HomeKo Hendriks is brouwer. En jij binnenkort ook!GadgetsKo Hendriks is brouwer. En jij binnenkort ook!

Ko Hendriks is brouwer. En jij binnenkort ook!

Ko Hendriks heeft zijn eigen brouwerij in Utrecht. Daar brouwt hij bier per 1000 liter. Dat ga jij niet redden thuis, maar een gezellig tapvaatje kun je binnenkort heel makkelijk zelf brouwen. En dat gaat sneller dan dat Ko het kan in zijn brouwerij.

Ik was bij MINIBREW. Zij hebben een Indiegogo campagne lopen om geld te verzamelen voor de ontwikkeling en productie van een volautomatisch bierbrouwapparaat voor in je keuken. Ko Hendriks is verantwoordelijk voor het operationele gedeelte. Door zijn ervaring met bier brouwen kan hij goed bepalen hoe het apparaat moet werken en wat ervoor nodig is.

minibrew-ko-hendriks

Hij liet me zien hoe het werkt. Bovenin gooi je mout en hop en in het vat doe je water, voldoende voor 5 liter bier. Via een app geef je aan wat voor bier het moet worden. Kijk trouwens even het filmpje, daarin wordt het nog beter uitgelegd.

Ik mocht van Ko al even twee lekkere biertjes proeven. Eentje heel fruitig, als je eraan ruikt dan lijkt het of je bloemetjesthee gaat drinken. Een andere, een stout, was weer heel donker en een beetje à la Guinness. Maar stiekem net lekkerder ;-).

minibrew-proefbiertje

Om kort te gaan, je kent die bierbrouwpakketten wel. Leuk om op een verjaardag aan iemand cadeau te doen, maar het jaar erna zie je dat pakket gewoon nog in de kast staan. “Kost zoveel tijd” is dan het excuus. Je moet zelf de temperaturen in de gaten houden, op tijd alles erbij gooien etc. Dat heb je hiermee niet! Koop zo’n MINIBREW en je kunt eigenlijk bijna helemaal automatisch je bier brouwen. Enige wat je moet doen is zelf de ingrediënten erin gooien, het proces starten via de app en na 3,5 uur ongeveer krijg je een melding dat je bier klaar is om nog een poosje te staan fermenteren. De ingrediënten kun je ook via de app kopen. Je selecteert namelijk eerst wat voor biertje je wilt hebben en uit de selectie komen dan een aantal biertjes. De pakketten met ingrediënten voor die biertjes kun je eenvoudig bestellen. Je kunt natuurlijk ook zelf experimenteren met MINIBREW als je eenmaal door hebt hoe het allemaal werkt.

Overigens is schoonmaken een eitje. Een deel doet het apparaat zelf en de rest van de onderdelen kun je in de vaatwasser stoppen.

Wat ik natuurlijk aan Ko vroeg, was of brouwers zoals hij hier geen last van gaan hebben. Maar nee, sterker nog, brouwers kunnen zelf een MINIBREW aanschaffen om op kleine schaal prototypes voor nieuwe biertjes te testen. En daarnaast kunnen ze vanuit de community die eromheen gaat bestaan, goed geteste biertjes zelf gaan brouwen. Zo krijg je ook bij brouwers diversiteit en vooruitgang. Bijkomend ding is dat veel Nederlandse brouwers nu al capaciteitsproblemen hebben. Brouwers kunnen via MINIBREW pakketten met ingrediënten aanbieden, die de thuisbrouwers kunnen kopen. Dus meer thuisbrouwers die de recepten en ingrediënten van de ‘grote’ brouwers aanschaffen om zelf te brouwen, is alleen maar een goede stap.

Als laatste liet Ko me nog even de oude machines zien, de prototypes van de MINIBREW. Erg leuk om ze even in het echt te zien. Van bijna laboratorisch naar het nu al bijna iconische design van de MINIBREW die straks in bèta gaat.

minibrew-prototype-1minibrew-prototype-2minibrew-prototype-3

Anyway, ik ga hem hopelijk in januari als ie uitkomt als bèta uitproberen. Want het moet nog net even bewezen worden dat het écht zo makkelijk gaat. Misschien een rosébiertje? Wil je er zelf ook eentje? Steun dan de Indiegogo campagne even!