HomeRecensie: Eeuwig Donker door Tjeerd Langstraat (thriller)BoekenRecensie: Eeuwig Donker door Tjeerd Langstraat (thriller)

Recensie: Eeuwig Donker door Tjeerd Langstraat (thriller)

Ik lees graag boeken en voorheen had ik mijn Goodreads lijstje hier ook op mijn website staan, maar aangezien ik de laatste jaren boeken alleen in vakanties lees zowat en daarbuiten heeeel langzaam eens eentje uitlees, werd dat wat zinloos. Maar, recent heb ik wel een boek gelezen, namelijk Eeuwig Donker van Tjeerd Langstraat. Die verdient keihard een recensie.

Eeuwig Donker is de tweede thriller van Tjeerd Langstraat. Hiervoor schreef hij Villa Gladiola, een boek dat ik niet gelezen heb, maar misschien moet ik dat eens doen. Je kunt Eeuwig Donker ook prima als op zichzelf staand boek lezen. Het gaat namelijk over een detective met een hele achtergrond, maar gelukkig vertelt de auteur gedurende het verhaal waar nodig meer over zijn achtergrond. Dat helpt wel om bepaalde uitingen of gewoontes van de detective beter te kunnen plaatsen.

De achterflap van Eeuwig Donker

Handig om te weten is waar Eeuwig Donker over gaat.

Rechercheur Jan Vos doet samen met zijn partner onderzoek naar de gruwelijke moord op twee jonge loverboys. Terwijl het onderzoek moeizaam vordert, maakt Carla, een van de meisjes die werd aangetroffen op de plaats delict, een opvallende transformatie door. Ze lijkt haar leven weer op te pakken na haar traumatische ervaringen en ziet de toekomst met haar jonge zoontje Alexander met vertrouwen tegemoet. Maar Carla blijkt meer te weten over de moorden op de twee jongens die haar jarenlang hebben uitgebuit. En waar is de mysterieuze Sofiya die samen met Carla vast werd gehouden en plotseling verdween?

Eeuwig Donker speelt in Rotterdam en is een actuele thriller over de schimmige wereld van de mensenhandel.

De hoofdpersoon in Eeuwig Donker

Jan Vos is, volgens het boek dan toch, een knappe man om te zien en zeer geliefd bij de vrouwtjes. Hij doet het dan ook regelmatig met een collega die niet bepaald zuinig in de voorgevel zit. Toch loopt hij gedurende het boek een lieve vrouw tegen het lijf die ook gek op hem blijkt te zijn en het serieus met hem voor heeft. Zonder al te veel willen spoilen, maar ik gunde de man uiteindelijk zijn geluk. Los van dat gegeven, is het een man die tot het gaatje (haha, pun) gaat om zijn zaak tot een bevredigende (ja, idd, weer pun) afloop te brengen. Zoals bij Villa Gladiola stort hij zich ook nu weer helemaal in de zaak rondom Carla en raakt emotioneel wederom net even te betrokken.

Mysterie

Wat ik in het boek wel apart vond is dat de hoofdstukken met het hoofdverhaal worden afgewisseld met de gedachtentrein van een mysterieuze betrokkene. Hij houdt de groep uit het verhaal nauwlettend in de gaten en lijkt iets van plan te zijn. Wie hij is wordt pas vrij laat duidelijk, maar ik vond het heel creepy hoe zijn gedachten zich ontwikkelen in het boek. Dat Langstraat zich zo kan inleven in een psychopaat vind ik dan ook enigszins verontrustend, maar het voegt wel wat toe aan de spanning in het boek. Je vraagt je steeds af wanneer de boel eigenlijk ontploft en de plot duidelijk wordt.

Plot

De plot is er dan ook vrij plotseling en ontwikkelt zich supersnel. Dat vond ik enigszins jammer, want ik hou wel van iets meer opbouw. Wat ik Langstraat wel moet meegeven is dat alle eindjes heel vakkundig aan elkaar geknoopt worden en dat er een redelijk bevredigend antwoord komt op de vele vragen die ik tijdens het lezen ontwikkelde.

Hoe is Eeuwig Donker om te lezen?

Als je tijdens het lezen een beetje door het moeizame begin heen komt, is het een lekker spannend boek om even je eigen omgeving te vergeten. Dat het moeizaam leest komt doordat sommige zinnen net even te vaak aangepast zijn en het dus grammaticaal wat rammelt hier en daar. Mij als echt taalnazi valt dat wel op, puur omdat ik merk dat ik dan zinnen twee keer moet gaan lezen om te begrijpen wat er nou eigenlijk echt staat. Ik lees ook met een noodgang alsof ik de trein moet halen, dus als ik daarin een beetje geremd word, is het voor mij al snel lastig. Dat knapt verderop in het boek echter helemaal op en dan wordt het toch nog erg lekker.

Conclusie over Eeuwig Donker

Mocht je een spannende thriller zoeken om even in weg te duiken, dan is dit wel een aanrader. Hier en daar een behoorlijk heftige beschreven seksscène, alsof meneer Langstraat het net zelf beleefd had, zorgde voor de nodige rode konen. Verder is ook het verhaal gewoon dik in orde. Het scheelt natuurlijk dat het verhaal op waargebeurde zaken is gebaseerd, maar toch is het ook een kunst om alles met net genoeg informatie te beschrijven om je fantasie nog een beetje aan het werk te doen gaan.

Ik zou zeggen, qua cijfer een 7 op 10. Dus een drieënhalve bol.

De boeken van Tjeerd Langstraat kun je onder andere kopen via Bol.com

[bol_product_links block_id=”bol_59a82005e39e6_selected-products” products=”9200000076707949,9200000075854193″ name=”tjeerd-langstraat” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”590″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]