HomeEen oude stadskaart aan je muur, zo fix je datIn en rond huisEen oude stadskaart aan je muur, zo fix je dat

Een oude stadskaart aan je muur, zo fix je dat

Al zolang ik mijn eigen huis heb, ben ik aan het nadenken over hoe ik alles wil inrichten. Een grote wens is al van het begin, om een oude stadskaart van Haarlem ingelijst aan mijn muur te hebben. Hoe ik dat ging doen, was nog even de vraag. Gelukkig kwam er onverwacht een hele passende oplossing voorbij! Lees even mee, dan heb jij binnenkort ook een historische oude stadskaart aan de muur!

tldr: doorscrollen naar beneden, daar staat de video met het resultaat 😉

Ik begon met zoeken op Marktplaats naar compleet ingelijste stadskaarten. Onvindbaar, natuurlijk. Daarna het internet afgespeurd, dan kom je op een aantal websites die een paar oude steden op kaart hebben en die volledig ingelijst konden leveren. Het probleem met al die kaarten was helaas dat Haarlem er alleen met de stadskern op staat. En laat ik nou net in Haarlem Noord wonen, voormalig Schoten. Op de meeste kaarten is Schoten dan ook apart te zien, en dan staat een deel van Haarlem er weer niet op. Ik wilde tevens een kaart hebben die zo kort mogelijk na de bouw van mijn huis (rond 1906) was gemaakt. Gewoon omdat ik een soort besef wil hebben van hoe Haarlem toen was.

Gouden tip

Aangezien het internet niet uit zichzelf alle geheimen prijsgaf, heb ik eens op Twitter nagevraagd. Gouden tip: zoek in het stadsarchief of provinciearchief naar oude kaarten. Wat blijkt: het Noord-Hollands archief heeft kopieën van een heleboel oude stadskaarten. De mooiste: een kaart uit 1921, waar Haarlem én Schoten beiden op staan. Waar mijn huis dus ook op staat! En het allerbeste was nog wel dat die kaart op hoge resolutie gratis te downloaden was.

Toen was ik natuurlijk nog maar halverwege. Een bestand van een paar MB heb je dan op je pc, maar dan? Waar krijg je dan voor een soepel prijsje een ingelijst exemplaar? Meestal kost het printen én inlijsten op groot formaat een flinke duit. En ik zwem helaas niet in het geld, aangezien er nog genoeg essentiële spullen voor mijn huis gekocht moeten worden. Een lijst voor een historische kaart stond nog niet hoog op de lijst van aan te schaffen producten.

Poster laten inlijsten

Komt de clou, ik kreeg eigenlijk heel toevallig een mailtje van Pixers of ik niet even wat over hen wilde schrijven in ruil voor een product uit hun webshop. Pixers verkoopt fotobehang, posters en canvas, allemaal op maat. Je kunt zelf foto’s uploaden en een heel raster aan foto’s indelen op een poster zodat je een soort mozaïek of anders creatiefs krijgt, lijsten kiezen, eventueel nog filters toevoegen over je foto’s heen, en zo nog een heleboel. Niet alle formaten komen met een lijst, ik wilde eerst 80x120cm maar dat kon niet met lijst. Wel kon de 70x100cm met een lijst, en toen ik dat zag was ik helemaal om. Hoe toevallig is dit? Mijn grote wens gewoon zomaar patsboem in vervulling. Dus als ik dan even een alinea over Pixers moet noteren, dan doe ik dat graag. De kwaliteit van de lijst was ook perfect. Gemaakt van prima hout, ook te krijgen in diverse kleuren trouwens. Werd geleverd in een kartonnen doos, waarin de lijst helemaal in plastic en bubble wrap was gewikkeld. Kon niks aan mis gaan.

Een oude stadskaart!

Het resultaat aan mijn muur is uiteraard weer erg lastig om op foto vast te leggen. Ik ben al niet zo’n hele geweldige fotograaf en zelfs met alle mogelijke filters kan ik mijn huiskamer niet zo strak stylish laten voordoen. Maar ik ben er eindeloos blij mee, boven mijn eettafel staat hij geweldig. Ik heb maar even een filmpje gemaakt, daarin is de awesomeness van deze mooie oude stadskaart beter te zien dan op foto’s.

Mijn leven is weer een stukje beter in elk geval! Hierbij trouwens nog even wat linkjes naar handige archieven. Ik heb niet van alles gecheckt of er downloadbare kaarten zijn, maar meestal zijn ze wel te downloaden voor zo ver ik kon zien. Als je nog toevoegingen hebt, zet ze dan zeker in de comments. Hoe leuk is het als je anderen kunt helpen een oude kaart van hun stad of dorp te laten drukken!