HomeHappy Linkshandigendag!AlgemeenHappy Linkshandigendag!

Happy Linkshandigendag!

Linkshandig als ik ben vond ik het leuk om te horen dat het vandaag linkshandigendag is. Normaal interesseren dat soort dagen me helemaal niet, maar nu het dan toch mij aangaat kan ik het net zo goed maar leuk vinden ook. Natuurlijk wordt zoiets een stuk leuker gemaakt door @michielveenstra die de ochtendshow van @giel3fm overnam en een meneer ging interviewen over het linkshandige ‘gedoe’.

De meneer is van Linkshandigenshop.nl. Daar verkopen ze spullen speciaal voor linkshandigen. Erg leuk hoor, maar ben serieus benieuwd hoe goed dat loopt. En mijn handen beginnen al te jeuken bij het zien van die site. Erg 1995. Met een beetje template en shopsoftware heb je zo een nieuwe en betere shop. Maar dat terzijde hoor. De man had wel wat leuke weetjes. Helaas duurt het even voor die uitzending met dit fragment online staat bij 3fm, dus even geduld daarvoor. Stel een alarm in voor einde van de dag, want dan kun je het hier waarschijnlijk wel beluisteren.

Nog een interview, met wetenschapper Rik Smits, was gisteren al bij Knevel en Van den Brink. Ook best interessant. Hij wijt een aantal moeilijke linkse dingen aan de rechtshandigen die niet snappen hoe linkshandigen werken, waardoor bijvoorbeeld op school de kinderen niet echt goede uitleg krijgen over het links schrijven. Enzo. Leuk detail: al eeuwenlang is 1 op de 10 mensen linkshandig. Niemand weet hoe dat kan. Kiek maar:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

linkshandigLinkshandig is cool. Links zijn iets minder, maar dat zijn dus twee verschillende dingen. Toen ik zojuist op kantoor zei dat ik “links” ben, kreeg ik natuurlijk alweer de grap: “ik ben ook links, maar dat gaat heel ergens anders over”. Maar linkshandig is dus cool. Niet in de laatste plaats omdat ik dat zelf ook ben, vanzelfsprekend, maar ook omdat er maar relatief weinig mensen linkshandig zijn. Het schijnt nooit officieel gemeten te zijn, maar onderzoeken gooien met getallen van tussen de 10 en 15% van de bevolking. Dan ben je wel een minderheid, maar tenminste een leuke minderheid. Want, weet je wat er nou leuk aan is?

Vroeger, op school, kreeg je een vulpen met een andere kleur. Rechtshandige kinderen kregen een blauwe, ik een donkerpaarse. Bovendien schreef die veel mooier, met veel dikkere, vollere letters. Menig rechtshandig kind was er jaloers op! Nadeel: het vlekt als een bezetene! Altijd mijn hele hand onder de inkt. Gelukkig was daar wel een beetje omheen te werken, maar dan zit je wel in een rare hoek met je arm. Je moet dan zorgen dat je hand onder je tekst ligt. Moeilijk uit te leggen.

Blikopeners en scharen

Nu vind ik er zelf niet zoveel aan om linkshandig te zijn. Ik doe namelijk alsnog het meeste van wat ik doe gewoon met rechts. Ik eet gewoon met mes en vork aan de juiste kant. Vroeger niet trouwens, maar geen idee hoe ik die overstap dan gemaakt heb. Ik heb geen moeite met blikopeners en geen moeite met scharen. Overigens: vroeger wel. Kan me nog wat strijd herinneren tijdens de handwerklessen op school. Er waren maar een paar linkse scharen en die waren altijd kwijt. Ik weet nog dat met rechts knippen heel gek aanvoelde. Nu niet meer in elk geval. Een deur open ik ook met rechts, al doe ik dat wel net zo makkelijk met links. Muizen doe ik ook met rechts, dat voelt namelijk raar met links. Maar dat zal dan wel aangeleerd gedrag zijn, want toen ik klein was had ik geen computer, en toen we die wel hadden, was het logisch dat de muis rechts lag. En weet je: ik kan zelfs met rechts nog vrij aardig schrijven. Niet heel snel en voor mijn eigen gevoel stukken minder leesbaar dan wanneer ik met links schrijf, maar toch leesbaarder dan menig ander handschrift. Ik heb alleen moeite met de letter ‘K’. Die wil ik dan in spiegelbeeld schrijven..schijnt ook zoiets te zijn.

