HomeEen kast verven en andere tips om je interieur goedkoop te vernieuwenIn en rond huisEen kast verven en andere tips om je interieur goedkoop te vernieuwen

Een kast verven en andere tips om je interieur goedkoop te vernieuwen

Woon je al net iets te lang in hetzelfde huis en heb je je interieur al vanaf het moment dat je er in trok? Of ben je gewoon iemand die snel uitgekeken is op interieuren? Dan heb je ongetwijfeld al eens gewenst dat je zomaar een bulk geld kreeg om je meubels te vervangen en een totaal nieuw interieur aan te schaffen. Aangezien dat alleen lukt met een erfenis of het winnen van een loterij (allebei fat chance), moet je dus creatiever aan de slag. Met deze tips kun je je interieur goedkoop vernieuwen.

Tafels en kasten verven

De grootste slag kun je maken door je meubels rigoureus aan te pakken. Alles wat van hout is, kun je vrij makkelijk verven. Heb je ooit van die machtige eiken meubels van je ouders geërfd en ben je ze stiekem allang zat, dan kun je de kwast oppakken en alles verven in een kleur die je mooi vindt. Daar zijn veel creatieve manieren voor uiteraard. Zo kun je een kast verven in vintage stijl door speciale lak te gebruiken, maar je kunt ook kiezen voor een knalkleur, waarmee die kast een supertoffe eyecatcher wordt in je woonkamer. De meeste meubels, ook als ze er al wat beduimeld uitzien, zijn prima geschikt om op te schuren en als nieuw te laten lijken.

En niet alleen de woonkamer natuurlijk, je kan dit ook doen met je keukenkastjes of met een kast in je slaapkamer.

Ook een anders vrij saaie houten tafel kun je gewoon in de nieuwe lak zetten. Wellicht moet je even over een drempel heen om dat gladde hout te bekladden met lak, maar als het resultaat er dan eenmaal is, ben je superblij.

Kleed neerleggen

Een andere vrij simpele manier om je interieur wat nieuw leven in te blazen, is het neerleggen van een gezellig kleed. Dat kan natuurlijk zoals bekend in de woonkamer onder je salontafel, maar het kan ook onder je eettafel. Al vind ik dat zelf bijzonder onhandig om schoon te houden, maar ik zie het de laatste tijd steeds vaker. Ook een kleedje óver de tafel kan natuurlijk al wat verschil maken en vergeet het bekende nonchalant over de bank of stoel gedrapeerde kleedje niet. Een kleedje hoeft niet heel duur te zijn, de IKEA heeft al heel gezellige kleden van rond de 50 euro. Bijkomend voordeel is dat je wat structuur toevoegt. Zeker als je gladde vloeren en gladde meubels hebt, is wat extra ‘fluff’ toevoegen meteen een stap naar een warmere inrichting. En ben je je kleedje zat, dan leg je makkelijk weer een nieuwe neer. No harm no foul.

CC BY 2.0 Photo by Momo https://www.flickr.com/photos/kudumomo/

Planten toevoegen (of weghalen)

Planten brengen leven in een interieur. Nu snap ik heel goed dat niet iedereen groene vingers heeft en het dus niet altijd voor de hand ligt om even wat planten toe te voegen. Maar planten kunnen wel een heel ander zicht geven als je je kamer binnenkomt. Heb je nu wat kleine plantjes her en der staan en vallen ze eigenlijk amper op? Dan kun je eens kijken wat er gebeurt als je op sommige plekken een enorm grote plant neerzet. Denk aan de bekende Monstera, of Jucca. Kies er ook een goede robuuste plantenbak bij, eventueel verrijdbaar, zodat je een beetje kunt spelen met je interieur. Vind je juist dat jouw planten je interieur een beetje verdoezelen? Haal er dan wat weg en kies voor subtielere plantjes. Je kan ook voor bloeiende planten kiezen in de kleur die je mooi vindt, om juist wat extra kleur toe te voegen aan je interieur. Zo wordt een plantje meer een accessoire in plaats van een eyecatcher.

