HomeMaximaal van de zon genieten doe je met deze tipsBeauty en LifestyleMaximaal van de zon genieten doe je met deze tips

Maximaal van de zon genieten doe je met deze tips

Met de hoogste temperaturen ooit gemeten in een maand mei, is het evident dat je ook van extra veel zonuren kunt genieten. Trek een rokje of korte broek aan en die melkflessen worden vanzelf karamel. Of hoor jij tot de groep die met 5 minuten zon en hoge temperaturen al loopt te lijden? Met deze tips kun je maximaal van de zon genieten, zonder dat het een lijdensweg wordt.

Voldoende verkoeling

Je zou zeggen: klinkt logisch. Maar als ik maar een beetje naar mezelf kijk, ben ik vaak te lui om even het water in te lopen als ik op een strand lig. Dus lig ik te puffen en te zweten en te doen alsof het nog aangenaam is. Hopend op af en toe een zuchtje wind. En aan het eind van de dag voel ik me superversufd en flauw en wil ik vroeg naar bed. Dus, slimmerds doen het anders. Die duiken elk half uurtje even de zee (of andere vorm van water) in en zorgen op andere plekken voor schaduw waar ze even in kunnen afkoelen tussendoor. Ook beter voor je huid, die heeft ook tijd nodig om alles te verwerken.

Voldoende vocht

En met vocht bedoel ik in dit geval niet alleen water. Ik weet dat de algemene neiging is om flessen water weg te tanken als het warm is en de zon op je bol staat, maar met al dat zweten op een dag, verlies je ook belangrijke zouten en mineralen, zelfs suikers. Die krijg je met alleen water niet aangevuld helaas. Dus wat ik altijd fijn vind is om bijvoorbeeld siroop in mijn water te doen. Of zoals een beetje hipster het doet: vers fruit en/of kruiden in je kan/fles met water stoppen. Thee drinken is ook heel goed, warme thee houdt je temperatuur beter op peil en ijsthee is gewoon lekker, zeker als je het zelf maakt. Alcohol en koffie kun je beter vermijden, maar kun je nou eenmaal niet zonder, dan moet je zeker met hoge temperaturen voldoende ander vocht erbij drinken. Oh, en duh, waterijsjes helpen ook 😉

Ogen en haar

Als de zon schijnt, hebben je ogen niet alleen last van binnenvallende UV-straling. Die straling is natuurlijk niet goed voor je ogen. Maar het felle licht dat de zon uitstraalt, zelfs als het een beetje bewolkt is, kan ook zorgen voor vervelende klachten. Met je ogen knijpen zorgt behalve voor rimpels, ook vaak voor hoofdpijn en zelfs nekpijn. Je spant ongemerkt veel spiertjes de hele tijd aan. Dus zorg ervoor dat je een goede zonnebril op hebt, zoveel als mogelijk.

Behalve je ogen heeft ook je haar te lijden onder het zonlicht. De UV-straling maakt je haar breekbaar en zeker als je ook veel zwemt, wordt het al snel droog en breekt het sneller. Ook je hoofdhuid eronder wordt warm, produceert meer talg en scheidingen verbranden. Kortom, ook voor je haar moet je zorgen. Gebruik wellicht een shampoo en/of conditioner met bestanddelen die tegen de zon beschermen. Maar, de beste truc: zet een petje of hoedje op. Of doe een sjaaltje om. Zeker een petje werkt lekker, want het beschermt ook je ogen en gezicht nog een beetje extra door de klep. Misschien dat het niet bij iedereen supersexy staat, maar het verraste mij hoe leuk een petje staat bij mij. Kwestie van even het juiste petje vinden. Een petje kan soms wel wat warm zijn, dus zoek vooral eentje die nog wat lucht doorlaat, maar uiteindelijk weegt het nadeel van de extra warmte niet op tegen het voordeel van rustige ogen en een hoofdhuid die gewoon normaal aanvoelt.

sexy hoedje in de zon

Kijk, een hoedje kan echt heel sexy zijn!

