HomeLeuke dingen om te doen in Haarlem met een vriendinEntertainmentLeuke dingen om te doen in Haarlem met een vriendin

Leuke dingen om te doen in Haarlem met een vriendin

Featured image bron

Ik woon zelf inmiddels alweer 8,5 jaar in Haarlem. Zo lang heb ik nog nooit ergens gewoond, zelfs vroeger niet. Het voelt dan ook echt als een thuis. Haarlem is dan ook erg leuk en mensen die er niet zelf wonen laten vaak merken dat ze wel een beetje jaloers zijn. Je kunt ook erg veel leuke dingen doen in Haarlem en er is veel te zien. De stad kreeg in 1245 officieel stadsrechten en is vanouds een textielstad en schildersstad. Ben je nog niet zo bekend met Haarlem en wil je met een vriendin een keer de stad gaan ontdekken, dan deel ik bij deze wat leuke uitjes met je.

Een lijst samenstellen met álles wat je kunt doen en zien in Haarlem is natuurlijk onmogelijk. Er zijn veel plekken waar je zo snel niet komt als je er niets van weet, soms moet je iets gewoon spontaan ontdekken. Ik heb daarom de lijst maar opgebouwd uit dingen ik zelf al gedaan heb en dingen die ik zelf ook nog steeds moet doen. Komt-ie:

Musea

Ik vat ze maar even samen, anders heb je al 3 items in de lijst die allemaal musea zijn. In Haarlem heb je namelijk het Frans Hals Museum, De Hal (nu ook van het Frans Hals museum), het Dolhuys, Corrie ten Boom museum en het Teylers museum. Allemaal bieden ze een heel eigen selectie aan kunst. De eerste biedt uiteraard veel kunst van Frans Hals himself en zijn tijdgenoten. De Hal laat wat diverse exposities zien van voornamelijk moderne/hedendaagse kunst. Het Dolhuys is iets minder bekend wellicht, maar noemt zich museum van de geest en gaat vooral over alles wat met je psyche te maken heeft. Het Corrie ten Boom laat zich het beste vergelijken met het Anne Frank huis en het Teylers museum is vooral veel gefocust op kunst en wetenschap. Zo komt er een tentoonstelling aan met tekeningen van Leonardo da Vinci. Allemaal op loopafstand van het station of van een parkeergarage.

De Jopenkerk

Als je hier nog nooit van hebt gehoord, heb je onder een steen gelegen. De beroemdste kerk van Haarlem na de Grote of Sint Bavo. Bij de Jopenkerk kun je eten en drinken en dan vooral bier. Het is namelijk een brouwerij en ze brouwen een partijtje lekker bier! Mijn favoriet daar is het Adriaantje, een lekker witbiertje. Het eten is er ook heel goed. Als je daar wilt eten moet je wel echt reserveren. De Jopenkerk ligt aan een vrij modern pleintje, waar je ook een ijssalon, bioscoop, sushitent, Italiaan en de Appie vindt. In de zomer kun je er lekker buiten zitten. Drinken jij en je vriendin graag een biertje, dan is dit zeker een goede plek om even langs te gaan. Met de bus vanaf het station te bereiken, of via de parkeergarage Raaks eronder.

dagje uit haarlem jopenkerk

Bron: https://www.jopenkerk.nl/haarlem/fotos/

De Dakkas

De Dakkas is splinternieuw in Haarlem. Ik moet hier zelf nog naartoe, maar dat gaat binnenkort zeker gebeuren. Het is gebouwd op het dak van parkeergarage De Kamp en ziet er ook echt uit als een kas. Binnen kun je eten tussen een hoop groen of gewoon gezellig een drankje doen. Volledig door crowdfunding tot stand gekomen en helemaal passend bij de hippe biologische ecologische trend. Ligt dus bovenop een parkeergarage en anders even met de bus een paar haltes.

dagje uit dakkas

Bron: http://www.dedakkas.nl

Hofjesroute

Ga je op vrijdag naar Haarlem, dan kun je onder begeleiding van een gids de hofjesroute lopen. Haarlem kent veel hofjes en in de meeste ervan wonen nog mensen. De gids vertelt je over de geschiedenis en je mag van dichtbij kijken. Je kunt de hofjesroute ook zelf lopen, maar niet overal mag je zomaar het hofje in lopen, dus hou daar rekening mee. Ik wil zelf ook nog eens de hofjesroute lopen, liefst met een gids. Ik hou ervan om tegelijkertijd ook iets te leren over de geschiedenis van de stad. Toch maar eens vrij nemen op een vrijdag 😉

Van der Pigge

Als je niet bekend bent in Haarlem, is dit wel een locatie met een leuk verhaal. Deze drogisterij is al eeuwenoud en is van een familie die niet wijken voor de grote V&D. Het prachtige pandje van A.J. van der Pigge is dan ook ingebouwd door het grote pand van de voormalige V&D. Inmiddels zit daar de Hudson’s Bay in. Buiten dat het pandje er prachtig uitziet, verkopen ze binnen nog hun spullen op de ouderwetse manier. Sommige oliën verkopen ze nog uit de grote houten vaten, waaronder de bekende Haarlemmer Olie. Ook allerlei kruiden, specerijen en andere waren die men vroeger bij de drogist verkocht vind je er nog in bakjes en lades. Anders dan dat vind je er ook veel moderne medicatie en uiteraard luxeproducten van merken als Weleda. Erg leuk om even te snuffelen samen!

