HomeWaarom je op zijn minst een orchidee in je vensterbank moet hebbenIn en rond huisWaarom je op zijn minst een orchidee in je vensterbank moet hebben

Waarom je op zijn minst een orchidee in je vensterbank moet hebben

Ik heb een tatoeage van een orchidee op mijn been. Zo dol ben ik op die plant. Laatst las ik dat vanille ook van de orchideeënfamilie afstamt. Pretty cool! Niet het punt dat ik wil maken, maar orchideeën zijn dus eigenlijk best divers. Er wordt geschat dat er zo’n 20.000 soorten zijn. 

Het punt is, orchideeën zijn echt awesome. Omdat ze er in gave kleuren zijn. En dus altijd in je huiskamer passen. Omdat ze bijna niet dood te krijgen zijn. Goed, ze doen het wel vooral goed onder hele specifieke omstandigheden. Ze houden van een plekje in de vensterbank, idealiter boven een verwarming die een constante temperatuur heeft, in goed licht, maar dan weer niet in direct zonlicht. Sterker nog, daar moet je ze goed voor afschermen, want de bladeren verbranden erdoor. De pot mag wel warm worden. En dan 1x per week een half glaasje water.

orchidee-2

Nu is mijn grote wens om dit jaar eindelijk eens naar De Orchideeënhoeve te gaan, in Flevoland. Het komt er op de één of andere manier maar niet van. Stom. Maar die schijnen dus superveel soorten te hebben om te bekijken. En ze verkopen alles wat je nodig hebt om goed voor je eigen orchideeën te zorgen. En mocht je kinderen hebben: ideaal uitje heb ik gehoord. Er is van alles te doen. Maar ja, Flevoland dus, ergens in de polder. Ligt even niet naast de deur. En omdat ik de enige ben met orchideeënhobby wil er ook niemand mee. Aww.

In Indonesië werd ik toen ik daar in 2009 op rondreis was een beetje verliefd op de orchidee. Ze groeiden daar in het wild en dat is eigenlijk best gaaf om te zien. Natuurlijk werden ze ook daar in potjes gekweekt, het is niet dat wij Nederlanders de enigen ter wereld zijn die zo dol zijn op die plant. Vroeger las ik al in Witte Raven boekje (sorry hoor, ik las die) over prachtige orchideeëntuinen in Brazilië. Die dan ook erg hoog op mijn wishlist staan om te bezoeken.

Maar goed. Waarom je ze dus in de vensterbank moet hebben:

  1. De kleuren! Dieper roze heb je nog nooit gezien. Of wit met rode spikkels. Of geel. Of oranje.
  2. De fascinatie. Er groeien gekke groene luchtwortels uit. Ik bedoel: heb je dat ooit bij een andere plant gezien?
  3. Ook al lijken ze dood, zet ze op een goeie plek (zie boven), zorg voor wat nieuwe houtsnippers en best kans dat ze na een paar weken ineens opfleuren.
  4. Als je geluk hebt groeit er vanzelf een nieuwe plant uit. Had ik laatst. Afknippen en in een nieuw potje zetten = nieuwe orchidee. Awesome.
  5. Ze doen het gewoon superlang. De bloemen blijven zeker 3 maanden zitten en binnen een jaar groeit er gewoon weer een nieuwe stengel uit. Keer op keer.

orchidee-3

Nog een weetje: de naam betekent (uit het Grieks) teelbal. De bloem staat dan ook onder andere voor vruchtbaarheid. Maar ook voor luxe, kracht, liefde en schoonheid. De orchidee schijnt te horen bij het sterrenbeeld Waterman. Heb ik dan weer niks mee, want ik ben gewoon Steenbok, maar he, mocht je het interessant vinden…