HomeKeuzestress: Sony Xperia XZ1 of Samsung Galaxy S8?GadgetsKeuzestress: Sony Xperia XZ1 of Samsung Galaxy S8?

Keuzestress: Sony Xperia XZ1 of Samsung Galaxy S8?

Ik weet niet of je dat kent, dat je toe bent aan een nieuwe telefoon, of nieuw abonnement, en dat je dan ineens keuzestress krijgt over de telefoon die je wilt hebben. Ik heb al jaren die stress niet gehad, omdat ik als reviewer vaak gratis toestellen kreeg. Nu ik mijn blog intogadgets.nl heb verkocht en niet meer over gadgets schrijf, moet ik dus weer zelf achter nieuwe telefoons aan. Mijn huidige overweging: kiezen tussen de Sony Xperia XZ1 en de Samsung Galaxy S8. 

Waarom die twee? Na dagenlang telefoons bekijken en specificaties uitpluizen, zijn dat de toestellen die ik nog acceptabel vind. Ik heb nu een Huawei P9 en de batterij begint moeilijk te doen. Soms is hij ineens halverwege de dag al leeg terwijl ik er amper aan heb gezeten. Ook is de snelheid waarmee apps werken niet altijd even top. En ik ben gewoon toe aan wat nieuws, punt. Wel een puntje van zorg: ik heb nu een sim-only abonnement. Lekker voordelig. Als ik een toestel erbij wil, blijft dat natuurlijk niet zo voordelig, dus het maandbedrag wat ik straks ga betalen is een factor om mee te rekenen.

Welke toestellen bekeken?

Qua telefoons heb ik ook de OnePlus 5 en 5T overwogen. Maar uiteindelijk vind ik beide toestellen echt heel groot. Ik wil niet dat mijn nieuwe toestel groter is dan mijn huidige, want ik vind dit al best groot. Dus goed opletten op de hoogte x breedte (en niet op inches van het scherm!). Jammer wel dat de OnePlus recente toestellen niet kleiner zijn, want de prijs is echt top. Qua toestel wil ik echter ook echt significant betere specs dan ik had. Hoewel daarbij vooral de batterijcapaciteit en snelheid van belang zijn. De camera vind ik al iets minder belangrijk.

Screenshot van Tweakers.net Pricewatch

Welk abonnement?

Qua abonnement wil ik het liefst een eenjarig abonnement. Ik raak snel uitgekeken op nieuwe snufjes, maar als ik dat niet ben, kan ik na een jaar al switchen naar een voordeliger sim-only van weer een jaar.

Dus spendeer ik al enkele weken hier en daar een avond op diverse vergelijkingswebsites en websites van providers. Want je weet maar nooit of ze de directe bezoeker toch nog andere aanbiedingen tonen dan ze de vergelijkers meegeven. Plus dat ik heb gemerkt dat vergelijkers niet altijd helemaal actueel zijn, zeker niet als het gaat over eigen bijbetaling voor het toestel.

Wat ook nog wel voordelig kan zijn: soms willen providers nog wel eens een leuk combinatiepakket aanbieden of een cashbackactie hebben. De Samsung Galaxy S8 heeft bijvoorbeeld een 50 euro cashback actie nu. Dat scheelt weer op de bijbetaling van de toestelprijs als je dat qua maandbedragen niet voor elkaar krijgt. Zoals ik. Ik wil aan extra bijbetaling maximaal 50 euro kwijt zijn. Kan net dat beetje schelen.

Voordat ik echter letterlijk elke mogelijk provider ging af lopen, bedacht ik gelukkig dat er ook websites zijn die echt alles qua toestellen en abonnementen aanbieden en het vergelijken makkelijk maken.

Vergelijk maar raak

Zo kwam ik bij Belsimpel.nl en Bellen.com en beiden gaven me net wat meer inzicht in wat realistisch is. En man, wat zijn telefoons duur. Als je bedenkt wat je krijgt voor het geld dat je voor zo’n apparaat neertelt. Een goede laptop bijvoorbeeld, of een barrel van een auto, of een lekkere vakantie met zijn tweetjes, of wat klusjes rond je huis. Makes me wonder. Ik mis de goeie ouwe tijd ineens!

Screenshot van Belsimpel.nl, kijk dat geld dan!

Kort gezegd is mijn beste gok om toch gewoon voor een tweejarig abonnement te gaan, aangezien de kans vrij klein is dat ik deze maand of de volgende als ik nog even geduld heb, zomaar 200-300 euro uit te geven heb, om daarmee op mijn maandelijkse kosten te besparen. Wintersport…

Dus, wat wordt het?

Kijkend naar mijn opties voor 1 jaar, is het voordeligst toch echt T-Mobile met een Sony Xperia XZ1. Met 1000Mb per maand te verbranden (nu ook genoeg) en 48 euro per maand totaal, plus 92 euro aan eenmalige bijdrage voor het toestel. Bij alle vergelijkingen komt de Samsung Galaxy S8 niet eens in de buurt van wat ik ongeveer zou willen betalen helaas. Ga ik toch voor 2 jaar, dan zijn beide toestellen ineens best aardig te betalen. Al met al neig ik er nu dus naar om te gaan voor de Sony Xperia XZ1. Ook omdat die al de nieuwste Android versie heeft.

Ik klink inmiddels alsof ik een #firstworldproblem heb en dat is natuurlijk ook zo. Dus let’s cut to the chase: heb jij nog een zeer overredende reden om een ander toestel te nemen of een ander abonnement daarbij? Of welk van de opties in de lijsten het beste is. Sommige providers ken ik niet. Misschien zie ik iets over het hoofd. Of toch gewoon weer lekker gadgets gaat testen…:/ Suggesties zijn nu nog welkom.