HomeKoffie zonder geouwehoer: Haarlems GrofEten en drinkenKoffie zonder geouwehoer: Haarlems Grof

Koffie zonder geouwehoer: Haarlems Grof

Ik ben best wel een grote fan van koffie. Beetje tegenstrijdig, ik kan er slecht tegen. Mijn hartslag gaat erdoor over de top, wat op zich geen kwaad kan met een standaard hartslag van 59 in rust, maar helemaal fris is het niet natuurlijk. Trillende handjes, you name it. Dus als ik koffie drink is het ongeveer 1x per dag een kop. Dan kan het maar beter goeie koffie zijn, anders is het wat zonde. Goed nieuws voor mij: there’s a new coffee in town. En het heet Haarlems Grof.

Haarlems Grof is door twee toffe gasten opgericht, omdat ze het geleuter rondom de bekende koffie een beetje zat waren. Allemaal marketing bullshit, stoere keurmerken op de verpakking, dure reclames, terwijl koffie gewoon goed moet zijn. Als de koffie goed is, gaat niemand lopen zeiken over keurmerken of de kleur van de boontjes. Je moet er gewoon vanuit kunnen gaan dat de koffiebonen van een goede plek komen en goed gebrand zijn door mensen die verstand van koffie hebben. Dat idee. En ik mag dat wel. Ik heb ook helemaal geen zin om na te denken over een hele beleving rondom mijn koffie. Ik wil gewoon goeie zwarte koffie drinken ’s ochtends, om wakker te worden, om die smaak weer even in mijn mond te hebben en de geur geroken te hebben.

Meer over Haarlems Grof kun je trouwens lezen in dit interview.

haarlems grof zakje koffie

Voor echte mannen?!

Nu hebben die gozers van Haarlems Grof bedacht dat dat blijkbaar een typisch mannending is. Dus gingen ze banners plaatsen op pornosites om hun doelgroep te bereiken. Best geinig natuurlijk. Maar ik ken heel veel dames die ook van gewoon goeie koffie houden. Sterker nog, toen ik deze koffie op mijn Twitter plaatste, was de eerste die vroeg waar de koffie te koop was een dame…Misschien ben ik geen typische dame ook hoor, ik hou tenslotte ook van gadgets. Ik drink al koffie sinds ik kan lopen, kleine slokjes weliswaar, uit de kopjes van mijn opa en vader. Er hangt voor mij dus ook een zweempje nostalgie rondom het drinken van koffie. Zwart, omdat mijn vader het ook zwart drinkt. Uit een mok, omdat mijn opa het altijd uit een mok dronk (en misschien nog wel, maar ik zie hem niet zo vaak meer). Kortom: deze koffie is ook voor mij prima geschikt.

Is Haarlems Grof te zuup’n?

De belangrijkste vraag is uiteraard: is de koffie van Haarlems Grof een beetje te zuipen? Want het klinkt natuurlijk supersympathiek en alles, van die gasten die dan vinden dat alles aan koffie anders moet en dan een beetje simpel webshopje opzetten en hard lopen toeteren op Facebook dat er minder geouwehoerd moet worden, maar de smaak, daar doen we ’t allemaal voor. Dus ik een zakje bestellen. Binnen Haarlem wordt dat binnen een uur bezorgd als het even kan. Tuurlijk, denk je dan. Maar het was waar. Superchill, als je koffie ineens op is, en je woont in Haarlem, én je hebt het te druk om naar de supermarkt te lopen, dan is dit ideaal. Binnen het uur heb je weer koffie. Oja, de smaak. Die is top! Dat vinden ze zelf ook, en de koffie is uit iets van 5 soorten bonen samengesteld, dus het mag ook wel lekker zijn. Maar dat het echt zo zou zijn, geloofde ik niet. Ik heb zoveel koffie geproefd in mijn leven en eentje waarvan ik dacht: damn, die is fokking lekker! heb ik nog niet gevonden. Tot nu. Haarlems Grof heeft een robuuste smaak, beetje pittig zelfs, niet bitter (als je van bittere koffie houdt, heb je toch redelijk pech) en de nasmaak blijft lang hangen en is ook alsof je de geur van koffie nog een half uur in je mond hebt, zeg maar. Moeilijk uit te leggen, maar heel fijn.

Wat mij betreft een absolute aanrader deze koffie uit eigen stad. Ze hebben er hier een klant bij in elk geval. Ook kopen? Check www.haarlemsgrof.coffee (overigens wel met superhippe extensie, als dat geen geouwehoer is…)