Gelukkig, vind ik zelf, want mijn ding is het niet, die kale interieurs waar je bang bent om een stofje achter te laten op een tafeltje dat staat te blinken.

Mix & Match

Ik zei het hierboven al even: mix & match je gek bij de kringloop. Maar dat mag ook met kleuren en materialen. Een industriële tafel kan prima samen met een fluwelen stoel eronder, een rond vloerkleed bij een vierkante salontafel is ook geen probleem. Twee kleuren die met elkaar lijken te vloeken kun je ook best combineren op de muur tegenwoordig. Het draait allemaal om het vinden van de juiste balans. Lastig, maar het betekent ook dat je minder hoeft na te denken als je meerdere stijlen leuk vindt! Zo heb ik zelf heel veel accessoires en meubels in huis van diverse soorten hout. In het begin lijkt dat heel gek, maar zodra je alles bij elkaar ziet, staat het ineens erg leuk.

Tech

Op zich niet heel nieuw, maar functioneel en technisch neemt ook in 2019 een plek in beslag. Apparatuur die jou probeert te helpen met je dagelijkse klusjes, denk aan een robotstofzuiger of slimme koelkast, maar denk ook aan meubels die meerdere functies kunnen hebben of aan slimme verlichting. Aangezien steeds meer mensen kleiner willen wonen (of moeten wegens gezinsuitbreiding maar geen groter huis beschikbaar) is het functioneel inzetten van wat er wél staat, van groot belang.

Vloer

Mijn grootste frustratie: de vloer. Bij mij ligt er nog oud laminaat wat zijn beste tijd heeft gehad. Maar ja, een nieuwe vloer staat nog even niet op mijn prioriteitenlijstje. Met een oud huis als het mijne ben je blij dat er een vloer ligt ;-). Maar als ik dan een nieuwe vloer zou kiezen, zou ik werkelijk geen idee hebben qua welke kleur en materiaal. Voor 2019 is PVC helemaal in, en dan graag in vissengraatpatroon gelegd. Dat kan natuurlijk ook in diverse kleuren. Ik persoonlijk zou dat wat druk vinden, denk ik, maar het probleem met een vloer lijkt mij dat je het pas kan beoordelen als het ligt, toch? Afijn, ik stel het nog even uit, maar mocht jij een nieuwe vloer gaan uitkiezen, dan weet je wat hip is.

vloer trend 2019

Inspiratie nodig?

Omdat je alles bij elkaar natuurlijk niet meteen weet hoe je dit allemaal moet  verwerken in je huis en inrichting, kun je diverse dingen doen om het jezelf makkelijk te maken. Uiteraard kun je Pinterest en Instagram binnenstebuiten keren, maar je kunt bijvoorbeeld ook gratis woonbrochures aanvragen van allerlei woonwinkels en lekker bladeren, of een moodboard maken. Misschien doe je dat al met de Ikea-gids, maar dat is natuurlijk niet de enige gids met toffe ideeën.

Wat vind jij de leukste trend voor 2019?

One thought on “Woontrends 2019: een vooruitblik (ja, echt, nu al)

Comments are closed.