Home8 (en meer) absolute must-haves voor kattenbaasjes in spéIn en rond huis8 (en meer) absolute must-haves voor kattenbaasjes in spé

8 (en meer) absolute must-haves voor kattenbaasjes in spé

Sinds nog net geen jaar heb ik twee katten, Milo en Fendi. Ik heb al eens eerder over deze lieverds geschreven. Als kersvers baasje heb ik me amper druk hoeven maken over wat je eigenlijk allemaal in huis moet halen voor je nieuwe huisgenootjes, omdat ik alles erbij kreeg. Maar niet iedereen heeft die luxe en dan kan het toch best even een werkje zijn om uit te zoeken wat je nodig hebt als je katten in huis haalt. Dus vandaar dit lijstje, met spullen die je nodig hebt als je kattenbaasje wordt.

Een goede stofzuiger voor huisdieren

Oprecht onmisbaar als je huisdieren hebt: een goede stofzuiger. Zelf ben ik enorm fan van robotstofzuigers, omdat die veel van het werk op zich nemen, maar daar red je het helaas nog niet mee, want ook je banken en stoelen en de trap zullen regelmatig even goed gestofzuigd moeten worden. Die haren zitten uiteindelijk overal. Er zijn speciale stofzuigers voor huisdieren, waar je de wereld aan opzetstukken bij krijgt. Van de meeste heb ik geen idee hoe ik ze moet gebruiken, maar ik heb er zelf eentje van AEG met een opzetstuk waar een extra motortje in zit, man, wat is dat relaxt! De banken en stoelen worden daar supersnel weer haarvrij van. Ideaal.

Overigens zijn robotstofzuigers ook cool hierom:

Automatische voederbak

Je zal wel denken: wat is er mis met gewoon simpele bakjes van 1 euro van de Hema? Ja niks, maar als je een keer een lang weekend weg gaat, en dat ga je echt een keer als je de eerste fase met je katten – ik laat ze nooit alleen!! – voorbij bent, dan is een automatische voederbak echt een uitkomst. Want water hebben die beestjes dan minimaal nodig, maar bij even geen eten mauwen ze de hele buurt bij elkaar. Als je last minute ineens een weekend niet thuis bent, en de buurvrouw is niet thuis en je vrienden hebben geen tijd, dan biedt de automatische voederbak uitkomst. De Cat Mate die ik heb geeft met slim plannen ongeveer 4 dagen eten, je hebt er ook die met wat goeie planning wel 7 dagen voedsel kunnen dumpen. Daarnaast is die ik heb voor slimme katten niet aan te raden, want ze schuiven de draaischijf gewoon door, maar de wat betere voederbakken zijn daarop voorbereid.

Goeie deals voor kattenvoer

Kattenvoer is best wel duur als je een beetje redelijk voer wilt voor je katten. Die van mij eten praktisch alles, dus ik kan me redelijk beperken tot huismerk van de supermarkt. Ben je echter gehecht aan beter voer of heb je speciaal voer nodig omdat je een speciaal ras hebt, dan loont het de moeite om je bij diverse webshops in te schrijven voor hun nieuwsbrief. Je krijgt dan vaak aanbiedingen meteen in je mailbox. Daarna is het slim om even te vergelijken. Dat is wel even een klusje soms, maar vaak staat er wel bij wat de prijs per kilo is. Dat rekent makkelijk. Ook voor bij de supermarkt is het goed om de folders in de gaten te houden voor aanbiedingen. Dat kan echt gigantisch schelen, zeker als er 2 voor de prijs van 1 aanbiedingen zijn. Ook bij winkels als de Action vind je soms partijen merkvoer voor flink minder geld.

Kattenspeeltjes

Zeker als je katten niet naar buiten gaan, is het slim om ze te voorzien van een shitload aan leuke speeltjes. Uiteraard wel de bedoeling dat je zelf ook af en toe meedoet. Dus koop flink wat muisjes, dingetjes aan elastiekjes en balletjes die knipperend licht geven. Kijk uit met laserpennen en andere felle lichten. Hoewel ze helemaal los kunnen gaan op laserlicht, is het net als voor mensen niet goed als ze in het licht kijken.

