HomeMannen: het verschil tussen een jumpsuit, tuinbroek, playsuit, broekpak en overallBeauty en LifestyleMannen: het verschil tussen een jumpsuit, tuinbroek, playsuit, broekpak en overall

Mannen: het verschil tussen een jumpsuit, tuinbroek, playsuit, broekpak en overall

Afgelopen week kreeg ik op kantoor een nieuwe jumpsuit bezorgd. Omdat vrijdag zo’n dag was waarop we met slechts 10 man en een paardenkop aan het werk waren, moest die jumpsuit meteen gepast worden. De eerste beste mannelijke collega becommentarieerde uiteraard op zijn typisch man: “goh, is dat nou zo’n tuinbroek? Staat best leuk!”. Toen bleek na wat extra onderzoek dat praktisch geen van de aanwezige mannen enig idee had wat nou het verschil is tussen een jumpsuit, playsuit, overall, tuinbroek of onesie. Tijd voor een lesje mode, speciaal voor mannen.

Overall

overallDe overall ken je nog van vroeger wellicht. Afhankelijk van waar je opgroeide, dat kan zijn. En kom je wel eens op een boerderij, dan ken je de overall ook. Dat is dus meestal een redelijk vormloos stuk kleding, meestal geheel in effen primaire kleur, zoals rood, blauw of groen. Oranje in het geval dat je ook wel eens in een Amerikaanse gevangenis komt. Een overall heeft meestal lange mouwen en als enige doel heeft dit kledingstuk om je andere kleding én je huidje te beschermen tegen troep. Op een boerderij voorkomt het zowel stekende beesten die door je huid heen boren als koeienstront op plekken waar je dat zeker niet wilt hebben. De hipste mode wil overigens dat het idee van een overall weer hip is, meestal zelfs voor mannen, maar ik weet het er nog niet zo mee.

Tuinbroek

tuinbroekDe tuinbroek zegt het ook al een beetje: draag je dus in de tuin. Vroeger, laten we zeggen toen je moeder tussen de 15 en 30 was, waren ze hip. Met zo’n boerensjaaltje over het haar, ik zie nog de foto’s voor me van bloemetjes/groente/fruit plukkende dames ín tuinbroek. Maar dat is dus een broek, vaak denim (spijkerstof voor de leken) en met soort voorflap, die met ‘hengsels’ (beter woord kan ik niet verzinnen) worden vastgezet aan twee kanten, net boven de borst, met een clip of gesp. Je draagt daar dan vaak nog een shirtje onder. Je hebt tuinbroeken met lange broekspijpen of met korte. En ze zijn eigenlijk nog steeds wel hip. Dames dragen ze vaak bij festivals.

Jumpsuit

jumpsuitDe jumpsuit is wel het moeilijkst te herkennen van allemaal, dat toegegeven. Je hebt namelijk jumpsuits in alle soorten stoffen, met allerlei soorten prints of juist effen, ze zijn soms heel chic, soms zijn het net pyjama’s (niet te verwarren met onesies – spreek uit: wansies), ze hebben ze met spaghettibandjes of met korte mouwen, of lange mouwen, evenals lange of kortere broekspijpen. Tegenwoordig zijn de extreem wijde broekspijpen in, zowel lang als tot halverwege de kuit. De jumpsuit kun je gerust naar kantoor dragen, zeker met een jasje erover en een hakje eronder. Op feestjes zie je ze ook vaak, dan vaak in een zwarte soepel vallende stof. Ik heb overigens geen idee waarom het jumpsuit heet. Wie het weet mag het zeggen.

Playsuit

playsuitDe playsuit vind je leuk, als man. Want toont lekker veel benen en ziet er meestal sexy uit. De playsuit heeft korte broekspijpjes (shorts) en ziet er zomers uit. Ook hier weer korte mouwtjes of spaghettibandjes aan de bovenkant. De playsuit zie je ook veel op festivals en in een gemiddeld park in de zomer. Kan uiteraard ook zowel relatief netjes als echt too sexy for work. Je ziet ze met sneakers, sandalen of sleehakjes eronder.

 

Onesie

Tot slot nog de onesie. Dat is eigenlijk een soort huispak, ook uit 1 stuk, met rits aan de voorkant en meestal van een soort fleece of andere warme zachte stof gemaakt. Er zit meestal een capuchon op.

Broekpak

Omdat ik broekpak ook vaak voorbij hoor komen als het over jumpsuits gaat, wilde ik nog even wat uitleggen over een broekpak. Broekpak is eigenlijk een soort seventies woord voor een pak voor dames. Het bestaat ook niet uit 1 stuk, zoals de rest. Dames dragen nog niet zo heel lang kostuums zoals heren en om de verwarring niet te groot te maken, noemden ze het broekpak bij de dames. Het bestaat dus gewoon uit een pantalon en een blazer (jasje) en is daarmee niet eens een beetje gerelateerd aan een jumpsuit. Weer wat geleerd, ja toch, niet dan?

Jumpsuit en naar de wc

De meestgestelde vraag van mannen aan dames met betrekking tot een jumpsuit of aanverwant kledingstuk is: “hoe ga je naar de wc met zo’n ding aan?”. Legitieme vraag. Liefst eten en drinken we de hele dag niks, om een bezoekje aan de wc te voorkomen, maar dat lukt natuurlijk niemand. Dus het gaat echt zoals je denkt, helemaal uitkleden. En dan zorgen dat de stof de vloer en de toilet niet raakt, want iewww. Daarom raad ik een jumpsuit of playsuit of tuinbroek ook een beetje af om te dragen op festivals. In die Dixies wil je niet hoeven klooien met grote lappen stof. Dus mocht je vriendin/zus/moeder (welja, die ook) op het onzalige idee komen om zo’n ding aan te trekken naar een festival, raad het haar dan namens mij af.

Al met al hoop ik dat je een beetje geholpen bent met deze uitleg. Mocht je nou nog meer vragen hebben, stel ze even in de comments. En deel deze blog met je vrienden natuurlijk, je kan ze niet in the dark laten over dit soort belangrijke zaken.

Tot slot nog de hamvraag: welke vind je nou het leukst? (“schat, we gaan shoppen en jij moet mee”)

2 thoughts on “Mannen: het verschil tussen een jumpsuit, tuinbroek, playsuit, broekpak en overall

  1. De eerste jumpsuits werden gedragen door parachutisten, vandaar de naam.

    De broekpak heet in de VS pantsuit. Lievelings-outfit van Hillary, wat leidde tot de naam Pantsuit Nation voor haar supporters.

Comments are closed.