HomeHippe manier om te voorkomen dat je huis uitdroogtGadgetsHippe manier om te voorkomen dat je huis uitdroogt

Hippe manier om te voorkomen dat je huis uitdroogt

Vroeger (nou goed, ik geef toe, nog steeds) had je van die porseleinen of keramische bakjes voor aan de verwarming waar je water in kon doen. In de (waarschijnlijk enigszins ijdele) hoop dat je daarmee de vochtigheidsgraad van de lucht in je huis nog een beetje omhoog kon krikken. Zeker in de winter, als de verwarming lekker hoog staat, kan het flink droog worden in huis. Maar wat helpt daar dan wel tegen?

Behalve dat je de badkamerdeur open kan doen als je doucht om al die vochtige lucht lekker in het huis te laten trekken, of veel water kan koken als je eten klaarmaakt, of je was te drogen hangen in de buurt van of op de verwarming, zijn er ook wat permanentere oplossingen te verzinnen om de lucht goed vochtig te houden zonder dat je tropische vochtigheidsgraden bereikt.

Waarom is droge lucht slecht voor je?

Nog even over droge lucht en waarom dat niet zo best is voor je. Als je wel eens op wintersport gaat, dan weet je al dat je veel moet drinken en dat je lippenbalsem op je lippen moet smeren. Daar merk je de gevolgen van de droge vrieslucht al vrij snel. Maar o.a. de volgende klachten krijg je ook als het in huis te droog is. Mij komen een aantal hiervan behoorlijk bekend voor, te beginnen bij de bovenste.

  • Koudegevoel bij een normale warmte
  • Uitgedroogde of geïrriteerde slijmvliezen
  • Prikkelende keel
  • Droge, schilferige huid
  • Gebarsten lippen
  • Droge, branderige ogen
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Concentratieproblemen

Nu kunnen de meeste klachten ook door slaapproblemen of allergieën veroorzaakt worden, maar neemt niet weg dat je misschien eens een hygrometer moet aanschaffen om te zien of de lucht in jouw huis beneden de 30% luchtvochtigheid komt.

Een betere manier om je lucht te bevochtigen

Nu heb ik zelf een tijdje terug een superhippe luchtbevochtiger van DUUX gekregen. Woord van de sponsor:

Our mission is to provide you with the best possible indoor air quality and enhance your well-being by designing eye-catching, functional and effective products.

DUUX komt uit Eindhoven en is dus een oer-Hollands product. Ik heb de Ovi staan, maar ze hebben ook een gezellig uitziende aromaverspreider, een serieuze luchtkwaliteitverbeteraar en nog vanalles daartussen. De Ovi is puur om de lucht te bevochtigen én je kunt er geurolie in gooien om tevens wat frisse geur in je huis te verspreiden, al vind ik daar het effect wat matig van. Om echt een geur te verspreiden is een aromaverspreider toch echt effectiever.

Design en functie in 1

De Ovi is een luchtbevochtiger met Scandinavisch minimalistisch design. Houten pootjes eronder en ovaal gevormd. Je hoeft hem dus niet weg te stoppen, want het is een gadget die gezien mag worden. Aan de bovenkant gooi je er (idealiter gedemineraliseerd) water in tot 2 liter en dan doet hij het op standje 1 ongeveer 100ml per uur en op standje 2 zo’n 200ml per uur. Op standje 2 gaat het sneller, maar die heb ik niet zo vaak aan gehad nog. Als het water op is, gaat het lampje onderaan rood branden en anders brandt deze wit-blauw.

In de Ovi zit een filter om het water dat je er in gooit te filteren. Deze filtert kalk en bacteriën eruit. Het filter moet je ongeveer 1x per 6 maanden vervangen. De Ovi is superslim bedacht. Hoe vochtiger de lucht al is, hoe moeilijker het is voor Ovi om nog lucht uit de uitgangen te blazen. Dus zolang je lucht eruit voelt komen, is je lucht nog niet vochtig genoeg. Snugger he?

[bol_product_links block_id=”bol_5a6f78f599a42_selected-products” products=”9200000073967622″ name=”ovi-review” sub_id=”” link_color=”672A4B” subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Omdat ik hem altijd in standje 1 heb staan, ga ik de komende weken het nog eens proberen in standje 2. Dan gaat het bevochtigen een stuk sneller. Moet ik alleen ook meer water geven. Het voordeel is dat je gewoon bovenop water bij kan gieten, net als je plantjes. Het nadeel is dat je dat dus in standje 2 wel bijna elke ochtend en elke avond zult moeten doen. Maar als je de klachten zo leest, is dat het meer dan waard! De Ovi kost trouwens 99 euro (adviesprijs) en kun je kopen bij bijvoorbeeld fonq.nl

Welke manieren ken jij nog om je lucht snel vochtiger te krijgen? En wat denk jij van deze gadget?