Kussens vervangen of toevoegen

Ik ken maar weinig mensen bij wie geen kussentjes op de bank liggen. Vaak wordt vergeten dat ook kussens best wat uitmaken voor hoe je tegen je interieur aankijkt. Van veel kussens kun je simpelweg de hoes afritsen en een nieuwe eromheen doen. Wat je ook kunt doen, is kijken of je kussenhoezen op maat kunt laten maken voor de kussens van je bank, als je daar losse kussens op hebt. Daarmee krijg ook je bank een update en geef je het net weer allemaal een nieuwe impuls. Leg ook eens kussentjes op eetkamerstoelen of barstoelen als je die hebt. Wie weet helpt dat ook om de boel wat meer een geheel te maken.

Muur verven

De makkelijkste manier om je interieur even anders te maken, is een muur uitkiezen en die een ander kleur verven. Niet behangen, maar verven dus. Behang is moeilijker om later weer te vervangen. Bij een beetje bouwmarkt kun je de verf ook weer terugbrengen als het toch niet helemaal naar je zin is. Zeker in combinatie met het aanpassen van enkele accessoires zoals kussens, is dit een handige manier om alles te veranderen. Kies een donkere kleur voor een lange en hoge muur, of een lichte kleur voor een wat kortere of lagere muur. Speel met het licht en kijk hoe het uitpakt. Hieronder trouwens nog een leuk filmpje met tips om verschillende kleuren in elkaar te laten overlopen, ook geinig!

https://www.youtube.com/watch?v=CM8znpoVZ5o

Meubels verplaatsen

Het lijkt een open deur, maar het verplaatsen van meubels is iets wat je makkelijk vergeet als je eenmaal in die modus zit van: wat moet ik nou met mijn interieur? Misschien kun je uit je hoofd al niet meer goed bedenken hoe je je meubels nog kan verplaatsen. Begin dan gewoon. Leg wel even wat oude handdoeken of theedoeken onder de poten als je houten of laminaat vloeren hebt, en start gewoon met proberen. Als je een grote ruimte hebt kun je de bank misschien wel in het midden zetten in plaats van tegen de muur. Dan zet je aan de achterkant een handige sidetable ofzo. Misschien kun je nog een kast als room divider gebruiken of staat een bepaald fauteuil beter in de hoek dan midden in de kamer. You never know, just start moving!

Keukenblad vervangen

Misschien niet het makkelijkst, maar goedkoper dan de hele keuken vervangen: het keukenblad vervangen. Een beetje timmerman kan er prima eentje op maat maken voor je, en anders heb je misschien wel iemand in je netwerk die een betonnen bovenblad kan maken. Vereist wat kennis en kunde, maar je kunt er heel wat mee bereiken. En als je dan toch bezig bent, kun je misschien ook de wasbak even vervangen en een nieuwe kraan erop zetten. Kan die keuken toch weer heel lang mee!

Vloer lakken of beitsen

Als je een houten vloer hebt en die is nog goed genoeg om te schuren en lakken, dan kun je natuurlijk ook overwegen om de vloer een paar tinten donkerder of lichter te maken. Je moet hiervoor wel al je meubels even buitenshuis plaatsen en wat dagen geduld hebben, maar daarna kan je vloer er weer jaren tegenaan én je hebt echt een heel ander effect in je huis. Wel een wat duurdere oplossing, vergeleken met bovenstaande, maar het gaat natuurlijk ook lang mee. Heb je nou geen houten vloer, dan is nieuw laminaat of zelfs pvc misschien nog een optie. Hoewel dat ook aan de prijs is, heb je er wel weer jaren plezier van.

Gewoon doen!

Al met al genoeg kleine of grote dingen die je kunt doen om je interieur wat te pimpen. Wees niet te bang om gewoon iets te proberen. De meeste dingen zijn prima terug te draaien als ze toch niet bevallen.

Wat heb jij wel eens gedaan om je interieur goedkoop te veranderen?

 

Featured image credits: https://homethods.com/