HomeZoeken in documenten en sites in Gmail met Apps SearchApps en WebsitesZoeken in documenten en sites in Gmail met Apps Search

Zoeken in documenten en sites in Gmail met Apps Search

Ik weet het, Google komt elke dag wel met nieuwe functies in de diverse diensten die ze aanbieden, maar deze vond het vermelden wel waard. Eerder dit jaar schreef ik voor Marketingfacts regelmatig over nieuwe functies bij Google, maar wegens drukte ben ik daar mee gestopt. Incidenteel plaats ik dus hier een coole nieuwe feature, waaronder dit keer een leuke optie van Google Labs: Zoeken in documenten en sites in Gmail (Apps Search).

google labs

Eerlijk gezegd heb ik nooit eerder gebruik gemaakt van Google Labs. Ik ging altijd uit van de veronderstelling dat als een functie cool en leuk genoeg is, deze vanzelf in Gmail wordt ingebakken. Nu ik zo in de lijst van Google Labs kijk, staan er best toffe opties tussen. Kijk ook maar eens :). Ga daarvoor naar Instellingen (Settings) -> Labs. Helemaal onderaan (in de Nederlandse Gmail althans) staat Zoeken in Google Apps en die moet je hebben. Na inschakelen krijg je bovenin naast je zoekbalk Email en documenten doorzoeken in plaats van Berichten doorzoeken.

gmail apps search

Het mooie van deze zoekoptie is dat Google allereerst in je mailbox zoekt, zonder extra vertraging. Dus als je bijna zeker bent dat je op zoek bent naar een e-mail ben je geen extra tijd kwijt. Het doorzoeken van Google Docs en Google Sites kan iets langer duren, maar niet dat je er echt last van hebt. De resultaten staat ook netjes gesorteerd op e-mail of Google Docs en Sites. Altijd handig als je zeker weet dat je ergens iets had geplaatst maar niet weet of het een presentatie, een excel-sheet of een e-mail was. Overigens, om alle twijfel weg te nemen over wat je precies zoekt, heeft Google ook hier een Did you mean ingebouwd.

Nou gebruik ik zelf namelijk niet zo intensief Google Docs of Gmail, dus ik zal de zoekfunctie niet veel gebruiken, maar ik weet zeker dat er veel mensen zijn die Google gebruiken voor pakweg alles. Ik ben benieuwd of je deze functie al gebruikt en wat je ervan vindt!