Grootheden

Voordat het verhaal te lang wordt: het gezeur over niet kunnen werken met apparaten die voor rechtshandigen bedoeld zijn snap ik dus niet. Je leert jezelf maar aan dat dingen met rechts nou eenmaal ook werken. Lijkt mij. Aan de andere kant: als iemand die rechts is iets links moet doen dan lukt het ook niet. Maar goed, ze zeggen van linkshandigen dan ook dat de hersens beter ontwikkeld zijn. Logisch, want Einstein was ook linkshandig. En nog een paar van die grootheden. Barack Obama is links, net als George “papa” Bush (zou je niet zeggen ;-)). Napoleon was linkshandig, net als heel veel koningen van Engeland, David Letterman is links net als Jay Leno, Uri Geller ook, Jack The Ripper schijnbaar ook. Afijn, lange lijst.

Ben je ook links? Laat jezelf even horen! Fixen we hier onze eigen lijst.

7 thoughts on “Happy Linkshandigendag!

 1. Ik herken me wel in dit verhaal, vooral het gesmeer met die vulpennen. Nu achteraf hadden ze me gewoon een balpen moeten geven, had heel wat kramp en vieze handen gescheeld.

 2. Nee, je gaat niet menen dat ik serieus linkshandigendag aan me voorbij heb moeten laten gaan 🙁

  Happy linkshandig hier. Ik heb mijn moeder een hoop plezier gedaan met al die truien vol inkt waarmee ik vroeger thuis kwam. Gelukkig heb ik vrij vlot de switch naar de balpen mogen maken. Gym was ook een lolletje, waar het altijd graven geblazen was naar de linker honkbalhandschoen. Met juslepels heb ik ook al een jarenlangestrijd, waarom zit het tuitje aan de verkeerde kant?

  Linkshandig muizen heeft zo zijn voordelen, je weet direct wanneer er iemand ander je computer heeft gezeten. Rest mij nog een vraag, bestaan er

 3. Oeh wat leuk dat jij ook linkshandig bent Marjolein! Die honkbalhandschoenen ja, die was ik echt vergeten 😀 Heb dat maar gewoon opgegeven en ben dat rechts gaan doen en dat ging na wat oefening best goed eigenlijk.

  Er zijn wel linkshandige muizen geloof ik ([url=http://www.ergoweb.nl/ergonomische-muizen.html?links_rechts=4&gclid=CPqn_4OX0qMCFRArDgodQUScuw]hier bijvoorbeeld[/url]), maar je kunt ook je gewone rechtshandige muis instellen met knopjes andersom in Windows. Geen idee of dat bij Mac ook kan…

 4. Haha ja cool, er zijn best veel mensen linkshandig. Maar ik muis (hij muist, wij muizen?) gewoon met links met de rechterinstellingen. Ik bedien zowel linker-, als rechtermuisknop met mijn wijsvinger zeg maar. Gaat al 10 jaar goed met zo’n symmetrische muis en tsja, dan maar geen ergonomische muis 😉

  Volgend jaar doen we wel een linkshandigenfeest op linkshandigendag!

 5. Nog zo’n happy linkshandige hier. Ik muis rechts, maar kan het ook links – handig om RSI te vermijden. Waar ik nog steeds moeite mee heb zijn: blikopeners, maatbekers, koffiezetapparaten.

  voordeel van linkshandig: je bent zo gewend om te schakelen tussen links en rechts dat je hersenen op beide ingesteld zijn.

  Heb de linkshandigendag ook gemist. Hebben ze toch te weinig promotie gedaan.

  Groeten, Jeanet

 6. Ik ben net een leuke informatie site voor linkshandigen tegen gekomen
  :[url=http://www.linkshandig.info/url]

  Groetjes van Sandrine

Comments are closed.