 

Kattenluik met chip

Wil je niet dat je katten zielig binnen zitten de hele dag, logisch, dan kun je moeilijk de hele dag (en nacht!) de deur voor ze open doen. Ik had in het begin geen kattenluik en werd er helemaal gek van en mijn huisgenoot ook. Midden in de nacht staan ze dan de hele buurt bij elkaar te miauwen voor de deur. Of vroeg in de ochtend, dat dan de buren die al op pad gingen naar werk nog aanbellen ook: “Ja, hij stond zo zielig te miauwen”. Maar met een kattenluik creëer je soms een nieuw probleem, namelijk dat katten uit de buurt bij jouw naar binnen komen en lekker van het voer van jouw lieverds komt snoepen. Of je huis overhoop komt stoeien. Daarom presenteer ik u: kattenluiken die alleen reageren op de chip van jouw huisdier. Kan namelijk ook prima voor kleine honden gebruikt worden. Het werkt echt prima moet ik zeggen. In het begin moesten ze heftig wennen aan het klikken van het slot, maar inmiddels zijn ze helemaal gewend. Je kunt ook instellen dat het langer duurt voor het slot er weer op klikt, zodat de katten beter kunnen wennen. Je kunt volgens mij bij de meeste een heleboel chips toevoegen, dus ook als je niet kan bewegen zonder over een kat te struikelen, is het nog steeds handig. Je kunt trouwens ook instellen dat het ding op bepaalde tijden niet open gaat van binnenuit, dus dat ze nog wel naar binnen kunnen, maar niet meer naar buiten. Werkt alleen wat verwarrend heb ik gemerkt, dus die van mij mogen nu gewoon dag in dag uit naar buiten. Zijn je katten niet gechipt, dan kun je bij de meeste merken ook een halsbandje met RFID-chip erbij kopen.

 

Kattenborstels en kammen

Katten verharen elk seizoen en zeker met de huidige rare zomer gaat dat vachtje nogal tekeer. Om het een beetje voor te zijn dat ze die haren overal in plukken achterlaten, kun je ze elke dag borstelen. Vinden ze vaak nog lekker ook als ze eenmaal gewend zijn aan het gevoel. Daarnaast kun je met een stofkam de vuiltjes en eventuele beestjes uit de vacht kammen. Zie je ook meteen of er vlooieneitjes in zitten. Das trouwens nog een tip: zorg voor goed antivlooienmiddel (ik gebruik Advantage).

Kattensnoepjes (en niet alleen om ze te verwennen)

Kattensnoepjes zijn lekker. Vinden de meeste katten. Dus als je ze wilt verwennen kun je maar beter zorgen dat je wat doosjes snoepgoed in huis hebt. Maar je kunt de kattensnoepjes ook gebruiken om je katten goed gedrag aan te leren. Hou ze een tijdje goed in de gaten met snoepjes bij de hand en geef ze iedere keer als ze uit zichzelf iets goed doen een snoepje. Het internet staat vol met video’s over hoe dat ongeveer zou moeten werken. Ik heb echt net voor elkaar dat ze eerst een soort pootje geven voordat een snoepje krijgen, maar vraag me niet hoe.

Krabpaal

Duh. Ook een must have. Katten geven hun geur af via de klieren in hun pootjes en krabben dus graag overal aan en liefst zo hoog mogelijk. Dus geef ze verschillende plekken in alle kamers waar ze komen, waar ze flink op kunnen krabben. Met wat geluk laten ze dan de plekken waar je dat niet wilt hebben met rust! En er zijn echt de wereld aan coole krabpalen te koop!

En nog zoveel andere spulletjes!

En daarnaast zijn er natuurlijk nog de nodige zaken als een goede bak waarop ze hun behoefte kunnen doen. Plaats er ook eentje als reserve. Het kan lang goed gaan met twee katten op 1 bak, maar soms gebeurt het dat ze elkaar even een tijdje niet kunnen luchten of zien en dat er daardoor eentje niet meer op die bak wil. Dan is het handig als er al een reservebak staat. Verder zijn mooie plekjes waar ze enigszins verdekt kunnen liggen, of hoog kunnen liggen, ook goed om te hebben, al dan niet voorzien van een lekker zacht mandje of kussentje. Maar om het even gezegd te hebben: een goede stofzuiger is echt zo onwijs onmisbaar, samen met een goede kledingborstel…Denk dat anders mijn stoelen en kleding nooit meer haarvrij waren geworden…