HomeToe aan een nieuwe haard? Wie weet is een gashaard wel perfect voor jou!In en rond huisToe aan een nieuwe haard? Wie weet is een gashaard wel perfect voor jou!

Toe aan een nieuwe haard? Wie weet is een gashaard wel perfect voor jou!

Heb je ooit al eens overwogen om een nieuwe haard te kopen voor je woonkamer? Zo ja, dan weet je dat er veel te kiezen is. Een houthaard en elektrische kachel liggen voor de hand, maar heb je wel eens gashaard overwogen? Ook als je gaat voor een gashaard kun je kiezen voor een vrijstaande haard, een inbouwhaard, een inzethaard en een hangende haard. Daarnaast zijn de haarden ook nog in te delen in verschillende stijlen. Zo zijn er gashaarden die passen bij een modern interieur, maar ook gashaarden die passen in bijvoorbeeld een klassiek interieur.  Hierbij krijg je de voor- en nadelen van een gashaard, zodat je goed geïnformeerd verder kunt met je zoektocht naar de perfecte haard voor jou.

Voordelen gashaard

Een gashaard is een haard die warmte produceert door het verbranden van gas. Het grootste voordeel van een gashaard is misschien wel dat een gashaard zeer gebruiksvriendelijk is. Wanneer je het koud hebt, heb je met één druk op de knop de gashaard aangezet. Dit geldt ook voor het uitzetten van de gashaard. Wanneer je ’s avonds rond een uurtje of elf richting bed wil, hoef je niet te wachten totdat alle houtblokken uit zijn, omdat hij met één druk op de knop uitgeschakeld kan worden. Dit ligt sterk in lijn met het feit dat er bij een gashaard altijd voldoende brandstof aanwezig is. Er hoeft geen hout gehakt te worden en het gesleep met houtblokken behoort ook tot het verleden.

Daarnaast geeft een gashaard, voornamelijk de nieuwere typen, bijvoorbeeld de haarden in de Faber Matrix serie, een erg realistisch vlammenbeeld. Zo lijkt het net alsof je dat knapperende haardvuur hebt, wat je bij een houthaard hebt.

faber matrix gashaard

Ook wenst een gashaard weinig onderhoud. Bij een gashaard hoeft bijvoorbeeld geen aslade geleegd te worden. Bij de verbranding in een gashaard komen geen assen of andere afvalstoffen vrij. Dit is een groot voordeel ten opzichte van een houtkachel waarbij de uitstoot van CO2 en fijnstof ook nog eens hoger ligt dan bij een gashaard.

dru metro gashaard

Tot slot kan de hoeveelheid vuur (afgegeven warmte dus) van een gashaard erg makkelijk geregeld worden. Hierdoor zijn de gashaarden ook zeer efficiënt, waardoor het voornamelijk in het voor- en najaar veel bespaard kan worden op de totale gasrekening.

Nadelen gashaard

Naast de voordelen zijn er ook wat nadelen te benoemen van een gashaard. Allereerst moet er uiteraard een gasleiding in het huis aanwezig zijn, omdat het anders niet mogelijk is om de gashaard aan te sluiten. Mocht er geen gasleiding aanwezig zijn, dan is het een kostbare aangelegenheid om deze aan te leggen.

Ook is een gashaard niet meteen de goedkoopste haard. Dit is vaak dan ook de reden dat mensen voor een andere haardsoort kiezen.

Daarnaast moet er voor een gashaard een doorvoer geplaatst worden door het dak of de buitengevel. Dit kan makkelijker als er al een rookafvoerkanaal aanwezig is (van bijvoorbeeld een open haard), maar als je die niet al hebt, moet er een losse doorvoer geplaatst worden. Sommige mensen vinden dat minder mooi. Hen raden we aan om een elektrische haard te kopen, waar geen rookkanaal voor nodig is.

Tot slot is bekend dat een gashaard een hoog rendement heeft. Desondanks geeft een houtkachel altijd meer warmte af dan een gashaard. Heb je dus een grote ruimte, dan kun je beter kiezen voor een houthaard.

Kortom, een gashaard kent zowel nadelen als voordelen. Jaren geleden was er nog een duidelijk verschil te zien in het vuurbeeld van een houthaard ten opzichte van die van een gashaard. Tegenwoordig zijn we zo ver ontwikkeld met betrekking tot de brandertechnieken, dat het verschil nauwelijks meer te zien is. Belangrijk is om bij de keuze van een haard goed te kijken wat in jouw woning past en wat jij het mooiste vindt. Laat je goed adviseren. Ben je geïnteresseerd in een gashaard? Neem dan een kijkje op de website van Haardenexpert.