HomeBinnenkort de tuin aanpakken, en zo ga ik dat doenIn en rond huisBinnenkort de tuin aanpakken, en zo ga ik dat doen

Binnenkort de tuin aanpakken, en zo ga ik dat doen

Wie een beetje heeft opgelet, weet dat ik een tijdje geleden een huis heb gekocht. Nu ben ik steeds bezig met de inrichting en kleine achterstallige klusjes te doen. Een grote klus die nog gedaan moet worden: de tuin. Ik heb een tuin ter grootte van pakweg een postzegel (noem het 12-16m2) en het is nogal een uitdaging daar iets tofs van te maken. Ik ga even met je delen wat mijn plannetjes zijn ervoor, misschien heb jij nog leuke invallen.

De staat van mijn tuin is redelijk dramatisch. Volledig voorzien van stoeptegels, waarvan de helft verhoogd is, omdat daar een schuurtje bovenop heeft gestaan. Verder zijn de muren aan alle kanten nogal verschillend en niet mooi meer, en er groeit nog een stukje klimop. Daar heb ik alles van doorgeknipt, zodat in elk geval alles wat op de muur zit eraf kan. Nu nog uitgraven…

Stap 1: egaliseren

Alle stoeptegels moeten eruit, en dan moet ik het opgehoogde deel helemaal afgraven. Als ik dan toch bezig ben, graaf ik een gootje langs het huis (links) om te kijken of de muur er nog fatsoenlijk uitziet. Momenteel loopt er namelijk water onder de dorpels van mijn buitendeur door (gelukkig binnen wel goed dichtgemaakt) en dat is niet goed voor de muur en de dorpel. Eventueel dus de muur even bijvoegen, en dan zorgen dat het hele zooitje netjes richting de straat afloopt. Daar wellicht nog een goot maken om water op te vangen en direct in het riool te laten lopen en dan kunnen de tegels er weer op. Aangezien ik geen geld voor nieuwe tegels heb, laat ik de stoeptegels maar even liggen.

Stap 2: muren mooi maken

De zijmuur valt een beetje uit elkaar van ellende, de scheidingsmuur met de buren ziet er lekker industrieel uit en op de andere zijmuur (rechts op de foto) ontbreekt een stuk pleisterwerk waar het schuurtje heeft gestaan. De muur aan de straatkant, waar de poort in zit, heeft pleisterwerk met een kleur die ronduit lillik is. En daar zat nog de klimop tegenaan. Ook is poort wat lelijk erin geplaatst, waardoor ik de rand van de muur tegen de poort aan nog even moet voorzien van extra cement of iets. Gelukkig kan ik voor het herstellen van de zijmuur hulp inschakelen. De scheidingsmuur met de buren ga ik voorzien van boomschorsmat. Boomschorsmatten zijn ideaal om lelijke stukken tuin of lelijke schuttingen weer mooi te maken. Je kan het ook met rietmat doen of een ander materiaal. Je rolt de boomschorsmat uit, schroeft of bindt het vast aan de ondergrond en tadaa, mooie tuin. Zodra ik dat klaar heb, zet ik er zeker een foto van op mijn blog!

Stap 3: tuin inrichten

Als alles weer egaal is en er netjes uitziet, kan ik beginnen met alles leuk inrichten. Ik heb overwogen om hier en daar een border te bouwen, zodat ik met planten de hoogte in kan en regenwater makkelijk de grond in kan, maar ik ben er nog niet over uit of dat handig is. Ook heb ik overwogen een klein afdakje te maken, waar mijn fiets dan onder kan, zodat die niet meer roest door het parkeren buiten op straat. Alleen neemt dat wel veel ruimte in beslag. Met wat creativiteit zou ik daar wel iets mee moeten kunnen doen, ik heb diverse DIY-oplossingen in mijn hoofd, maar ik zou dat niet zelf kunnen bouwen allemaal. Ik kan wel zagen en schroeven, maar met mijn chaotische manier van werken, zou alles schots en scheef worden. Misschien maar eens beginnen met een tekening?

Wat ik zeker weten wel wil, is een leuke zithoek. Niet te groot, want met het weer in Nederland en de beslotenheid van mijn postzegeltje tuin, zal er niet heel veel zon te pakken zijn. Toch heb ik bijvoorbeeld op mijn housewarming met heel veel mensen hutjemutje in mijn tuin kunnen zitten, dus voor die paar keer dát je dan buiten zit, maakt de zon niet heel veel uit. Dan wil ik dat we niet over elkaar hoeven te kruipen om weer naar binnen te lopen en gewoon lekker relaxt kunnen zitten. Dus wordt er wat mij betreft een leuke zithoek gemaakt, met een leuke loungeset. Bijvoorbeeld 1 van deze mooie loungesets van Karwei. Die zijn tenminste nog betaalbaar en een beetje mix en match. Een leuk, eventueel opklapbaar tafeltje erbij, en een soort opbergbox voor de kussens (redelijk essentieel) en dan zou het al snel goed moeten zijn.

Stap 4: groen toevoegen

Ik heb recent veel gelezen over verticaal tuinieren. De hoogte in dus. In mijn tuin zal dat ook wel moeten. Ik wil dus aan de scheidingsmuur al wat leuke hangplantjes hangen, dat staat mooi bij de boomschorsmatten, en verder wil ik leuke rekjes tegen de muren plaatsen die wat plantjes kunnen hebben. Ik wil natuurlijk niet meer gaten boren in mijn dan net herstelde muren, dus het moet wel in rekken. Ik heb wat mooie ideetjes gezien op Pinterest. Wel heb ik al gezien dat ik wel even in de buidel moet tasten als ik echt handige dingen wil hebben, óf ik moet het wederom zelf in elkaar knutselen.

Rest daarna maar 1 ding: genieten van mijn oase (ahem). Het zou toch prettig zijn als het er deze zomer nog een beetje van komt om het eruit te laten zien zoals ik in mijn hoofd heb. Mocht je willen helpen: let me know 😉 Als ik dit zo teruglees kan ik alle hulp goed gebruiken!