HomeNatuurlijke deodorant: liever iets natuurlijks onder mijn okselBeauty en LifestyleNatuurlijke deodorant: liever iets natuurlijks onder mijn oksel

Natuurlijke deodorant: liever iets natuurlijks onder mijn oksel

Ja hoor, lekker statement he? Gaan we het over oksels en geuren hebben. En dat uit eigen beweging, zonder sponsoring of andere incentive. Al wil ik hierna gewoon een lifetime supply natuurlijke deodorant uiteraard. Want, dit is het geval: we spuiten of rollen allemaal deodorant onder onze oksels, al vanaf dat we puberen. Je begint rond die leeftijd met lekker uit alle gaten zweet produceren en dat gaat vanzelf geurtjes krijgen, door bacteriën die zich genesteld hebben op de plekken waar je zweet. In deodorants zit een lekker geurtje dat voor bepaalde tijd die geur maskeert. Nu zijn de meningen wat verdeeld over of deodorant nu goed voor je is of niet. Oh, en trouwens, deze blog is óók voor mannen.

In het verleden is er veel te doen geweest over parabenen. Dat heeft er al voor gezorgd dat parabenen al uitgeband zijn. Toch zitten er nog voldoende lekker synthetische en uitermate chemische stofjes in de meeste deo’s. Niet heel gek, want we verwachten ook veel van de deo’tjes. Ze moeten toch wel de hele dag een fris gevoel blijven geven, ze mogen geen witte strepen op kleding achterlaten, geen gele vlekken in je witte shirts maken, niet plakkerig aanvoelen (bij een roller) en zo zijn er vast nog wat meer eisen. Gevolg is dat we niet meer nadenken bij wat we allemaal op onze huid spuiten en waar die stofjes allemaal terecht komen.

No panic

Niet dat je nu helemaal in paniek moet raken natuurlijk. Ik ga niet claimen dat je nu enge ziektes krijgt (hoewel er gerust mensen zijn die dat wel beweren) of dat je moet stoppen met deodorant spuiten. Sterker nog, wetenschappers geven aan dat onderzoeken naar de schadelijkheid van deodorant niet goed uitgevoerd zijn geweest en dat deodorant dus veilig is.

Allergie/irritatie

Hierbij moet ik zeggen: allergische reacties en overgevoeligheid voor bestanddelen of irritatie van je deodorant kan altijd ontstaan natuurlijk. Dat wil niet zeggen dat de deodorant schadelijk is voor je gezondheid, maar meer dat je er niet goed tegen kan. Bijvoorbeeld de aluminiumverbindingen in de deodorant kunnen voor irritatie zorgen. Dus, vooral om deze reden wil je eigenlijk verder kijken dan de normale goedkope deodorant.

Alternatieve deodorants

Want, he, tadaa, daarom schrijf ik dit: er zijn ook natuurlijke manieren om minder of zelfs niet meer naar zweet te ruiken! Ik heb een paar manieren geprobeerd, waarvan het ‘niet meer naar zweet ruiken’ echt geweldig was. Als in, sommige natuurlijke deodorants hebben alsnog een fris eigen geurtje. Ik vond het prettig om niet te ruiken en dan gewoon een parfum op te kunnen doen bijvoorbeeld. Of om mijn wasmiddel gewoon lekker te ruiken (want daarvoor was ik mijn kleding toch met lekker ruikend wasmiddel?). Het schijnt dat je van sommige natuurlijke deodorants na verloop van tijd ook minder gaat zweten, omdat je oksels dan gewend raken aan minder verstopte klieren en poriën en minder hun best hoeven doen om ‘slechte’ stofjes weer naar buiten te zweten. Maar daar heb ik nu na 6 weken gebruik nog weinig van gemerkt (nu is het wel erg warm steeds, dus wellicht ook niet bepaald het beste moment om dat te testen :P).

Zelf deodorant maken

Bijkomend voordeel van natuurlijke deodorant is dat je het zélfs zelf zou kunnen maken in theorie. Die versie laat ik verder even beschouwing, maar als je wilt kun je natuurlijk verder lezen over hoe je deodorant zelf maakt.

Goed, lang verhaal, en het wordt niet korter meer, dus dan maar wat er zoal te krijgen is (en wat ik daarvan zelf geprobeerd heb).

Nuud

Ik werd echt helemaal de moeder getarget op Instagram en Facebook. Geen idee waarom, maar het zal te maken hebben met dat ik een vrouw tussen de 25 en 34 ben. Dus ik leerde Nuud kennen. En die staat nu bovenaan mijn lijstje omdat ik heel happy met ze ben. Het is een crème die gemaakt lijkt van een soort combinatie van modder met body lotion, maar mij hoor je niet klagen. Je smeert het, idealiter na het douchen, op de plekken waar je veel zweet, je oksels dus bijvoorbeeld. En het werkt tot wel 7 dagen claimen ze. Nu hou ik vanwege mijn douche-regime maar 2 dagen uit maximaal, maar inderdaad, zelfs na het sporten ruik ik geen beetje vreemde geur onder mijn oksels. Gewoon een heel neutrale lichaamsgeur is wat ik ruik. Het zit ook nog eens in een biologisch afbreekbare tube van suikerriet (hoewel ik vond dat er naar verhouding weinig product in de tube zit). Ik ben wel fan. Het kost 11,95 en je doet er zeker 6 weken mee als je elke 2 dagen smeert. Ze zijn bezig een abonnementsvorm te ontwikkelen, maar die is nog niet live. Daarmee zou je automatisch elke zoveel tijd een paar tubes thuisbezorgd krijgen voor een boel minder geld per stuk. Door de geurloosheid van Nuud is het geschikt voor zowel dames als heren!