Dagje sauna

Er zijn diverse saunafaciliteiten in Haarlem, maar de leukste vind ik zelf altijd Sauna van Egmond. Een fijne rustige plek in Haarlem Noord. Ze zijn open tot 12 uur ’s nachts, dus je kunt ook na een dagje shoppen en sjouwen nog het avondarrangement nemen. Er is een zwembad, diverse sauna’s in verschillende temperaturen, ze hebben regelmatig opgietingen waarvoor je je bij aankomst kunt aanmelden, je kunt massages bijboeken, er is een zonnebank, er zijn infraroodcabines. In de zomer is het heerlijk liggen op het dakterras en in de winter kun je films kijken in de bioscoop, waar je ook nog eens lekker op je wenken bediend wordt. Reserveren van te voren is wel handig, ze hanteren een maximum aantal gasten om te voorkomen dat het te druk wordt. Bereikbaar met de bus vanaf het station, of gratis parkeren in de buurt eromheen.

Fietsend door Haarlem

Hebben jij en je vriendin allebei niet zulke wandelbenen, dan kun je ook fietsend Haarlem en eventueel de omgeving van Haarlem ontdekken. Met een gids trek je op een fiets door de stad, in kleine groepen of zelfs privé. Zo zie je de stad van een heel andere kant. Je bent dan ongeveer 2 uur onderweg in de stad zelf, met ruimte genoeg om wat foto’s op je Instagram te zetten ;-). Ik heb zelf een fiets, dus voor mij is zo’n toer natuurlijk een beetje apart, maar ik kan me voorstellen dat het wel leuk is om te doen, zeker ook de tocht buiten Haarlem. De omgeving is namelijk ook echt mooi!

Suppen over het Spaarne

Wat in de zomer leuk is om te doen is suppen. In Haarlem kun je dat doen over het Spaarne, maar ook door de grachten. Vanaf Het Dolhuys worden tochten georganiseerd en ook vanuit Haarlem Zuid. Je komt al suppend langs diverse plekken en verkent zo Haarlem op een originele manier. Behalve een georganiseerde tocht kun je ook gewoon lessen nemen natuurlijk of een board huren en zelf op ontdekkingstocht gaan. Uiteraard wel met flinke spierpijn als beloning, maar als het lekker weer is, is dit een perfecte manier om eens een stad op een andere manier te ontdekken.

Bron: https://www.supflow.nl/suppen-haarlem-activiteit-haarlem-to-do/

Eten en drinken in Haarlem

Ik heb expres behalve de Jopenkerk geen specifieke restaurants of bars genoemd. Haarlem kent de hoogste horecadichtheid per inwoner, met zo’n 750 horecagelegenheden. Er is dus altijd wel ergens iets lekkers te eten en gezellig een borrel te doen. Mijn persoonlijke favorieten zijn tot op heden Bar Wolkers, Spaarne 66, Brasserie van Beinum, Bistro BIS, en ook Het Pakhuis. Er is voor alle smaken wat, van Indonesisch tot Frans, van Mexicaans tot Thais. Als je op vrijdag of zaterdag in de stad bent, is het wel handig om ’s middags al een rondje te doen en te kijken waar je wilt eten, om daar alvast te reserveren. ’s Avonds zit het namelijk snel vol. Op een drukke zomeravond is dan zelfs voor maar 2 personen moeilijk iets te vinden soms (eigen ervaring). Ben je er alleen een middag, dan kun je op een aantal plekken een high tea reserveren. Zelf heb ik bij Hartig & Zoet in de Grote Houtstraat een onwijs lekkere high tea gehad met vriendinnen op mijn verjaardag. De thee past perfect bij de hapjes en je krijgt het in gangen, niet op een soort schaal met willekeurige volgorde.

Stappen

Nu ben ik zelf minder thuis in het stappen in Haarlem, maar goed, ook ik kom vanzelf ergens natuurlijk. Het Patronaat heeft altijd wel een leuk feestje of een toffe band, Club Ruis in het centrum wisselt ook lekker af met diverse dj’s en wil je live muziek dan kun je terecht bij Café Stiel’s. In datzelfde straatje zit dan nog Du Theatre, ook gezellig. Bij Bar Wigbolt kun je lekkere gintonics tanken en de Polobar kun je genieten van mannen in pak met omhoogstaand kraagje en bijbehorende nette dame. In diverse leeftijden overigens. Hou je van wijn, dan is wijnbar Viqh aan de andere kant van de Grote Markt op de hoek met de Koningstraat nog wat. Een beetje rondlopen in Haarlem levert in elk geval voldoende aanbod om een avondje los te gaan.

Voor zo ver ik kon verzinnen, is dit wel ongeveer alles wat ik zelf ooit heb kunnen bedenken in Haarlem.

Weet jij nog andere bijzondere dingen om te doen met een vriendin?

One thought on “Leuke dingen om te doen in Haarlem met een vriendin

  1. Leuk!! Alsof ik het zelf heb geschreven haha, bekend en deels ook favoriet. Super blij met de DakKas nu ook! Een keertje geweest maar dat wordt zeker vaker. De bediening moest nog even warm draaien maar da’s niet zo gek. Corrie ten Boom kende ik trouwens nog niet! Ook wel eens leuk om te zien! Xx

Comments are closed.