Home5x koffiezetbenodigdheden die je écht moet hebbenGadgets5x koffiezetbenodigdheden die je écht moet hebben

5x koffiezetbenodigdheden die je écht moet hebben

Ik ben gek op koffie. Momenteel ben ik druk doende mijn koffietolerantie wat te verhogen. Schijnt namelijk dat koffie helemaal niet zo slecht is als men in het algemeen dacht. Sterker nog, het schijnt een boel voordelen voor je gezondheid te hebben. Reden om mijn koffieliefde nog wat extra aandacht te geven.

Goede koffie vraagt om een beetje aandacht. Koffie uit een apparaat waarbij je alleen een cupje erin moet douwen en op de knop drukken is geen koffie. Dat is gemaksvocht, een doodgewoon cafeïneshotje. En vaak echt heel ranzig. De meeste mensen die koffie uit een automaat lekker vinden, hebben nooit écht góed gezette koffie geproefd. Dat zet je in de meeste gevallen met de hand. Dat vraagt uiteraard wel veel experimenteren en spelen met de dikte van de korrel van de vers gemalen koffie, temperatuur van het water, blooming, en zelfs het merk koffiefilters.

Omdat ik nog maar aan begin sta van mijn koffiegekte, voor mijn gevoel, werd het tijd om op een rijtje te zetten wat ik in de toekomst nog wil doen en hebben om een echte koffiekenner te worden. Waaronder een paar cursussen om met alle apparaten koffie te leren zetten, koffie te leren proeven (cupping) en koffie te leren branden zelfs. Alles wat op mijn wishlist staat, heeft hiermee te maken. Sommige dingen zijn klein, maar fijn, en horen gewoon bij het fijne gevoel.

1. Bonavita 5-kops koffiezetapparaat

Mensen. Ik zeg het je. Dit is het koffiezetapparaat der koffiezetapparaten. Hij doet echt alles wat je wilt van een filterkoffiezetapparaat. Belangrijkste toffe feature: pre-infusie. En dat krijg je niet zomaar standaard op een consumentenapparaat. De Thermal Carafe Coffee Brewer doet het allemaal. Heeft de perfecte watertemperatuur, perfecte sproeikop om ook aan de randen de koffie goed te bewateren, alle spul is vaatwasserproof. En dat voor zeg 170 euro. Kost wat, maar dan heb je ook wat.

2. Goede koffie

Je verzint het niet. Goede koffie ligt uiteraard wel aan de basis van het drinken van diezelfde koffie. Dus ga je op zoek naar de beste koffiebonen. Die maal je zelf! Dat wordt mijn volgende punt, maar daar zijn we nog niet. Wat is een goede koffieboon? Dat hangt van je smaak af. Drink je liever espresso, of liever cappuccino? Of gewoon zwart? Americano op zijn hipsters. Er zijn voor alle soorten kopjes koffie ook verschillende bonen. En je moet ze ook op verschillende groottes malen. Ik moet daar dus nog een cursus voor volgen, want ik vind het knap ingewikkeld. Maar goed, Arabica bonen smaken anders dan Robusta bonen. Sommige verkopen mixen van deze bonen. Maar je wilt tips: de koffie van Haarlems Grof kost wat, maar is echt de beste koffie ooit. En die van Delicatoro (eigen merk van koffievergelijk.nl) is een aardige koffie voor gewoon een sterke bak die niet te moeilijk is. Bestel gewoon op een aantal plaatsen een klein zakje koffie om te proeven en experimenteer ermee voor je er de grote kilozakken van gaat kopen. Best tip ever zeg ik je. Ikzelf sta momenteel nog open voor stevige koffiesuggesties. Op mijn werk heb ik nu die van Caffe Coronel, de eigen blend van de eigenaren van onder andere Plasma-discounter en dus koffiediscounter.nl. Die bevalt best prima, maar het mag van mij wat vettiger en voller nog. Dus, suggesties iemand?

3. Koffievermaler/koffiemolen

De beste koffie maal je zelf. Punt. Koop nooit meer een pak voorgemalen koffie in de supermarkt. Is zo jammer. Voor filters heb je andere korreldiktes nodig dan voor een percolator of voor een espressomachine (als je zo’n hip duur ding zelf hebt gekocht). Dus, koop een koffiemolen waar je zelf de maalgraad op kunt instellen. Krijg je mooie consistente korrels van en dus de beste smaak voor jouw apparaat. Moet je alleen nog eventjes uitzoeken hoe dat zit ;-). Voor je het weet heb je een nieuwe hobby. Welke koffiemolen wil je dan hebben? Bijvoorbeeld die van Baratza, met 40 maalstanden. Ja, 40. Belachelijk! Maar ik wil het. Ziet er ook nog mooi uit en het ook wil ook wat, zeker als je Instagram volplempt met foto’s van je hippe nieuwe koffiehobby. Just saying.

4. Hippe old skool filterhouder

Wie aan koffie denkt, denkt aan de ouderwetse machines en accessoires van zijn opa en oma. Ik wel tenminste. En die hadden dus een houten koffiefilterhouder. Tegenwoordig megahip, want te koop bij Dille & Kamille, dus moet je het hebben. Ik wel tenminste. Dan moet je alleen nog een kleur hout kiezen, want er zijn verschillende kleuren vanzelfsprekend. En dan krijg je keuzestress. Ik wel tenminste. Om kort te gaan, je moet zo’n houten koffiefilterhouder hebben. Kost pakweg 7-10 euro en dan ben je helemaal bij. Klein genoeg ook om zelfs in de kleinste keukens op te hangen. Binnenkort hangt er bij mij ook eentje, al ga ik gewoon even op de Koningsdag-rommelmarkten kijken ervoor.

5. De leukste koffiemokken

Ik vind het serieus een sport om de leukste, mooiste, geniaalste, bijzonderste koffiemokken te verzamelen. Iedereen verklaart me enorm voor gek, maar ik vind het dus gewoon vet cool om leuke koffiemokken te hebben. Kleine of grote, hippe kopjes of stoere, alles komt in mijn keukenkastje als ik even de kans krijg. Gelukkig kan ik mezelf wel redelijk inhouden, maar als ik bijvoorbeeld op vakantie ben, dan is de souvenir snel gekozen. Op dit moment staan er nog mokken op de verlanglijst van Paper Fuel (die hebben ook andere toffe spulletjes).

Wat wil jij nog graag hebben voor jouw koffieritueel? En welke koffie drink jij? Tell me, samen nerden over koffie is nog toffer dan in mijn uppie.

 

 

3 thoughts on “5x koffiezetbenodigdheden die je écht moet hebben

  1. Ja de Aeropress kreeg ik via Twitter ook al getipt als musthave. Schijnt ook handig te zijn voor camping en huisjes zeg maar 😉
    De moka-express heb ik al van Ikea huismerk en is ook leuk voor simpele bakjes koffie maar ik vind het moeilijk om een consistente bak te zetten ermee.

  2. Jaaa, koffie <3. Ik ben echt dol op die 'speciale' koffiespullen. Mijn vriend is een echte koffieliefhebber en heeft dan ook een hele verzameling (V60, Aeropress, French press, noem het maar). En ik geniet er ook fijn van :)!

Comments are closed.