HomeDoen deze winter: Amsterdam Light FestivalEventsDoen deze winter: Amsterdam Light Festival

Doen deze winter: Amsterdam Light Festival

Op zoek naar een hele mooie en gezellige avond uit? Ga dan vanaf 30 november 2017 tot 21 januari 2018 naar het Amsterdam Light Festival. Je kunt kiezen of je deelneemt via het water of dat je een route over land loopt. Je komt dan langs prachtige lichtgevende kunstwerken van kunstenaars over de hele wereld. Zo leer je Amsterdam eens van een heel andere kant kennen!

Ik heb zelf een keer op een perstripje het Amsterdam Light Festival vanaf het water mogen meemaken. Kon helaas de foto’s niet meer terugvinden (het was 2012 ofzo), maar het was prachtig. De sfeer in de stad is zó anders dan normaal. Terwijl je lekker aan een warm drankje zit (of wijn) kijk je door de ramen van de rondvaartboot naar de mooie kunstwerken die langs en op het water te vinden zijn. Bijna feeëriek zou je kunnen zeggen. Zo’n rondvaart duurt pakweg 1 tot anderhalf uur en kun je bij diverse rondvaartmaatschappijen boeken. Wil je hem zelf lopen of fietsen, dan kun je via de website of de partners naar het Amsterdam Light Festival.

Route Amsterdam Light Festival

Check deze infographic voor meer info over de route die je zou kunnen lopen en wat je dan tegenkomt.

Amsterdam Light Festival route

Klik voor grote (printbare) versie

 

Meer info over de expo’s

Tijdens het Amsterdam Light Festival kun je genieten van 37 kunstenaars uit 14 landen die hun kunstwerken en installaties presenteren tijdens de zesde editie van Amsterdam Light Festival (dan was ik in 2012 dus op de 1e?). Er vinden twee exposities plaats: de waterexpositie op en rond de grachten, die je dus kunt beleven door even een rederij op te zoeken; en de landexpositie op het Marineterrein, waar de lichtkunstwerken en de bijzondere historische plek op eigen gelegenheid verkend kunnen worden.

Impressie Amsterdam Light Festival -Myth - Ben Zamora

Impressie van het kunstwerk Myth – Copyright Ben Zamora (met toestemming)

 

De line-up van kunstenaars aan de waterexpositie bestaat uit kunstenares Rona Lee en Balmond Studio uit Engeland. Uit Kosovo is er Driton Selmani en ook Bagus Pandega uit Indonesië levert een bijdrage. Nederlandse kunstenaars en studio’s zijn Lambert Kamps, Floriaan Ganzevoort, Victor Engbers, Paul Vendel & Sandra de Wolf, Claes Meijer, Lynne Leegte, VENIVIDIMULTIPLEX, Lighting Design Academy, VOUW, HOH Architecten en Gerard Slokker & Ludy Feyen. De Verenigde Staten zijn vertegenwoordigd door Lauren Ewing en Ben Zamora, uit België maakt designbureau ACTLD van Koert Vermeulen haar opwachting en de Duitse Claudia Reh maakt een lichtkunstwerk samen met leerlingen van Amsterdamse basisscholen.

Impressie Infinita - Balmond Studio

Impressie van het kunstwerk Infinita – Copyright Balmond Studio (met toestemming)

 

De kunstwerken op het Marineterrein worden gemaakt door de Nederlanders Peter Vink, Vinny Jones, Helmut Dick, Lidy Six, AlexP, Nick Verstand & Sjoerd Ter Borg, Bas Peeters, Verena Hall, Hanna Betsema en het Amsterdam Creative Industries Network. Uit Japan zijn er Takeo Sugamata en Yasuhiro Chida en ook het Italiaanse ATI Suffix levert een bijdrage. Daarnaast zijn er kunstwerken van Reanne Niceforo & Phil Sutherland uit Canada, Moritz Waldemeyer en Liubov Moskvina uit Duitsland en is er werk van de Iraanse kunstenaars Shima Jahani, Zoha Khaniki & Sina Hasanlou.

Wanneer ga jij naar Amsterdam Light Festival?

Kortom, ik kan er lang of kort over zijn, maar het is echt een heel bijzonder en leuk uitje! En het valt nog aardig mee in de portemonnee ook, wat mij best een bijkomend voordeel lijkt. Ga jij erheen?

One thought on “Doen deze winter: Amsterdam Light Festival

  1. Leuk! Ik ga zeker een avondje Amsterdam plannen, lijkt me echt schitterend!
    Bedankt voor alle info.

Comments are closed.