Je huid verzorgen

Je huid als grootste orgaan verbruikt het meeste vocht. De huid is ook het beste in staat om vocht binnen te houden of te verdampen. Zorg dus goed voor je huid, zeker als het warm is en je veel zweet. Je huid droogt mogelijk ook uit van zwemmen in zout water, van de zon die er de hele dag op brandt, dus even wat extra aandacht aan je huid besteden kan geen kwaad. Dat doe je al door goed te drinken natuurlijk, maar ook vanaf de buitenkant kun je extra lief zijn. Mijn routine:

  • eerst scrubben (niet te vaak, ik probeer 2x per week hooguit). Scrubben verwijdert losse velletjes en haalt wat viezigheid uit je poriën (lekker verhaal weer dit).
  • als het op de dag is dat ik ook van plan ben in de zon te gaan zitten: alles helemaal insmeren met factor 20 of 30. Welke factor je neemt hangt af van de zonnekracht die dag en hoe snel je normaliter wel of niet verbrandt. Ik heb nu een gewone zonnebrand van Garnier, maar ik las laatst over natuurlijke zonnebrand en schrok me behoorlijk de tandjes. Daarover zometeen meer. Smeer een goede laag van goed opneembare zonnebrand.
  • droog je goed af als je hebt gezwommen. Smeer je daarna weer goed in. Erg belangrijk, omdat een vochtige huid minder goed zonnebrandolie opneemt.
  • na het zonnen: eventueel eerst even douchen en jezelf met een washandje even voorzichtig schoonmaken, zodat alle resten zout en/of zonnebrandolie van je huid af zijn.
  • after sun is je beste vriend! Na het douchen smeer je jezelf overal goed in met een lekkere goed opneembare after sun. After sun met aloë vera verkoelt lekker, met kamille kalmeert de huid als die een beetje droog of geïrriteerd is. Neem er eentje met olie in als je huid echt heel uitgedroogd aanvoelt.

Probeer goed te kijken naar wat bij jouw huid past aan crèmes en sprays. In de gemiddelde parfumerie/speciaalzaak kunnen ze je daarmee wel helpen. Ik voel het zelf vrij snel als een crème of spray gewoon niet geschikt voor me is. Als het slecht opgenomen wordt door mijn huid of slecht smeert, dan moet ik dus iets anders hebben.

zonnebrandcreme smeren

Nog even over natuurlijke zonnebrand. Ik smeer al heel mijn leven gewoon wat prettig voelt op mijn huid, meestal Garnier. Maar ik las laatst dit blog over de bestanddelen in zonnebrandcrèmes en hoe zelfs natuurlijke zonnebrand niet altijd 100% gezond is. Best creepy. Hoewel ik wel geloof dat je huid goed in staat is weer te herstellen, als je toch een hele winter amper zon meer ziet. Doe ermee wat je wilt, ik ga deze zomer nog wel natuurlijke zonnebrand proberen, gewoon om te zien wat het voor mijn huid doet en of het beter voelt. En omdat ik toch nog nieuwe zonnebrand moet kopen… 😛

Zonnebrandpoeder

Wist je trouwens dat er in plaats van zonnebrandcrème of spray ook zonnebrandpoeder is? Superhandig voor je gezicht of op de scheiding in je haar (of als je een man bent: voor je kalende bolletje). Het voorkomt dat je loopt te glimmen of dat je haar vet wordt.

Een lekkere stek

Kijk, van de zon genieten kun je overal, maar om echt tot rust te komen en het gevoel te hebben dat je echt hebt genoten, moet je een plek uitkiezen waar jij gelukkig van wordt. Voor mij is dat meestal de achtertuin van mijn vaders huis, die ligt helaas op 100km afstand, maar ik rij er graag heen. Ook een stukje afgelegen strand bij Bloemendaal behoort tot mijn favoriete plekken. In een park zul je mij niet snel vinden. Is je achtertuin geschikt om lekker te zonnen, dan ben ik stinkend jaloers op je, want dat is toch wel de meeste ultieme plek. Alles bij de hand en snel thuis ;-). Hetzelfde geldt voor een ruim balkon. Bedenk ook eens dat de meeste Nederlanders, dus jij wellicht ook, nog redelijk in de buurt van een stukje kust wonen. Ik zag op tv afgelopen week veel interviews met mensen op een strand in Zeeland, en er kwamen er uit Roosendaal, uit België, uit Dordrecht, de meeste ongeveer een uurtje of zelfs 2 uur rijden van de kust. Natuurlijk moet je vroeg opstaan en even een goede plek zoeken, en rekening houden met files, maar als je het strand toch wel fijn vindt, bedenk dan dat het niet zo ver is dan je denkt…Dat geldt meestal ook voor diverse plassen of grote parken in de wijde omtrek.

