HomeBanksy: hoe vaak zal hij nog worden gearresteerd?AlgemeenBanksy: hoe vaak zal hij nog worden gearresteerd?

Banksy: hoe vaak zal hij nog worden gearresteerd?

Vandaag wederom een ‘nieuwsbericht‘ op het web: Banksy zou gearresteerd zijn en zijn identiteit (die tot nu toe geheim is gebleven) zou bekend zijn gemaakt. Ene Paul Horner uit Bristol zou al jaren dienst doen als de meest besproken straatartiest ter wereld. Helaas, of misschien gelukkig, bleek het nieuwsbericht een fabel

De foto boven het artikel komt van een stuk over rellen van Daily Mail (tnx Mark!). Het is niet de eerste keer dat dit bericht de kop opsteekt. Het blijkt dat vorig jaar al een persbericht (nep) verspreid werd via prlog.org en vandaag verscheen een exacte kopie ervan (inmiddels is die weer offline gehaald). De National Reporter (zie eerste link) is een satire-website, zoals wij De Speld hebben en die schijnen hierachter te zitten. Het werd toendertijd ook volop opgepikt door allerlei media, en Twitter toonde zich een handig medium om inzicht te krijgen in hoe bewonderaars zich druk maakten om deze zogenaamde arrestatie. Het bericht appelleert uitstekend aan alles wat eigenlijk niemand van hem weet: wie het is, waar hij zich precies ophoudt (behalve dat hij af en toe in zijn studio is), dat hij wel eens nepgeld heeft gemaakt en verspreid, dat hij uiteraard wegens allerlei criminele activiteiten gezocht wordt en nog zo wat van die mysterieuze zaken.

[bol_product_links block_id=”bol_5445257096c29_selected-products” products=”1002004011694871″ name=”exitbanksy” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”230″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″] Nu ben ik nog maar vrij kort geleden op het bestaan van Banksy gewezen. Uit educatief oogpunt kon ik niet langer door het leven gaan zonder Exit through the gift shop gezien te hebben, zo werd mij verteld. De film illustreert perfect het geheimzinnige imago van de cultheld. En door de obsessie met hem is daarna street art nooit meer hetzelfde geworden. De film laat tevens zien hoe graag men Banksy te pakken wil krijgen. En precies op die wens liften satire-websites mee, door zo nu en dan weer het gerucht de wereld in te helpen dat hij gearresteerd is.

De vraag is hoe vaak Banksy nog ‘gearresteerd’ gaat worden voordat het een keer echt zo ver is. En geloven we het dan? Ik vermoed dat Banksy maar al te graag dit soort geruchten de wereld in helpt, voor het geval hij echt opgepakt wordt en zijn identiteit echt bekend gemaakt wordt. Daarmee is de kans groter dat ook dan wordt aangenomen dat het niet waar is. Mij lijkt het logisch dat hij er alles aan doet om zijn imago lekker geheimzinnig te houden. Ook maar een aanname natuurlijk, ik wil niet pretenderen te weten wat iemand als Banksy denkt…Voor een artiest lijkt me dat gewoon heel mooi: dat je in stand houdt dat er altijd mensen zijn die zich afvragen wie je nou bent, of de verhalen waar zijn en dat ondertussen iedereen je kunst nog steeds ziet en daar iets mee doet.

Ondertussen kun je je dus krom lachen om iedereen die denkt dat het verhaal over zijn arrestatie waar is en dat dus volop (re)tweet. Maar je kunt je ook afvragen waarom we ons zo druk maken om deze man. Als het al een man is. De geluiden voor een bevrijdingsactie laaien elke keer rondom zijn vermoedelijke arrestatie weer op, men buitelt over elkaar heen om te roepen dat kunst niet zo beperkt moet worden en dat het geen vandalisme is en ondertussen worden er miljoenen betaald voor een stukje steen met zijn kunst erop. Weinig kunstenaars is het gegeven om nog bij leven zo populair te zijn en zoveel geld te zien worden betaald voor zijn kunst (alhoewel hij daar dus zelf niks (€) van in zijn portemonnee terugziet, vermoedelijk).

In elk geval: Banksy houdt de gemoederen flink bezig…

banksy-twitter

One thought on “Banksy: hoe vaak zal hij nog worden gearresteerd?

Comments are closed.