nuud natuurlijke deodorant

We love the Planet

Natuurlijk houden we van de planeet. En van onszelf. Dus de blikjes deodorant van We love the Planet zijn voor meerdere doeleinden goed. Ik heb ze nog niet zelf geprobeerd, maar als mijn tubetje Nuud eindelijk op is, ga ik wel een blikje halen. Al zal ik wel moeten wennen aan het feit dat We love the Planet dus wel geurtjes er in heeft gestopt. Ze hebben ook deodorant voor mannen. Mijn yogaschool verkoopt ze trouwens ook, daarvan ken ik ze. De samenstelling (ik had even zo’n blikje geopend) voelt wel heel anders aan, wat grover. Dus ik ben nieuwsgierig naar de ervaringen ermee.

blikjes deodorant

The Ohm Collection

We blijven in Nederlandse sferen, want The Ohm Collection komt net als voorgenoemde ook uit ons eigen kikkerlandje. Ook die heb ik nog niet zelf geprobeerd, maar ik ben er zeker ook nieuwsgierig naar. Ze hebben vooral deodorant poeder, maar ook een deodorant crème. Dat poeder lijkt me een hele toestand, want je morst dat natuurlijk overal. Het concept van opsmeren lijkt me dan ook dat je eerst je oksel iets vochtig moet maken, anders zit dat poeder overal behalve onder je oksel, toch? Dus, ik zou het zelf lekker bij een crème houden. Daarvan hebben ze 5 verschillende geuren. Je pompt wat van het spul op je vingers en brengt het aan onder je oksel. Ruik je heel lang lekker van. Kosten 24 euro per flesje, maar volgens The Ohm Collection zelf gaat het wel tot 5 maanden mee. Say what, das lang!

ohm collection deo

Salt of the earth

Engels van oorsprong dit keer, en bevat een ingrediënt waar de meningen ook iets over verschillen, potassium alum, een zoutkristal, maar hee, verder is het helemaal natuurlijk. Ik heb de stick van Salt of the earth hier liggen en daarvoor moet je je oksel een beetje nat maken met water en dan de stick er flink overheen jassen. Beetje lastig om aan te voelen waar het er allemaal goed op zit, maar echt snel gaat het niet op, dus wat geeft het. Ik vond de werking van deze stick wat minder langdurig, maar misschien is dat ook wel een kwestie van langere tijd gebruiken, omdat je lichaam eraan moet wennen. Dat is wel wat ik begreep van mensen die het al langer gebruiken. Ook hieraan was prettig dat je eigenlijk geen zweetgeur meer ruikt. Beetje dat gevoel als je net in de zee hebt gezwommen en nog lichtjes zo’n zoutgeur op je lijf hebt. Dat. Voordeel is dat het relatief goedkoop is en lang meegaat. Het ligt gewoon bij de drogist in het deodorantschap en gaat voor pakweg 6,95 weg.

zout deo

Nog veel meer

Ik wilde vooral even aangeven dat er best wel wat te vinden is als je zoekt op natuurlijke deodorants. Als je goed zoekt, vind je heel veel merken die het al dan niet semi-natuurlijk hebben gemaakt. Ik wil zelf vooral eens kijken of mijn oksels er op lange termijn anders op gaan reageren. Meer of minder zweten, anders ruiken, ook als ik even niks erop smeer, dat soort dingen. Ik ben niet van de complottheorieën over allerlei correlaties tussen chemicaliën en ziektes, maar als het natuurlijker kan, waarom niet? Als het niet nodig is om jezelf vol te spuiten of smeren met troep, dan moet je het lekker laten. Daarom smeer ik zo min mogelijk make-up op mijn gezicht ook en ben ik ook hard op zoek naar een shampoo en conditioner waar mijn hoofdhuid niet helemaal van flipt steeds. Ook dat is een zoektocht hoor, want ik wil ook niet van die natuurlijke shampoo met stukjes natuur er in door mijn putje spoelen, dat vinden de leidingen niet zo tof en dat blijft ook tussen mijn haar zitten. Etc, etc, dilemma’s, lekker uitproberen allemaal.

Anyway, heb jij wel eens natuurlijke deodorant gebruikt en wat vond je daarvan?

 

 

2 thoughts on “Natuurlijke deodorant: liever iets natuurlijks onder mijn oksel

  1. Ik heb zelf loveli recent geprobeerd en dat werkt dus subliem. Ook zonder rare ingredienten die je porieen gewoon eigenlijk laten volslibben. Alleen de stick waarin het geleverd word is niet heel praktisch. Vooral als het warm is. Dan wordt het zo zacht dat je je hele oksel met een dikke laag vol smeert. Dus nu ga ik Nuud maar proberen. Want na 2 weken toch weer uit nood naar een deospray gegrepen te hebben vond ik met dit weer toch niet zo aangenaam…

Comments are closed.