zonnen in een park

Iets te doen

boek lezen in de zonNiks is more killing dan verveling. Als je na een uur ondersteboven hangt van de verveling en niet meer weet hoe je in hemelsnaam nog langer kunt blijven liggen of zitten, dan is van genieten geen sprake meer. Waar je ook heen gaat om lekker van de zon te genieten, zorg voor iets te doen. Al neem je je breiwerkje mee, prima. Mij helpt een goede e-reader met een paar soorten boeken er op wel. Dan kan ik een beetje afwisselen. Ook gewone old-skool boeken neem ik vaak mee, meestal 2 zodat ik kan afwisselen. Als je met meerdere personen gaat, zijn sportieve accessoires wel handig, zoals een voetbal, badmintonsetje of dingen als wakeboards. Als je echt niet op een strand of het grasveld bij een meer wilt hangen, kun je nog een bootje huren (wel altijd van te voren boeken/reserveren op drukke locaties) of bijvoorbeeld naar een locatie waar je kunt waterskiën. Verveling is écht niet nodig!

Goed eten

Mijns inziens wordt het belang van goed eten op warme dagen soms aardig onderschat. De focus ligt op smeren en goed drinken, maar goed eten is minstens zo belangrijk. Ikzelf heb de neiging om op warme dagen minder te eten, omdat het lijkt alsof ik geen trek heb. Waarna ik mezelf helemaal verslapt voel aan het eind van de dag. Goed eten zorgt dat je voldoende stoffen binnenkrijgt om je temperatuur goed te houden, om je huid gezond te houden en de effecten van zonnebrand te verminderen. Er zit meer in eten dan je denkt! Wat je precies moet eten, daar zijn genoeg blogs over geschreven, daar kan ik je ook niet bij helpen. Ik ben geen salade-konijn, dus mij zie je niet de hele dag sla wegkauwen, maar heb je moeite met andere soorten eten, dan kan een rijkgevulde salade best goed zijn. Ik probeer zo normaal mogelijk door te blijven eten en wel op mijn koolhydraten te letten, in de zin van dat ik er voldoende van binnenkrijg. Mijn bloedsuikerspiegel gaat altijd vrij rap omlaag als het warm is, ook omdat mijn bloeddruk relatief aan de lage kant is, dus ik wil graag goede koolhydraten eten als het warm is. Veel fruit, toch wel wat volkorenproducten, beetje nootjes en ’s avonds vind ik een lekkere pasta (al dan niet koud) ook heel prima. Juist een barbecue met veel eiwitten en vetten maakt me moe en suf, omdat het niet snel genoeg omgezet wordt naar bruikbare energie in mijn lichaam. Ik kan me voorstellen dat dat voor iedereen verschilt, dus luister vooral goed naar je lichaam en blijf gewoon normale hoeveelheden eten.

Veel rust

Tot slot, en daar wordt iedereen blij van, is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Je verbrandt veel energie als het warm is en de zon de hele dag op je huid brandt. Zeker als je ook nog onderweg bent geweest, andere mensen ziet of drukte ervaart, moet je niet onderschatten dat je gewoon moe bent. Geef dus lekker toe aan je moeheid, overdag al, maar ook zeker ’s avonds. Ga niet voor de vorm laat opblijven omdat je vindt dat dat moet, maar ga lekker slapen als je moe bent. Op die manier vul je je energie rap weer aan en herstel je het snelst. Zo kun je ook de volgende dagen weer lekker genieten van de zon. Ik vind dit zelf een belangrijke, want ik heb zeker op vakanties vaak genoeg gehad dat ik dit onderschatte. Dan komt er geheid een dag dat je echt even geen zin meer hebt in de zon, in de drukte, in het felle licht, in de warmte en dat je dus even een soort cooling down nodig hebt. Of dat je zelfs een mini-depressie krijgt. Dus neem je rust! Ik slaap op vakanties soms wel 9-10 uur per nacht. Dan heb ik ook op het strand nog liggen dutten of voor het eten ’s avonds nog even geslapen. En het blijkt dat ik niet de enige ben die dat heeft.

rust nemen in de zon

Met deze tips hoop ik dat jij ook lekker elke dag van de zon kunt genieten (als die schijnt). Heb jij nog een extra tip?

Alle afbeeldingen afkomstig van Pixabay.com.