HomeBol.com Partnerevent – filmpjes WordPress voor beginners [update]EventsBol.com Partnerevent – filmpjes WordPress voor beginners [update]

Bol.com Partnerevent – filmpjes WordPress voor beginners [update]

Afgelopen donderdag heb ik tijdens het Bol.com Partnerevent een presentatie/workshop gegeven: WordPress voor beginners. Een groep van zo’n 25 personen wilde aan de slag met WordPress. Om het makkelijker te maken heb ik daarom van de moeilijkste zaken een filmpje (screencast) gemaakt.

Het lastigst is wellicht de installatie zelf. Die heb ik in twee delen opgesplitst. Het eerste deel laat zien hoe je de bestanden op de juiste plek krijgt na het downloaden, het tweede deel laat zien hoe je vanaf je eigen domein alles instelt om te kunnen beginnen met bloggen via WordPress.

[Update 24-02-2012] – Ik heb de filmpjes in YouTube gezet. Je kunt ze nu op volledig scherm bekijken.

Aan de slag (1)

Aan de slag (2)

Wat ook nog vrij ingewikkeld lijkt is het persoonlijk maken van je WordPress site met ’themes’ en plugins. Een ’theme’ is alles wat bepaalt hoe je website eruit ziet, de kleuren, de lettertypes, de afbeeldingen, de plaats waarop alle elementen staan etc. Er zijn heel veel gratis ’themes’ te krijgen vanuit je eigen WordPress installatie. Een plugin is een stuk code wat iets extra’s toevoegt aan je website, een functie die nog niet bestond. Zo zijn er plugins die ervoor zorgen dat onder elk artikel een Facebook Like-knop of een Twitter-knop komt te staan, maar er zijn ook plugins die zo uitgebreid zijn dat je ineens een complete webshop kunt bouwen in je website.

Een ’theme’ installeren

Een plugin installeren

Kom je er hiermee nog niet uit, vraag het dan gerust. Ik kan niet beloven dat ik alles weet, maar ik ga mijn best doen om vragen hierover te beantwoorden.

4 thoughts on “Bol.com Partnerevent – filmpjes WordPress voor beginners [update]

 1. Wat leuk dat je de moeite genomen hebt de installatie in een screencast te "vangen". Wel een beetje jammer dat er geen geluid bij is. Ik denk dat het dan voor veel mensen nog iets duidelijker zou zijn geweest.

  Hartelijke groet,
  Alexandra

 2. Hee Alexandra,
  Ik heb tijdens de presentatie de uitleg gegeven, bewust toen niet in het filmpje gestopt zodat er nog wat ruimte was voor extra’s. Ik probeer nog even niet te dure software te zoeken waarmee ik

 3. Hopelijk zijn de filmpjes na conversie ook wat scherper, nu is het soms erg lastig te zien waar er geklikt wordt. Beetje blurry allemaal.
  groeten,
  Arjan

Comments are closed.